Sv: Välling!

Välling är inget som är nödvändigt. Mina två yngsta har inte fått det överhuvudtaget. Välling är samma sak som gröt fast mer utspätt.

Ersättning ska helst ges hela första året och ersättning är nyttigare än välling. Ersättning är anpassad efter bebisar så långt det går. Välling är bara mjölk, mjöl och tillsatta vitaminer/mineraler (eftersom mjöl i sig är värdelöst när det kommer till näringsämnen).
Välling har dock en bra knock-out effekt så den är smidig på kvällen. (min äldsta som inte ammat fick välling på kvällen).

Hur man vill göra är upp till var och en. Rekommendationerna är dock max 3 gröt/välling mål. Och det inte bara för glutenets skull utan för att barn precis som vuxna behöver äta varierat och det är svårt att få tillräckligt varierad kost om man äter flera mål gröt/välling.

Vid ca 7 månaders ålder åt min äldsta så här
Frukost: gröt
Mellis: ersättning
Lunch: lagad mat
Mellis: ersättning
Middag lagad mat
Kvällsmål: Välling
Nattmål: Ersättning.
 
Sv: Välling!

ok...jag hittade de här sidorna i datorn:

Kräm (från 4 mån.)
3-4 barnportioner

3 dl vatten
2 msk potatismjöl eller 3 msk majsstärkelse
2 dl mosade blåbär, hallon eller krusbär

1. Rör ihop det kalla vattnet och potatismjölet i en kastrull.
2. Koka upp blandningen under omrörning och häll därefter upp krämen i en skål för att svalna.
3. Rör ner de mosade bären i den avsvalnade krämstommen.
SAFT, från 4-6 månader
75-100g av t.ex. äpple, banan, päron, persika, hallon, blåbär, katrinplommon

Skala frukten, ta bort eventuella kärnor.
Äpplen och päron kokas och passeras eller rårivs.
Persika, blåbär och hallon passeras.
Banan mosas fint.
Katrinplommon blötläggs i ett par timmar, kokas därefter mjuka (gärna i mikron) och passeras.

0,5 dl frukt/bärmos eller pressad apelsin blandas med 0,5 dl kokt vatten

Morotsjuice
Morotsjuice kan du göra genom att riva morötter på rivjärn och sedan kramar ur rivet hårt så har du jättegod morotsjuice.

Potatis & palsternacka med couscous

6-8 smakportioner

2 medelstora kokta potatisar
1 kokt palsternacka
2 msk kokt cous cous
1 msk matfett
Blanda den kokta potatisen och palsternackan i en mixer med matfett.
Vänd ner cous cousen och portionera i isbitsbricka eller förvara i en ren burk i kylen (håller max ett par dagar).

Morot & jordärtskockspuré från 4 månader

6-8 smakportioner

2 medelstora morötter
0,5 jordärtskocka
1 msk matfett
Blanda kokta morötter och jordskockan i en mixer med matfett.
Portionera i isbitsbricka eller förvara i en ren burk i kylen.
Ofryst mat ska användas kommande dagarna

Fiskfärs i ugn 4-6 månader
10 portioner

1 fiskblock på 400g
2 msk potatismjöl
3 ägg
2 dl kaffegrädde (12 %) eller matlagningsgrädde (15 %)

Mixa sönder fisken i matberedare.
Blanda i potatismjöl, ägg och grädde och kör till en slät smet.
Häll smeten i en smord avlång sockerkaksform.
Grädda ca 1 timme i 200 grader.
Skär fiskfärslimpan i 10 lika stora skivor.
Styckfrys skivorna på en plåt, och lägg sedan över dem i en fryspåse.
Servera med kokt potatis eller ris samt grönsaker.

Variera smaken genom att blanda i klippt dill i smeten och/eller lite mald kryddpeppar som är en pepparsort med mild smak.

5 månader
Köttpuré


köttfärs
några pepparkorn
1 lagerblad
½ lök, hackad
1 morot, skivad

Koka upp vatten lägg ned köttet. Vattnet ska täcka köttet. Rör om.
Lägg peppar o lagerblad i en tekula, låt koka med. Lägg i lök och morot.
Tag bort det skum som bildas.

