Nåt random vin i mellanprisklass. Som inte sticker ut åt nåt håll, husets, typ.Men vad är ett generiskt vin
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nåt random vin i mellanprisklass. Som inte sticker ut åt nåt håll, husets, typ.Men vad är ett generiskt vin
Det vanliga på en middag i större jobbsällskap, tycker jag, är att det står mineralvatten/vattenkaraffer på bordet, och så går personalen runt och serverar alkoholhaltig dryck. Då kan det finnas rött eller vitt som alternativ, med eller utan alkohol. Och kaffe eller te efter maten (men inte t ex varm choklad).Undrar också om det beror på typen av servering. De sittningar jag tänker på har varit antingen serveringspersonal som går runt och frågar "alkohol eller ej" (typ) och häller upp den förutbestämda drycken till rätten av det önskade slaget. Då får man ofta (i min erfarenhet) alkoholfritt vin eller öl, och vill man inte dricka det är det bordskaraffen med kranvatten som gäller. Går serveringspersonalen istället runt och frågar "vad önskas att dricka?" brukar det finnas alkoholfritt vin/öl eller mineralvatten om det är en bjudning med bara vuxna, samma tre plus läsk om barn är med. Ibland finns det då även cider med eller utan alkohol. När dryckesserveringer sker på egen hadn är jag mest van vid att det antingen finns små flaskor med öl, läsk och mineralvatten utsatt, eller att det finns ett dryckesbord, där utbudet kan variera enormt beroende på tillställning/värd (har sett allt från bag in box och kranvatten som enda alternativ, till flera sorters vin, cider, öl, läsk och starksprit).
Roligt nog så var det min nolleupplevelse du pratar omJa alltså det jag svarade på var att det lät som att du tänkte att om jag inte gillar den här ölen eller det här vinet kan jag få ett annat öl eller ett annat vin. Det går ju inte på ett bröllop.
Det andra var att det lagts mycket tanke på vinet på en sittning och jag tänker att det nog ofta (inte alltid) inte alls lagts mycket tanke på vinet utan det är ett rött och ett vitt rätt och slätt.
Men det är svårt för mig att kommentera det andra eftersom sittningar jag varit på ofta betett sig precis så som den där studentnollningsupplevelsen som återgavs av någon. Dvs alternativ som inte är kranvatten har erbjudits. Inget roligare än det generiska vinet kanske men har funnits. Alltså ibland har något som kanske är roligare och dyrare än generiska vinet och ölen har funnits men inte alltid.
Så det är svårt att känna igen hela upplevelsen. Men man kan föreställa sig iofs om jag vill fantisera att några jättestressade människor bokat en bygdegård köpt några flak norrlandsguld, några baginbox, caterat maten och liksom bara glömt mineralvatten. Men dock ändå hunnit slänga mormors gamla lakan på borden och lagt rejäl energi på en bröllopstårta
Men jag har jättesvårt att föreställa mig att de fixat disputationsfest/bröllop på nation eller restaurang och personalen på något magiskt sätt helt missat att ha några flaskor ramlösa att erbjuda när någon ber om alkoholfritt i baren/när de serverar vin.
Fast ett alkoholfritt alternativ som inte är läsk eller mineralvatten eller alkoholfri vin/öl tänk en fin alkoholfri cider, är ofta dyrare än vin.Ja, och det visar väl på att normen är just att man förväntas servera vin, ens om det inte är noga utvalt och ett dyrt alternativ så ska det vara vin för att vara en "riktig" bjudning för vuxna. Det är det jag menar med att vin-normen handlar egentligen väldigt lite om alkohol, utan mer om att det är en förväntan på att det är det enda "korrekta" att servera på fin bjudning med vuxna, oavsett om det går med maten, om gästerna tycker om det, eller om det egentligen är lite dyrare än vad värden har råd med. Och som en del i den normen blir det också en förväntning om att alla vuxna tycker om vin.
Samtidigt när det gäller kaffe och te så brukar kopparna vara alldeles för små för te, även om man hyr en stuga. Och kaffet kan vara lite svagt och bränt. Alternativen på te kan ibland inte ens vara något som är te utan kan vara bara grönt och rooibos till och med om man köper teet.Min erfarenhet också.
