Vegetariskt julbord

Emiro

Trådstartare
Vad har ni för vegetariska härligheter på era julbord? Med två nyblivna vegetarianer i familjen så behöver jag lite bra tips. :)
 
Förutom diverse sallader och kålsorter, så gör jag en svamppaté och "köttbullar" på quornfärs. Jag klurar även på en vegetarisk variant av Janssons, och så har jag mest som ett litet skämt köpt en vegan julsylta från Astrid&Aporna.

Vi skippar köttet helt i år, men de av oss som inte är vegetarianer kommer att äta sill.
 
Vi brukar ha göttbullar och veg prinskorv på julbordet. Har sen vanlig potatsgratäng istället för Jansson.

Dvs inget avancerat och byter bara ut det. Fusk vegetarianen här äter lax emellanåt så det brukar vi ha också.
Annars så ser julbordet ut som vanligt.
 
Förutom diverse sallader och kålsorter, så gör jag en svamppaté och "köttbullar" på quornfärs. Jag klurar även på en vegetarisk variant av Janssons, och så har jag mest som ett litet skämt köpt en vegan julsylta från Astrid&Aporna.

Vi skippar köttet helt i år, men de av oss som inte är vegetarianer kommer att äta sill.


Googlade och hittade ett recept på champinjonpaté, har funderat i flera veckor på vad årets nyhet är på julbordet (vill alltid ha en ny grej för variation) tack!!! :love: ska ut i köket och kocka paté direkt. :D Extra fint att det blir en köttfri nyhet i år.

jul05-54-02_big__b468m.jpg
 
Finsk kålrotslåda och morotslåda! Både långkål och grönkålssoppa är ett måste, samt någon rolig fräsch sallad ex rödkål och apelsin el halloumi, avocado och granatäpple.
 
Googlade och hittade ett recept på champinjonpaté, har funderat i flera veckor på vad årets nyhet är på julbordet (vill alltid ha en ny grej för variation) tack!!! :love: ska ut i köket och kocka paté direkt. :D Extra fint att det blir en köttfri nyhet i år.

jul05-54-02_big__b468m.jpg
Ungefär en sådan är det jag gör. Jag såg att den här även har ett medföljande recept på portvinssås, där de använder kalvfond. Jag hade tagit svampbuljong (på tärning eller flaska).
 
Finsk kålrotslåda och morotslåda! Både långkål och grönkålssoppa är ett måste, samt någon rolig fräsch sallad ex rödkål och apelsin el halloumi, avocado och granatäpple.

ooo, kålrotslåda åt jag alltid hos farmor när jag var liten. Kanske måste göra nåt sånt själv i år :)
 
I år ska jag prova Astrid och apornas vegetariska julskinka. Bara hört gott om den! Med hemmagjord griljering :p

Annars gör vi alltid Janssons fast utan ansjovis. I år ska vi prova Ernsts variant med rotfrukter, utan ansjovis såklart.

Rödkål, långkål, brysselkål, ostar (jag är inte petig med vassle), vörtbröd, kex, ägghalvor med majonnäs och dill. Eftersom jag även äter fisk blir det lax (gravad och eller rökt).

Det räcker liksom!

Har gjort egna köttbullar på qournfärs tidigare men skippat senare år då det andra räcker.
 
Om man äter ost så finns ett bra recept på Coop på vegetariska julbullar på mandelmjöl och ost.

Jag ska testa att göra nån hasselnötspaté, men jag har bara läst receptet. Nånstans... hm.

Gott att göra sillinläggningar med aubergine i stället för fisk.

Bakad och griljerad kålrot hade nån gjort i fjol, det var gott!
 
Jag har aldrig gillat julmaten så när jag försöker göra traditionell julmat fast i veg-version så tycker jag inte om det. Blir det någon slags julbord gillar jag svampstuvning och äter oftast potatisgratäng istället för Janssons.

Matmagasinet VEGO har julnummer med massa helvegetariska julrecept som man kan prova. Kakboken utan mjölk och ägg lägger upp mängder av bra recept på olika sorters bakverk på sin facebooksida. Pinto som någon nämnde ovan har bra recept de med.
 