Låt köttet koka på svag värme några minuter, går rätt snabbt men det måste vara genomkokt.

Sila av spadet och spara det tillsvidare.
Ta bort tesilen. Lök och morötter kan mixas med köttet.
Använd färsen som den är eller kör den i mixer tills den blir "finare".
Använd spadet att späda med så att köttet får en lämplig "blöt" konsistens.
Frys..

Biff stroganoff
2 portioner

200 g benfritt nötkött
1 gul lök
1 msk margarin
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
0,5 dl crème fraiche eller gräddfil
1 tsk pressad citron
ev. vitpeppar

Skär köttet i centimeter tjocka strimlor. Skala och hacka löken. Bryn köttet i stekpannan i omgångar på svag värme och ta upp det. Fräs löken. Lägg tillbaka köttet i pannan. Krydda ev. med vitpeppar. Tillsätt tomatpuré och vatten. Efterstek under lock på svag värme 5-10 min. Späd med crème fraiche. Alternativt gräddfil, blandas i allra sist. Smaka ev. av med citron
Kycklingfilé med grönsaker
Det blir ca 4 små barnmatsburkar av receptet.

1 kycklingfilé i tärningar
1 morot i skivor
3 potatis i tärningar
½ dl frusen majs
Ca 3 dl vatten
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
2 msk matfett (tillsättes efter kokning)

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka tills kycklingen är kokt och rotfrukterna mjuka. Plocka bort lagerblad och kryddpeppar. Lägg kyckling och rotsaker i matberedare, tillsätt 2 msk matfett, späd med kokspad och mixa till slät konsistens.
 
Sv: Välling!


Majas kyckling

1 kycklingfilé
2 dl krossade tomater
1 dl ärtor
1-2 dl broccoli
en gnutta svartpeppar
färsk basilika
ca 1 msk smör.

Skär kycklingfilén i små bitar. Fräs i smör. Tillsätt tomat, ärtor, broccoli och kryddor. Koka ett par minuter så att kycklingen är genomkokt. Mixa!
Grönsakspuré med griskött
3 barnportioner

50 g grisstek
1 morot
2 potatisar
100 g blomkål eller skalad squash
1 ½ dl vatten
1 dl modersmjölk eller modersmjölksersättning

Avlägsna synligt fett och hinnor från köttet.
Skär köttet i tärningar, skala morot och potatis.
Koka upp vattnet och lägg i köttet som får koka 5 minuter under lock på svag värme.
Tillsätt skivad morot, potatis och blomkål.
Låt sjuda på svag värme tills allt är mjukt.
Mosa ingredienserna i kokspadet.
Tillsätt modersmjölk eller modersmjölksersättning då moset svalnat något.

Fisk-grönsakspuré

2-3 barnportioner

1 morot
2 potatisar
50 g blomkål
30-75 g fiskfilé
1 ½ dl vatten
en liten bit lök eller purjo
tomat
1 ½ msk djupfrysta ärter eller djupfryst majs
1 tsk dill
1 ½ dl modersmjölk eller modersmjölksersättning

Tvätta, skala och skär morot, potatis, lök samt tomat i bitar. Skölj och skär även kålen i bitar.
Koka upp vattnet och tillsätt först morotsbitarna som får koka under lock i 5 minuter.
Tillsätt därefter potatis, blomkål, lök, tomat, ärter, dill och fiskfilé. Låt koka tills allt är mjukt.
Mosa grönsakerna och fisken i kokspadet.
Tillsätt någondera mjölken tills purén har en ganska lös konsistens.

Fiskgratäng,
8-10 bebisportioner

Ca 400 g fisk (torsk, spätta el. liknande)
Frusna grönsaker t.ex. broccoli, majs, ärter
2,5 dl matlagningsgrädde
1 burk krossade tomater
persilja eller dill (eller annan örtkrydda)
smör

Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i fisken i formen och strö de frusna grönsakerna runt omkring.
Blanda tomaterna med grädden och örtkryddorna. Häll detta över fisken.
Täck med folie och låt stå i ugnen ca 40 minuter. Om fisken är frusen kan det ta längre tid.
Man kan också byta ut grönsakerna mot svamp eller purjolök.
Mixa med mixerstav till små bebisar. Mosa med gaffel till bebisar som gillar lite mer med bitar. Servera med kokt potatis och lite extra fett.

