Burkmat för mig är, örter av olika dess slag. De är iofs bra, men för det mesta verkar man inte riktigt veta varför hästen skall ha detta. Men boxgrannen har kört det här, så då är det säkert bra.
För ett tag sedan var en tråd uppe om att maskrosblad var så bra att ge, svaren blev många men inte en enda påpekade varför man ger maskros överhuvudtaget. Bara att det var en bra grej, och hästarna mådde bra av det.
Känns det igen, eller....
Det där är ju VANLIGT tyvärr. Men sålänge man skiljer på de som ger "riktade" örter och de som pytsar 'bara för att' så är jag helt med i att kritisera användningen. Bara man inte drar all örtgivare över en kam.
Jag gav örter första gången 2001, då fångstoet fick flytande djälvulsklo och en örtblandning som heter Stand Free (och vars huvudingrediensen är brännässla... kunde plockat själv på sommaren om jag hade vetat det
) Dessutom fick hon Seaweed & Rosehip för hovkvaliten. S&R fick även valacken med kanonhovar, som kontrollexemplar.
Vad gäller djävulsklon och örtblandningen såg jag ingen förbättring whatsoever. Jag vet ju inte hur hon varit utan det, kanske hade hon blivit sämre. Men hon blev iaf inte bättre än hon var när jag började ge örter.
Seaweed och Roeshipen däremot syntes resultat på. Stoet hann amn inte märka så mycket på (hon fick fara till himlen) mer än att det nya hornet som kom var av bättre kvalitet. Valacken (kontrollexemplaret) fick inte bättre hovkvalitet, men han hade superb hovkvalitet innan, däremot undrade hovslagaren vad fan jag gjort, hans hovar började växa som ogräs. Jag satte ut S&R när jag stod inför att gå ner på femveckors skointervall mot normala sju
Sen var jag HÖGST skeptisk till örter länge, men i somras fick valacken djävulsklo i diagnostiskt syfte, och blev märkbart bättre. När djävulsklon sattes ut blev han sämre igen. Då åkte vi till klinik (vilket var målet hela tiden, men eftersom han har så småå signaler för när något är fel och det kan vara svårt att skilja detta från 'idag har jag ingen lust' så ville jag se om jag fick skillnad). Så där gav örterna tydligt resultat.
Och det, det TYDLIGA resultatet är för mig en STOR anledning att INTE ge örter 'bara för att'. En del har uppenbarligen nada effekt eller iaf nada effekt på vissa hästar, medan andra eller på andra hästar har STOR effekt. Och tittar man på vad vissa örter sägs göra (rensa njurar etc) så vill jag INTE laborera med detta på egen hand, dvs utan veterinär och equiatriker i ryggen.
Valacken får nu kamomill på equiatrikers inrådan. Jag läste dock NOGA på vad kamomill sägs göra innan jag gav det.
Men jag har sett otal exempel på hästar som diagnosticeras av ägaren och får allehanda örter, ofta dessutom örter som har MOTSATT effekt sinsemellan. Detta är för mig ett mysterium varför man gör..