Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hittade denna artikel om ny forskning inom genvariationen bland vargar: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pWOxvX/genvariation-avtar-vargar-behover-nytt-blodInsvelsgraden för vår svenska vargstam är 0,23. På knappt 40 år har stammen trots detta ökat från 3 individer till minst 400. Och trots skyddsjakt, illegal jakt och trafikolyckor. Mellan 2005-2021 har inavelsgraden sjunkit från 0,31 till 0,23.
Under inventeringsperioden 2020-2021 konstaterades 48 föryngringar i den svensk-norska populationen. Det är troligt att någon föryngring missats.
Hade den svenska populationen haft en bättre genetisk variation, hade vi i princip klarat oss gott på dagens stam, enligt dina siffror.
Vargar ingår i statens vilt.Men jag undrar lite vad regeringen har med detta att göra? Är det inte bättre att gå efter vad experter säger (oavsett vad de ansåg i detta fall)?
Källa på statistiken tack - i synnerhet på den minskade inavelsgraden (som fortfarande motsvarar en helsyskonparning) Och det stämmer att om ALLA djuren som finns i Skandinavien nu var obesläktade hade det sannolikt varit tillräckligt många för en sund populationInsvelsgraden för vår svenska vargstam är 0,23. På knappt 40 år har stammen trots detta ökat från 3 individer till minst 400. Och trots skyddsjakt, illegal jakt och trafikolyckor. Mellan 2005-2021 har inavelsgraden sjunkit från 0,31 till 0,23.
Under inventeringsperioden 2020-2021 konstaterades 48 föryngringar i den svensk-norska populationen. Det är troligt att någon föryngring missats.
Hade den svenska populationen haft en bättre genetisk variation, hade vi i princip klarat oss gott på dagens stam, enligt dina siffror.
Mera om samma sak: https://www.google.com/amp/s/amp.sv...ingsratten-ingen-jakt-pa-norska-sidan-gransen31/1-22: https://tidningensyre.se/2022/31-januari-2022/oslo-tingsratt-nej-till-jakt-i-norsk-vargzon/
Men hade för mig att en domstol ändrade detta till slut. Ska söka vidare.
Men jag undrar lite vad regeringen har med detta att göra? Är det inte bättre att gå efter vad experter säger (oavsett vad de ansåg i detta fall)?
Åtta vargar fick skjutas på den norska sidan, och tre i Värmland.
Jag förstår mig inte på siffrorna? Först åtta och sedan 25? Kanske någon kan förklara?De betyder att det inte blir någon jakt på de sammanlagt 25 vargar som skulle skjutits.
Källa på statistiken tack - i synnerhet på den minskade inavelsgraden (som fortfarande motsvarar en helsyskonparning) Och det stämmer att om ALLA djuren som finns i Skandinavien nu var obesläktade hade det sannolikt varit tillräckligt många för en sund population
För för ganska kort tid sedan kom det här arbetet som visar en helt annan bild https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=18232&typ=artikel&lang=sv
Hittade denna artikel om ny forskning inom genvariationen bland vargar: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pWOxvX/genvariation-avtar-vargar-behover-nytt-blod
Jag ifrågasätter lite om det verkligen inte skulle protesteras högljutt om länsstyrelserna skulle få för sig att försöka arbeta med detta. Men det kan ju förstås vara mina fördomar.
Det står även att jakten ska innebära att man får skjuta 26 vargar utanför vargzonen och 28 vargar inom zonen i Norge. Om detta stämmer och siffrorna ovan. Blir inte det mer än hälften av alla vargar som finns?Vintern 2020-2021 registrerades 57-58 vargar som levde inom Norges gränser. Dessutom registrerades 52-56 vargar som var bosatta i gränsområden mellan Sverige och Norge. Dessa vargar brukar delas mellan länderna (0,5 = 26-28 vargar). Norge får då totalt 83-86 vargar.
Jo det förstår jag, men räknar liksom med att staten går efter vad experterna föreslår.Vargar ingår i statens vilt.