Men absolut, om man inte dricker mineralvatten eller alkoholfri öl/vin eller alkohol, då kan det vara dåligt med alternativ.
Lite som om man varken dricker te eller kaffe men ändå vill ha en varm dryck, det brukar sällan finnas. Iofs, känner en del som dricker silverte i de lägena, men om man inte gillar det heller blir det nog svårt.
Spännande nog har jag nog aldrig varit på en bjudning där mineralvatten står framme på bordet, om inte all dryck gör det. I de fall då dryck serveras av personal har det bara varit stilla vatten på bordet, och eventuellt mineralvatten fås ut precis som ölen/vinet/etc.Det vanliga på en middag i större jobbsällskap, tycker jag, är att det står mineralvatten/vattenkaraffer på bordet, och så går personalen runt och serverar alkoholhaltig dryck. Då kan det finnas rött eller vitt som alternativ, med eller utan alkohol. Och kaffe eller te efter maten (men inte t ex varm choklad).
Det kan iofs bero på representationsreglerna, det är ju noga reglerat hur mycket alkohol som får intas per person på en middag, så jag tror inte det är tillåtet att ställa vinflaskan på bordet för självservering. Tror det är två glas per person som är maxgräns? Nåt sånt.
Jag är statligt anställd, så har väldigt lite av just jobbfester. Vi får julbord, och då får vi på jobbets nota en öl (tror jag det är), all alkohol utöver det är självbekostad, så då är det alkoholfria alternativ ute på bordet och all alkohol beställs in av personal så det kommer på egna notor. Men julbord är också den gången det alltid finns ett sött alkholfritt alternativ som alla accepterar, den magiska julmustenDet är olika jobb såklart, men om det var så på mitt jobb så skulle jag sagt till min chef att det faktiskt saknas -min sorts favoritbubbel, jag dricker ju inte vin, kan du köpa det tack. Eller om det är ett företag med väldigt många anställda så skulle jag säga till arrangören lite sådär -har du tänkt på att köpa champis till de som inte dricker vin?
Fast ett alkoholfritt alternativ som inte är läsk eller mineralvatten eller alkoholfri vin/öl tänk en fin alkoholfri cider, är ofta dyrare än vin.
Det kan mycket väl vara en norm att servera vin, men om nu väldigt många vill ha just vin och är typ nöjda med vilket som helst så är det också extremt enkelt och enkelt är trevligt när man gör fest. Precis som det är enkelt att köra en vanlig fest som går att boka istället för något helt annorlunda.
Det är ju också enkelt på det viset att man har fångat in 80 av 100 personer som kommer att vara hyggligt nöjda med drycken. När det gäller alkoholfritt är det väldigt många olika preferenser och det går åt mer av en enskild dryck. 70 cl räcker inte till fyra utan var och en måste ha en egen 70 cl.
Jag har å andra sidan varit på flera konferenser, utbildningar och möten där det står vattenflaskor på borden med både kolsyrat och stilla vatten medan personalen går runt och serverar vin till de som vill ha eller ställer fram en öl åt andra. Jag kan faktiskt inte komma på ett enda tillfälle de senaste åren som inte bägge alternativen av vatten funnits.Spännande nog har jag nog aldrig varit på en bjudning där mineralvatten står framme på bordet, om inte all dryck gör det. I de fall då dryck serveras av personal har det bara varit stilla vatten på bordet, och eventuellt mineralvatten fås ut precis som ölen/vinet/etc.
Jag är statligt anställd, så har väldigt lite av just jobbfester. Vi får julbord, och då får vi på jobbets nota en öl (tror jag det är), all alkohol utöver det är självbekostad, så då är det alkoholfria alternativ ute på bordet och all alkohol beställs in av personal så det kommer på egna notor. Men julbord är också den gången det alltid finns ett sött alkholfritt alternativ som alla accepterar, den magiska julmusten
När vi skålar för att fira är det vår chef som själv betalar det, och han har ett favoritbubbel som det alltid blir. Sist det var skål hade han dock faktiskt köpt in ett alkoholfritt också, så framsteg!
