Sv: Vatten i hagen vintertid
Och mer:
http://www.hastfolk.se/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=47
I princip alla hästar som står på stall släpps ut i rasthage, ibland hela dagarna. Då kan vatten bli ett problem.
Ofta en jobbig hantering, det är många tunga hinkar att bära ut och vattnet fryser till is. Måste hästen verkligen ha vatten i hagen?
– Ja absolut om den fodras i hagen, säger Sara Nyman, veterinär och forskare med egna hästar.
Sara Nyman har forskat på hästar, värme och vatten.
--
Hästen dricker framför allt när den äter hö och hösilage, alltså grovfoder. Den tuggar och producerar en massa saliv. Det leder till att blodvolymen blir mindre. Hästen dricker, den blir helt enkelt törstig.
– Djurskyddslagen slår fast att hästar bör ha fri tillgång till vatten men ska erbjudas tillfälle att dricka sig otörstiga minst två gånger per dygn. Djurskyddslagen talar om var gränsen går för hästens välfärd, så att den inte mår dåligt och riskerar att bli sjuk, säger Sara.
Hästar fodras ofta med hö ute i hagen. Många har rutinen att släppa ut hästarna och ge hö i hagen och sedan ge hö igen vid lunchtid, fortfarande i hagen.
– Då ska det finnas tillgång till vatten.
En häst ska alltid ha vatten i hagen om den fodras där, säger Sara.
--
Är vattnet för kallt så dricker hästen inte lika gärna, och det kan leda till att den får i sig för lite vatten.
– Det verkar som om hästen bromsar sitt vattenintag när vattnet är precis över noll grader, säger Sara. Här finns det ännu så länge för lite forskning.
---
– Kan man inte ge hästarna tempererat vatten i hagen så är det bättre att fodra hästarna inne, säger Sara. Samtidigt är det viktigt att hästarna får vistas ute flera timmar varje dag.
---
(Sen varnar hon för egenbyggda thermobarlösningar med el i hagen)