Mera om samma sak: https://www.google.com/amp/s/amp.sv...ingsratten-ingen-jakt-pa-norska-sidan-gransen
Men med lite extra information, detta gällde alltså jakt i ett område som är det enda fredade området för vargar i Norge.
Låter lite konstigt?
Detta reagerade jag också på i artikeln:
Jag förstår mig inte på siffrorna? Först åtta och sedan 25? Kanske någon kan förklara?
Har fortfarande inte hittat någon artikel om att denna beslut ändrats av högre instans. Men tror inte att jag inbillade mig??
Min fetning:Som sagt, den artikeln motsäger inte något av det jag skrivit.
Insvelsgraden för vår svenska vargstam är 0,23. På knappt 40 år har stammen trots detta ökat från 3 individer till minst 400. Och trots skyddsjakt, illegal jakt och trafikolyckor. Mellan 2005-2021 har inavelsgraden sjunkit från 0,31 till 0,23.
Det finns olika sätt att se siffrorna på. Och det visar väl om något att bara för att en viss siffra förbättras innebär inte att det är bättre.Nu visar ny forskning från Uppsala universitet att fem generationers inavel bland vargarna har gjort att mellan 10 och 25 procent av den genetiska variationen har gått förlorad.
Utanför eller inom vargzonen? Tänker på mitt inlägg nedan:De åtta vargarna som åsyftas är i ett revir som delas med svenska sidan. Totalt i Norge, i fyra revir, har de fått jakt på 25 individer.
https://svenskjakt.se/start/nyhet/vargjakt-i-romskogsreviret-aven-pa-norska-sidan/
Stämmer detta?Obs, källan är tydligt emot vargjakt så man bör nog syna allt med kritiska ögon men denna var en av de få jag hittade med mera detaljer om antalet vargar etc.:
http://jaktkritikerna.se/slakt-pa-varg-i-norge/
Tex:
Det står även att jakten ska innebära att man får skjuta 26 vargar utanför vargzonen och 28 vargar inom zonen i Norge. Om detta stämmer och siffrorna ovan. Blir inte det mer än hälften av alla vargar som finns?
Jag förstår inte hur detta skulle bidra till bättre genvariation?
Jag är uppriktigt nyfiken, och frågar då du har säkert mera insyn än jag, men påverkar jaktföreningarna(/-lobbyn?) länsstyrelsernas beslut?Det skulle säkert protesteras, men så länge det är en effektiv förvaltning som fungerar, så tror jag att missnöjet minskar över tid.
Det spelar ju dessutom inte någon roll om det protesteras, Länsstyrelserna styr ju jakten i princip hur de vill Vill man jaga varg så är det bara att följa reglerna eller låta bli. Precis som med t ex älgjakten.
Min fetning:
Det finns olika sätt att se siffrorna på. Och det visar väl om något att bara för att en viss siffra förbättras innebär inte att det är bättre.
Jag är uppriktigt nyfiken, och frågar då du har säkert mera insyn än jag, men påverkar jaktföreningarna(/-lobbyn?) länsstyrelsernas beslut?
Tänker att de är ju i slutändan politiska beslut och jägarna har också röster som länsstyrelserna vill ha.. Jag är lite pessimistisk
Jag antog att de menade från början? Dvs från när de sex vargarna kom hit tills nu.Han uttalar ju sig också om att det är första gången de kunnat påvisa hur mycket genetisk variation som gått förlorat. De har ju inget att jämföra med - det kanske inte ens är särskilt mycket?
Det hade t ex varit intressant med motsvarande forskning på våra hundraser som bör ha en dålig genetisk variation - det har inavlats hårt för att få till olika utseenden och beteenden.
Hur ser den genetiska variationen ut i t ex den finska vitsvanshjortsstammen ut, där det inte varit något tillflöde av nya gener alls?
Oavsett så har inavelsgraden minskat, och det med ganska mycket, även om den är långt ifrån bra.
Utanför eller inom vargzonen? Tänker på mitt inlägg nedan:
Stämmer detta?