Jag tänker typ kiviks herrgårdscider som "finare" alkoholfri cider, den var billigare än systembolagets billigaste vin i samma förpackningsstorlek.Fast ett alkoholfritt alternativ som inte är läsk eller mineralvatten eller alkoholfri vin/öl tänk en fin alkoholfri cider, är ofta dyrare än vin.
Det kan mycket väl vara en norm att servera vin, men om nu väldigt många vill ha just vin och är typ nöjda med vilket som helst så är det också extremt enkelt och enkelt är trevligt när man gör fest. Precis som det är enkelt att köra en vanlig fest som går att boka istället för något helt annorlunda.
Det är ju också enkelt på det viset att man har fångat in 80 av 100 personer som kommer att vara hyggligt nöjda med drycken. När det gäller alkoholfritt är det väldigt många olika preferenser och det går åt mer av en enskild dryck. 70 cl räcker inte till fyra utan var och en måste ha en egen 70 cl.
Bra? Jag säger inte att det aldrig görs, jag säger att det tydligen inte alltid görs.Jag har å andra sidan varit på flera konferenser, utbildningar och möten där det står vattenflaskor på borden med både kolsyrat och stilla vatten medan personalen går runt och serverar vin till de som vill ha eller ställer fram en öl åt andra. Jag kan faktiskt inte komma på ett enda tillfälle de senaste åren som inte bägge alternativen av vatten funnits.
Att i förvånad ton ifrågasätta andras dryckesval vid middagsbordet låter för mig ohyfsat. Alldeles oavsett vad de dricker.Jag tänker typ kiviks herrgårdscider som "finare" alkoholfri cider, den var billigare än systembolagets billigaste vin i samma förpackningsstorlek.
Och det är väl klart att det är en norm av en anledning, men det betyder väl inte att man inte kan fundera över den? Och över iden att folk kan välja bort vin eller öl av annan anledning än alkoholen? Att utmana normen att alla vuxna tycker om vin kan ju också hjälpa att utmana iden att folk bara skulle välja bort alkohol för att de ska köra bil, har alkoholproblem eller är gravida.
Folk får gärna fortsätta servera vin, men man kan ju tänka ett varv extra kring att det finns något för alla att dricka som är (om det är en finare tillställning) i alla fall snäppet roligare än kranvatten, typ mineralvatten eller att bordsvattnet har is och citron i sig, och kanske tänka en gång till på vad man säger till den som inte vill ha. Precis som att man kanske inte vill höra "är du gravid?" för att man valde alkoholfritt en kväll, så vill nog inte personen som inte gillar vin höra "dricker du läsk till maten?" i en förvånad ton.
Bra, då är vi överens, 100%, i båda sakerna!Att i förvånad ton ifrågasätta andras dryckesval vid middagsbordet låter för mig ohyfsat. Alldeles oavsett vad de dricker.
Däremot skulle jag väl inte se det som en personlig skymf om jag som vuxen inte erbjuds läsk i alla sammanhang.
Ja precis som jag sa så har jag te eller vatten till men smakar av tex mannens cola eftersom jag anser att det passar väldigt bra till sushi just. Dricker inte läsk till hamburgare.Till sushi har jag vanligt vatten, sencha te eller mer sällsynt (men gott) sake.
Ang vad man serverar tycker jag det känns rimligt att ha alkoholfri bubbeldryck av ciderkaraktär eller liknande rolig dricka tillgängligt om det t.ex. ska skålas eller sippas på någon välkomstdrink. Då behöver ju drycken i sig smaka något, men det är inte så viktigt att den passar ihop med mat.
Däremot har jag nog oftast inte bjudit på något annat än vatten till själva maten - jag tycker själv att vatten passar väldigt bra till mat och väljer i princip alltid stilla vatten som måltidsdryck förutom när jag dricker vin. Jag vill ju bjuda mina gäster på sådant som passar till maten, och då är ofta vatten det godaste alkoholfria alternativet jag har hemma. Det känns lite bakvänt att köpa hem saker som varken passar maten eller är särskilt gott bara för att helgardera sig för alla tänkbara önskemål. Så ni som varken vill ha vatten eller alkoholfri öl/vin, vad vill ni dricka till maten?
