Sv: Vet folk överhuvudtaget om vad de stoppar i sina hästar
Odlar en hel del örter (som jag säljer till restauranger i närheten). Av den anledningen har jag kommit att intressera mig för andra användningsområden för örter än de rent kulinariska och skönhetsmässiga.
Men jag upplever att det finns lite lätttillgänglig information om örters medicinska påverkan, i alla fall beträffande djur. Mig veterligen är "Hästägarens örtabok" av Hilary Page Self den enda litteratur som finns på svenska och som är helt inriktad på häst. Sedan finns till exempel "The Complete Herbal Handbook for Farm and Stable" av Juliette de Bairacli Levy men nackdelen här är ju dock att vanlig "skolengelska" inte räcker hela vägen för att förstå hela innehållet. Speciellt när det kommer till mer exotiska/ej europeiska örter som t.ex. aloe vera och djälvulsklo finner jag informationen svårfunnen.
Visserligen finns böcker som t.ex. "Prismas Örtabok" och "Tidens stora bok om läkeväxter". Dessa böcker är bra för att de beskriver örtens utbredning, livsbetingelser och verksamma ämnen (eller giftiga ämnen) men de innehåller tyvärr inga direkt tillförlitliga studier av effekterna av en viss ört, utan de beskriver bara att örten traditionellt har använts mot en viss åkomma. Tyvärr säger dessa böcker ytterst lite om djur.
Jag tycker ej att man skall "skuffa undan" örtmedicinen utan istället göra den mer legitim för att det är först då som man kan bedriva ordentliga studier. Vad många ej tänker på när de säger att örter bara är humbug är att flera av dagens moderna mediciner har sitt ursprung i växtriket, t.ex så används digitalis/fingerborgsblomma i hjärtmedicin. Tyvärr är det ju även så att det förr (för ganska länge sedan) fanns en ganska utbredd kunskap om örters användning på såväl djur som människa (vilket bl.a. visas genom vilka örter som växte i klosterträdgårdarna) men att denna kunskap, p.g.a. att den fördes vidare muntligen, idag har försvunnit.
För att knyta an till tråden... jag tror nog att det finns en hel del som inte har någon större koll på vad de ger hästarna, det går nog tyvärr lite mode i sånt här också. Men för att med andra ord uttrycka ovanstående - det är inte helt lätt att hitta opartisk information om örter, och hittar man ingen information är det svårt att göra en kritisk bedömning. Visserligen ska man väl låta bli att ge något man inte är helt hundra på, men jag tror att många i all välmening/omsorg lätt faller för reklam eller "goda råd".
Vad som i min mening behövs är dels en utökad forskning dels en större informationsspridning utanför den akademiska världen.