Veterinären vägrade avliva halt häst: ”Fick bära ut hästen mot hennes död”

Under en veckas tid förvärrades den halta, 18-åriga hästens hälta. När hästägaren ville avliva av både ekonomiska skäl såväl som för att hästen skulle slippa lida mer, vägrade veterinären.
- Det känns frustrerande eftersom veterinärer är de man ska kunna lita på och luta sig mot i ett sånt här beslut, säger hästägaren.
 
Man kan sederarar innan man ger avlivningsvätskan precis som på smådjur. De gjordes på min ena häst och hon låg ändå redan ned och hade droppinsatt (pga av kolik som ej gick att häva). Först lugnande och sedan avlivningsvätska, sen lyssnar man på hjärtat för att kontrollera att det stannat har det inte stannat så sticker man det så det stannar. Men det har inte behövt göras på mina hästar. Vid bultning så är det ju egentligen blodtömningen som är det som gör att djuret dör, bultning är bara bedövningen.

De enda problem jag defakto hört om i min närhet har handlat om att hästens hjärta inte slutat slå efter avlivningsvätskan utan att man fått ge ett hjärtstick. Men då har hästen varit mentalt borta och legat ned men hjärtat har fortsatt. Hjärtsticket har då samma funktion som blodtömning vid bultning.
Ja jag har tagit bort en häst med avlivningsvätska också
Mitt bekymmer är att jag kommer en dag behöva ta bort två samtidigt och jag fasar för den dagen
Men nu är vi nog väl mycket OT
 
@monster1 det började som sagt diskuteras när jag pluggade på SLU, att det fanns studenter som inte vill avliva "friska" djur. Tror dock främst det var på smådjurssidan då och jag kan inte svara för om inställningen höll i sig eller vart de hamnade sen. Det finns ju en hel del veterinärer som inte arbetar kliniskt och då spelar det mindre roll.
Det är ju möjligt om det gäller stora djur att akut vid sjukdom kanske det varit veterinär och vätska och det passar väldigt väl då men att om det är mer av ett mindre akut beslut kanske det varit lantbrukstjänsts och slakteriets sak helt enkelt och ägarens beslut? (med mindre djur antar jag att det skulle vara ett jätteproblem om veterinären inte kunde hjälpa däremot)
 
Senast ändrad:
Att man inte vill är ju inte samma sak som att man inte gör det tänker jag, men visst är det så att många som jobbar på djurkliniker har en tendens att samla på sig patienter (med ägarens medgivande) eftersom de ska avlivas av olika anledningar). Men tillslut får man slut på plats för alla djur och då brukar man ju ändå få stå ut med att ta bort fullt friska djur eftersom det inte finns något allternativ.
Ja eller att de ändrade sig eller inte arbetar kliniskt. Det var dock ett etiskt dilemma som diskuterades på utbildningen där många var väldigt fasta vid sin ståndpunkt.
 
Ja eller att de ändrade sig eller inte arbetar kliniskt. Det var dock ett etiskt dilemma som diskuterades på utbildningen där många var väldigt fasta vid sin ståndpunkt.
Självklart är det ett etiskt dilemma och jag tror att få personer tycker det är en enkel fråga att avliva fullt friska djur, men det är i de flesta fall en realitet man får hantera i yrkeslivet sedan om man fullföljer sin utbildning.
 
Handlar inte det snarare om att de är så pass specialiserade på något specifikt område att deras tid är bättre spenderat att göra just det? Inte att de liksom skulle vägra ta bort en häst? Känns som en stor skillnad där.

Vad är skillnaden?

Kund frågar om avlivning, veterinär säger nej och hänvisar till annan. Däremot så skriver hen intyget till försäkringsbolaget om man så vill, men hen gör inte avlivningen.

Det hade inte jag heller gjort om jag vore veterinär, såvida det inte var ytterst akut. Det är ingen liten sak. För mig är det i nästan emotionellt likställt med att ge dödshjälp till en människa - klart doktorn ska få lov att välja om hen vill ge dödshjälp eller inte.
 
Veterinärer jobbar ju på slakterier också och distriktarnas huvudsyfte är att ta hand om produktionsdjur. Det lär inte så många no kill-veterinärer attraheras av.

De mest osentimentala veterinärer jag mött har jag träffat på SLU och som distriktare.

(Jag har faktiskt mött en veterinär som inte avlivade friska djur. Det var en privatpraktiserande man och på 1980-talet. Min tanke är - hans företag, hans val)
 
Vad är skillnaden?

Kund frågar om avlivning, veterinär säger nej och hänvisar till annan. Däremot så skriver hen intyget till försäkringsbolaget om man så vill, men hen gör inte avlivningen.

Det hade inte jag heller gjort om jag vore veterinär, såvida det inte var ytterst akut. Det är ingen liten sak. För mig är det i nästan emotionellt likställt med att ge dödshjälp till en människa - klart doktorn ska få lov att välja om hen vill ge dödshjälp eller inte.
Skillnaden är orsaken. Om veterinären är specialist på något annat och har tillräckligt med jobb ändå, så kan man ju tänka sig att man väljer bort avlivningar om man kan. För att man hellre vill jobba med det man är specialiserad på.

