Sv: Var tar de vägen sedan?
miiah skrev:
*lånar tråd*
har varit super intreserad av att köpa ett fullblod från banan, men har alltid lyckats snubbla över någon "vanlig" häst...
men nu har jag blivit sådär "fullblods sugen" igen.
har just nu ett polskt hlb-med mkt fullblod i, planer på att betäcka (velar fortfarande
) men då har jag ju tid för ett nytt project
men hur brukar ni (klart att de är induviduellt men....) lägga upp det närmsta året för ett flb- alltså från det att dom landar i stallet och ett år framåt??
Om det inte finns anledning att göra på annat sätt har jag gjort så här:
Dag 1: Kommer hem. Äta i boxen, gå lite själv i hagen (med andra intill)
Dag 2: Ridning. Hästen är ofta i full kondition och behöver mnotion. Tar flatbacksadeln allra först eftersom hästen troligen bara gått med liten träningssadel o löpsadel och dressyrsadeln kanske är väl stor att börja med. Rider ut ensam eller i sällskap. Ev några varv på volten för att känna hur den verkar reagera. Går i skogen mest.
Dag 3: En liten stund på volten med grunder, sitsinverkan, vända, stanna, trav, grundform. Sen gå ut igen, skritt trav o galopp ute.
Samma arbete första veckan.
En dag vila/vecka
Sen alltmer arbete på volten, ca 2 dagar/v, varav en dag med tränare.
Rider ut 3 dagar. Tömkörning 1 dag.
Ute rider jag allsidigt, klättrar lite, trav och galopp, vänja den vid allt möjligt, om det behövs. Gärna med sällskap men också ensam från start.
Efter ett par veckor börjar jag lägga ut bommar på marken också, att användas för att vänja vid bommarna och som hjälp vid arbetet. Travar över bommar, först enstaka, sen fler ochf ler i rad. osv.
Ganska tidigt sätter jag upp små kryss att skutta över. OM hästen inte är van vid att hoppa är den ofta tittig och därför så låga kryss att den lätt kan kliva över i skritt först. Inget flängande och stressande mot hinder, som bara kommer att resultera i tvärnitar i det läget. Lugn och konsekvens, det ska vara något nytt och skojigt. Hoppar över buskar och sånt som finns ute också.
Ja, sen fortsätter arbetet så med schema för veckorna,. med dressyr, hopp/markarbete/uteridning osv. Som för en unghäst som kommit en bit på väg.
Under första året bör den kunna starta sina första dressyrklasser och hoppklasser.
Sen måste man lyssna på varje häst förstås, och vad varje häst behöver.
Fullblod är mycket intelligenta och lär sig fort. Både bra vanor och ovanor. I allt arbete gäller lätt hand och små hjälper, inga överdrivna rörelser. Ryttarens balans påverkar hästen extremt mycket. Kontroll på den egna kroppen alltså.
Ungefär så skulle jag beskriva det.