I år ska jag prova Astrid och apornas vegetariska julskinka. Bara hört gott om den! Med hemmagjord griljering :p

Jag ska också testa den. Jag avskyr egentligen julmat men för skojs skull + att jag fick nån rabattgrej så den blev gratis. Jag har dock hört flera som tycker den är äcklig. (Den frysta då, inte den kylda.)
 
Vad har ni för vegetariska härligheter på era julbord? Med två nyblivna vegetarianer i familjen så behöver jag lite bra tips. :)

De vegetariska härligheterna på vårt julbord jag kommer att tänka på är nog ugnsomelett med svampstuvning på (jag vill ha Karl-Johanssvamp), finsk kållåda (vi har provat morotslådan också men gillar den inte lika mycket) och sedan har vi två sallader, en med riven vitkål och ananas och den andra med morot, rödbeta, mandarinklyftor på burk och russin.
Jag ska för första gången prova göra långkål (den borde väl kunna koka lika gärna i svampbuljong/grönsaksbuljong) som i skinkspad?
Premiär blir det också för räkcheesecake (från Jennys matblogg http://www.jennysmatblogg.nu/2014/04/10/rakcheesecake/) men räkor kanske inte tillhör det man vill/kan/får äta som vegetarian?
 
De vegetariska härligheterna på vårt julbord jag kommer att tänka på är nog ugnsomelett med svampstuvning på (jag vill ha Karl-Johanssvamp), finsk kållåda (vi har provat morotslådan också men gillar den inte lika mycket) och sedan har vi två sallader, en med riven vitkål och ananas och den andra med morot, rödbeta, mandarinklyftor på burk och russin.
Jag ska för första gången prova göra långkål (den borde väl kunna koka lika gärna i svampbuljong/grönsaksbuljong) som i skinkspad?
Premiär blir det också för räkcheesecake (från Jennys matblogg http://www.jennysmatblogg.nu/2014/04/10/rakcheesecake/) men räkor kanske inte tillhör det man vill/kan/får äta som vegetarian?

Jag har använt mig av Ernst långkålsrecept och bara bytt ut skinkspad mot motsvarande mängd grönsaksbuljong. En rätt som är poppis hos oss och då är det bara jag som är vego!
 
Coop har lite roliga recept. Länkar och hoppas den får vara kvar;

https://www.coop.se/Recept--mat/Mat-for-alla-tillfallen/jul/Vegetariskt-julbord1/
Jag har provat deras senapsgriljerade rotselleri som finns på sidan ovan, och det blev mycket godare än jag trodde! :d
Har även gjort en grönsakspate med saffranscreme som blev väldigt uppskattad, har dock inte receptet tillgängligt tyvärr. Cashewfrikadeller gillar jag skarpt, om man vill ha några bollar på bordet. Gjorde även ett tilltugg förra julen i form av Päronpizza med karamelliserad lök och stilton som jag hade kunnat äta upp rakt av helt själv! :o:D
Som glöggtilltugg tycker jag att ädelostcheesecake med pepparkaksbotten och fikonmarmelad är svårslaget! :up:
 
Jag ska också testa den. Jag avskyr egentligen julmat men för skojs skull + att jag fick nån rabattgrej så den blev gratis. Jag har dock hört flera som tycker den är äcklig. (Den frysta då, inte den kylda.)

Ah så det finns både kyld och fryst? Ska handla på Ica Maxi imorgon och se om de har båda. Den frysta har jag sett att dom har i alla fall.
 

Liknande trådar

Mat Någon som har tips på var man kan äta en lördagskväll? Vi har hyrt en stuga på västra Tjörn över helgen och vill ha nåt alternativ om vi...
Svar
4
· Visningar
400
Mat Åt lite julmat idag till middag var 2 sorters sill, rödbetssallad, julskinka, vörtbröd, rödkål, några köttbullar och prinskorv. Lagom...
2
Svar
22
· Visningar
1 454
Senast: skogaliten
·
Mat Jag (som de flesta) äter 3 gånger per dag, d v s 21 måltider i veckan. Frukost kan jag lätt göra vegetarisk om jag tar ost på mackan. Då...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
5 152
Tjatter Hur många gånger är det vanliga att hämta mat vid julbord? Googlade och vanligaste svaret var 7 gånger. Men det har jag nog aldrig varit...
2 3
Svar
56
· Visningar
2 391

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Avels fråga
  • Hur är processen

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp