Sv: Vatten i hagen vintertid
Fint!
Här dras vattendunkar fyllda med varmvatten flera ggr/dag för att se till vattenbehovet. Jag drar dem med pulka
Bor i Västerbotten och vi har det kallt...
Jag är lite nyfiken på en sak... häruppe sägs det ju mycket att hästarna inte behöver vatten - de äter ju snö - som bevis för detta framhålls att vattnet i hinkarna ofta är kvar och naturligtsvis är det då fruset..
Visst äter de snö, det ser jag att mina gör om jag är sen ut med vatten vid något mål och visst blir det vatten kvar i hinkarna om jag bär ut kallt vatten. Men inte om jag ger dem varmt! Det varma vattnet värmer eventuella isbildningar i hinkarna och när vattnet har fått en behagligt ljummen temperatur dricker hästarna gladeligen mängder. Fler som sett detta?
Mina äter ytterst sällan snö, dock, så NÄR de gör det (och inte har vatten då) är det i princip undantagslöst 'efter lunchen'. Det där med 'efter lunchen' har jag sett väldigt tydligt med andra hästar med, t ex när jag gav vatten ute i hink. Morgonvattnet ville nästan ingen ha (så då tog jag in det). Men efter lunch (vilket inte behövde ha med tiden de ätit att göra), vid ca kl 13, då stod de och sparkade på karet och/eller stod på rad och väntade på personalen. Och drack när de fick vatten. Erbjöd man vatten kl 11 eller kl 14 var de oftast lindrigt intresserade.
Det där fick mig att fundera lite, att om de inte fick då när de var törstiga/ville där vi 13, drack de inte 'ikapp' det. Utan verkade som att då åt de lite snö eller 'gav upp', och således så även om de fick vatten senare, drack de inte lika mkt som om de fick vatten i 'rätt' tid. Det var efter att ha studerat det jag började försöka erbjuda vatten så stor del av tiden i hagen som möjligt.
Sen nu, L dricker inte mer per dag än tidigare med vatten dygnet om, än han gjorde med inget vatten på dagarna (10 - 18) eller med vatten erbjudet i hagen var fjärde h (han rörde det oftast inte). MEN, han dricker 'jämnare'. Förr så oftast drack han inte ute när han erbjöds, när han kom in drack han oftast en halv hink. Den fylldes på, och han drack mellan ½ - 1 hink till nästa morgon. Nu dricker han aldrig direkt han kommer in, men dricker ½ - 1 hink till nästa morgon. Och ungefär (uppskattat) ½ hink ute.
Dock har jag flera gånger märkt att de dricker ett svep efter frukost med. Nu så normalt ger jag frukost inne, och så går de ut 3 -4 h senare. Då har de ju druckit 'frukostvattnet' inne. Släpper jag ut direkt, så dricker L garanterat det i hagen, trots att han kom från frostfritt vatten.
Så samma förbrukning, men bättre fördelat över dygnet. Och det visar ju att även omd e inte är TÖRSTIGA (dvs dricker i hagen när man släpat dit hinkarna), så om de har vatten hela tiden så finns det vatten så de kan ta några klunkar just precis när de vill. (Vilket verkar vara hemskt kinkigt *s*).
Så den där forskningen att de dricker X ggr/Y h tror jag kan stämma. MEN, iaf på mina verkar det som det är otroligt tidsstyrt, och om det är 1 gång var 8:e h, och man 'missar' en sån, te x morgondrickningen, släpper ut innan, så kommer de ju inte ha druckit på 16 h i värsta fall, ÄVEN om tiden de är utan är 'bara' 8 h.
Shettisen rör av ngn anledning inte sin hink ute, jag vet faktiskt inte varför, men ska prova flytta på den få se. Han dricker allt sitt inne, men dricker väldigt lite där med.
Ofta tas 'inga problem med kolik' upp. Det är för mig en dålig markör. Jag har aldrig haft en förstoppningskolik utan annan anledning (gammal häst, och ett fall där tarmen inte riktigt kom igång efter en op, samt ett fall med en känning, när jag drog ner TS på tok för hårt). Dvs aldrig någonsin pga 'inget vatten i hagen' (ens när det varit inget vatten i 12 h). Det är för mig inget 'bevis' på att hästarna mår lika bra som med vatten, utan mer att hästar är extremt tåliga.
När jag var liten fick hästarna vatten morgon och kväll, alltså det erbjöds vatten ur hink på morgonen, och sen på kvällen 12 h senare. De åt hö, ibland portionerat, ibland fri tillgång. Ingen kolik. Samtidigt är det ju inget jag ens skulle överväga att ha i dagsläget. (Trots att det, knasigt nog, är ok enligt djurskyddet med).
Så, att ha kolik som referensram för om vattentillförseln är okej/nog eller ej tror jag man ska vara försiktig med.