Ja men om det är dina vänner kanske du kan påminna dem till nästa gång? Och peka mot den dyra akoholfria cidern med champagnekork på systembolaget. (den som kostar 70 kr flaskan på ICA men 50 på systemet och som man ger minst en var av.)Roligt nog så var det min nolleupplevelse du pratar om
När det helt missats även mineralvatten så har det i min erfarenhet antingan varit större sittning med bestämda val av dryck till alla rätter, både med alkohol och utan, och sedan finns det brodskaraffen med vatten till vinet. Där tror jag det är normen om att alla vuxna vill ha vin på fin tillställning som kan ställa till det. Eller så har det varit tillställningar utan bar/personal på plats, och där vet jag minst ett tillfälle där värdfamiljen hade en rätt stark alkoholkultur, särskilt vid fester, och då tror jag det inte tänkt tanken att någon skulle vilja ha annat än alkohol att dricka, men bordskaraffen åker fram för att vara till vinet. Den typen av tillställning har dock ibland läsk som ett alkoholfritt alternativ, för det köps in som "blannevann" till starkspriten.
Men hur vanligt är det med alkoholfritt vin? Det tycker jag aldrig man ser - däremot har ju alkoholfri öl blivit vanligt.
Jag är inte så glad i kolsyrat eller sött, men tycker att vanligt vatten är bra! Det som jag upplever kan vara problemet med det är när man är hembjuden till något och de tycker det känns för "torftigt" och verkar besvärade av att jag väljer det - men inte heller det är särskilt vanligt.
Kolsyrat vatten känns ju också som standard, antingen flaskor eller "egen flaska" när man är ute och äter. I jobbsammanhang är det ju alltid alkoholfritt som är standard, ibland kan man, om man vill, själv köpa vin eller öl.
För att inte ta ifrån någon deras upplevelse så ifrågasätter du min exakt hela tiden?Bra? Jag säger inte att det aldrig görs, jag säger att det tydligen inte alltid görs.
Alltså jag kanske är jätteotydlig, men jag försöker inte ta ifrån någon deras upplevelse, jag försöker bara berätta om min. Att det faktiskt inte alltid är självklart att jag som inte dricker vin eller öl har något annat än kranvatten att dricka, och att folk helt utan att mena något illa kan få en att känna sig som ett ufo som inte tycker om "rätt" vuxendrycker, och att det är detta mer än någon alkoholhets jag upplever som att det i samhället finns en stark norm/romantisering av vin.
Att jag vill dricka alkoholfritt är ofta mycket mindre ifrågasatt vid middagar än att jag inte dricker alkoholfritt vin eller öl. Vilket ju blir extra spännande när så många här (och folk jag träffat irl) som dricker vin inte heller uppskattar alkoholfritt vin, ändå är det just att jag inte gillar "ens" alkoholfritt vin som är det folk brukar se som konstigt, snarare än att jag inte vill dricka alkohol.
De är inte nära nog vänner, och handlar om så pass stora tilllställningar att jag inte är i ett läge att på ett fint sätt lägga mig i vad de väljer att servera. Som sagt, jag klagar inte hos en värd, jag diskuterar i en tråd om allmäna normer kring drycker vid middagar.Ja men om det är dina vänner kanske du kan påminna dem till nästa gång? Och peka mot den dyra akoholfria cidern med champagnekork på systembolaget. (den som kostar 70 kr flaskan på ICA men 50 på systemet och som man ger minst en var av.)
Men som jag förstått det, om det erbjuds alkoholfritt öl eller vin är det inte bra, men bättre än om de bara erbjuder vattnet som står på bordet. Blannevann till starkspriten är inte heller så bra. Men äppelmust är bra, bortsett från att folk ganska ofta är allergisk mot äpplen.
Det är faktiskt jättesvårt att ordna stora fester och det alkoholfria är verkligen något som är svårt och kräver erfarenhet och i viss mån pengar. Så värdfolket för att ha lyckats på riktigt måste ha både erfarenhet och ha ägnat mer tankeenergi åt det alkoholfria än åt vinet. (dvs alkoholfritt vin och öl och mineralvatten kommer de inte lyckas med, inte heller med läsk, juice eller lättdryck. Enda alternativet är den dyra alkoholfria torra cidern på systemet och många vet kanske inte ens att den finns.)