Det är ju inte samma sak som att vägra avlivning generellt av etiska skäl.
 
Alltså bult är ju smidigt
Använder inte veterinärer det längre?
Men det underlättar om hästen är lugn helst sederad
Jag tog bort en fullt frisk men gammal häst med hjälp av DV och bult 2018
Hon var 29 och hade svårt att hålla hullet så jag valde att ta bort henne innan vintern

Problemet var ju att jag var jätteledsen vilket givetvis hästen känner och därmed inte vill stå still och så hon slet sig och sprang in i stallet
En dos lugnande borde jag kanske krävt direkt så hade det blivit lättare för alla
En dag lär jag stå här med två hästar som behöver tas bort samtidigt och hur gör man det utan att sedera den som ska se kompisen falla till marken först
Lantbrukstjänst är jättebra men de får ju inte sedera
Det måste väl vara säkrast för alla att sedera hästen och sen bulta speciellt eftersom avlivningsvätskan i sig är en risk?
Om man kan så kan man ta bort båda två samtidigt. Dvs vara två personer som håller i var sin häst och sen två som tar bort hästarna. Så får man göra det exakt samtidigt.
Jag har gjort så. Den ena tog av veterinär och den andra med bult. Veterinären sa till när dom skulle bulta och båda hästarna föll samtidigt.

Andra gången så tog jag veterinär på båda men då tog vi en och en och då var häst 2 rejält lugnad men han verkar inte bry sig speciellt om att det redan låg en häst på stallbacken.
 
Ja precis.

Nu är det ju så mycket som är oklart i det här fallet, men det känns som att ägaren bad om akut avlivning på plats och det var det veterinären som kommit dit i annat ärende inte ville göra? Men det är lite svårt att få nån rätsida på förloppet.
Ja, det är lite det enda jag kan tänka mig. Att det skulle vara helt omöjligt att boka in avlivning (med veterinären) av en arton år gammal häst i det tillståndet låter märkligt, särskilt nu när vi vet att det fanns fler än en veterinär att tillgå. Det var ju inte akut-akut.

Edit: om det sedan stämmer att någon från distriktet ringde upp och försökte få henne att ändra åsikt är det förstås ett övertramp.
 
Såg nyss igenom den här myyyycket långrandiga filmen som bara räcker fram till dag 3 av den här händelsen, men ändå alltså...

Pållen verkade ju inte vara i bra skick alls, innan hältan hände. Vet inte riktigt vad mer jag ska säga annat än suck. Ägaren borde nog ha tagit borde den här hästen långt INNAN den här vintern ens hände. Köldknäppen vi hade var nog sista strået för en häst som haft ett uppenbarligen mycket tufft liv.

För den som orkar...

Edit: får inte bort embedden, här är länken till huvudsidan istället

https://www.tiktok.com/@liindabiinda
 
Det känns som att det ligger mer än en hund begraven i den här historien. Just distriktsveterinärerna jobbar ju i grunden framför allt med livsmedelsproducerande djur, samt säkerställa djurskyddet i form av att åtminstone kunna avliva sådant som inte kan/vill uppsöka djursjukhus om det inte är behandlingsbart i fält - dvs de få veterinärer som är lagda åt militant-vegan-hållet och enbart kan tänka sig avlivning på djur som är bortom all räddning hittar man inte som stordjursveterinärer på distriktet. Särskilt inte ett helt gäng på samma mottagning.

Dvs det måste ligga något annat bakom.
 
Jag kan inte se att det motsäger att det är en skröna, att det "diskuterades" betyder ju inte att det finns legitimerade veterinärer som arbetar efter No-Kill.

Jag läste på SLU och har ganska många veterinärer som nära vänner, har aldrig hört talas om det.
Min son ville avliva sin katt för några dagar sedan och ringde till några veterinärer för att få tid. En nekade. Hävdade att de har rätt att neka att avliva friska djur. Han valde så klart en annan veterinär istället för att behålla katten. En död katt lider inte.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Jag har ett riktigt dilemma som jag mår riktigt, riktigt dåligt av. Jag har 2 ston och en äldre valack. Valacken är 20 år, har en åkomma...
2
Svar
24
· Visningar
2 588
Senast: mars
·
Hästmänniskan jag la av det här med hästar för ca. 3 år, när jag tog beslutet att ta bort honom. De första 2 åren jag hade hästen, letade jag efter...
Svar
9
· Visningar
1 500
Senast: vildeld
·
Hästvård Varning för jättelång text. Vill bara skriva av mig och se om någon har liknande erfarenheter, goda råd eller tankar att komma med. Jag...
2
Svar
20
· Visningar
5 623
Senast: pews1972
·
Hästvård Hej, jag skriver på ett anonymt nick eftersom jag inte vill att hästägaren eller någon annan ska bli inblandade eller känna igen...
Svar
8
· Visningar
2 322
Senast: Nielaa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp