Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Min kompis är mjölkproteinallergiker och kör då med någon veganost, minns inte exakt vad den hette men nåt i stil med "astrid och aporna"Kära Buke,
Finns det någon vegansk ost som är god att ha på pizza? Vilken kan ni rekommendera?
Det går utmärkt att göra pizza utan ost. Jag har alltid jättelite ost på mina (berömda!) pizzor. Och varje gång får jag frågan om det inte ska vara mer ost och svaret är - NEJ (för - jag kan bli lätt aggressiv när någon försöker lägga på saker på mina pizzor!).
Jag vill ha mina pizzor torra och frasiga. När jag skär en bit och håller upp den ska den inte "sacka" utan stå rakt ut som en knäckemacka. Det uppnås bara genom att vara mycket sparsam med allt, inte minst osten.
Så om du inte absolut vill ha ost för ostens skull utan för att det är en ingrediens i pizza, så skippa den. Det går bra, även om du får låta bli att göra Quattro Formaggio.
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.Men hur gör man då?! Jag tror aldrig att jag ätit en god pizza. Jag hatar degiga flottiga pizzor.
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.
@Niyama - har du testat potatispizzan? Lätt att göra, billig och bör funka utan ost = vegansk.
Prova! Det kan ta några gånger innan du fulländat det men det är svårt att misslyckas helt.Nej, det är just det jag inte har! Men jag gillar potatis och så som du beskriver pizza låter det ju gott.
Prova! Det kan ta några gånger innan du fulländat det men det är svårt att misslyckas helt.
Du behöver:
Pizzadeg - enligt recept
Ost - om du använder det ska den vara smakrik! I originalet används Parmesan. Jag tar gärna Västerbotten. Till en långpanna behövs kanske 0,5 - 1 dl riven ost. Bara tunt lager!
Om man inte använder ost tror jag att det är gott att pensla degen med olivolja, gärna lite pepprig.
Potatis - skalade, mycket tunt skivade. Håller du skivan mot ljuset ska du nästan se igenom den.
Färsk rosmarin och salt.
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Baka ut degen (efter jäsning mm) riktigt tunt!
3. Om du använder ost, strö på ett tunt lager. Om inte, pensla degen med olivolja.
4. Lägg potatisskivor sida vid sida.
5. Strö på färsk hackad rosmarin och salt.
In i ugnen ca 10-15 minuter. När kanterna börjar bli bruna är pizzan klar, men jag brukar klippa en liten hörna och prova.
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.
Jag brukar göra en pizza helt utan ost men för att den inte ska bli torr så gör jag en kronärtskockssmet och har under tomatsåsen eller i klickar ovanpå. Jag brukar alltså köpa kronärtskockshjärtan (-bottnar? tror inte att delen spelar roll egentligen) och mixa med lite olja och citron. Himla smarrigt.
Nä varför då? Det blir väl bara kladdigt? Jag tycker att jeezly blir kladdig nog som den är. Inte lägga på för mycket håller jag med om!Om du kör på en "gul" ost, typ Violifes eller Jeezly, så verkar grejen vara att riva osten och blanda med lite växtgrädde