Kött och grönsaksgryta (ca mängder)
Koka en bit högrev eller grytbitar ca 5 bitar ( skär gärna i mindre bitar), koka ca 20 min med lite vitpeppar och timjan, häll ner 1 dl sommargrönsaker koka några min, häll ev. av lite vatten, mixa till önskad konsistensservera med potatis eller ris, och lite morotspuré

Fläskrätt från 5 månader

Fläskfilé
Palsternacka
Morot
Dijonsenap
Dragon
Vitpeppar
Lagerblad
Potatis

Tärna fläskfilén fint. Koka i vatten med vitpeppar och lagerblad samt skalade och bitade grönsaker. När allt känns klart häller du av spadet MEN spar det och gör sås på. Smaksätt såsen med senapen och dragonen och red den eventuellt om du tycker bättre om det.
Jag mixade köttet och grönsakerna med såsen och frös in för sig. Godast blir det med mosad potatis till och någon extra grönsak men självklart kan man ju servera ris eller pasta eller annat till om man hellre vill det

Rotsakspuré med kött
3 barnportioner

1 morot
2 potatisar
1 dl djupfryst majs
75 g malen nötstek
2 dl vatten
ca ½ dl modersmjölk eller modersmjölksersättning

Skölj, skala och skär morot och potatis i bitar.
Lägg morotsbitarna i det kokande vattnet och koka dem ca 5 minuter under lock.
Tillsätt därefter potatisen och koka den 5 minuter.
Tillsätt majsen samt det malda köttet och låt koka 3 minuter.
Mosa grönsakerna i kokspadet och tillsätt någondera mjölken i det något avsvalnade moset.
Köttfärssås med morots- och potatispuré
2 barnportioner

75 g köttfärs
3 msk vatten
2 potatisar
1 msk smör
3 morötter

Koka köttfärsen med vattnet ca 5 minuter, rör om med en gaffel eller finfördela i en matberedare. Koka potatisen och mosa tillsammans med smöret. Koka och mosa morötterna.

Fisk med ris - passar från fem månader och uppåt
1 fiskfilé av valfri sort (rödspätta eller sej blir gott!)
½ dl grädde
½dl buljong (ev. saltfri)
2 dl kokt ris
Dill
Pressad citron

Dela fiskfilén i mindre bitar. Koka upp grädde och buljong. Lägg i fisken och sjud sakta tills den är vit och fast.
Lägg i riset den sista minuten så det blir genomvarmt. Smaksätt med hackad dill, lite pressad citron och ev. en gnutta peppar.
Mixa eller servera direkt beroende på barnets ålder!

Frikadeller - hur många som helst - från ca fem månader

100g nöt- eller lammfärs
½ msk ströbröd
½ dl mjölk
½ msk potatismjöl
(Om man använder lammfärs är det gott med ca ½ tsk torkad mynta i smeten)
Vitpeppar efter tycke

Låt ströbrödet svälla i mjölken ca 10 min. Tillsätt färs och potatismjöl och rör till en smidig smet. Forma små frikadeller.
Koka upp vatten eller buljong, ca ½ liter. Sjud frikadellerna i omgångar, de flyter upp när de är klara, efter ca 10 minuter.
Äts mosade med t.ex. potatis- och grönsakspuré och kanske lite vit sås (se en vanlig kokbok för recept på det).
Större barn äter dem gärna med fingrarna!

Leverpastejmos:
4 portioner

4 normalstora potatisar
4 teskedar smör
8 matskedar mjölk
8 matskedar leverpastej
Koka potatisen och mixa/blanda med mjölken och smöret till potatismos. Blanda i leverpastejen.

Dragonfisk
Lägg fisk (t.ex. torsk) i botten på en smord form.
Strö över citronpeppar (och salt till vuxen).
Täck med folie.
Koka i ugnen ca 20 min 175grader
Häll spadet i en bunke, blanda med dragon, 1dl crème fraiche, 0,5dl Kesella och 2tsk potatismjöl, peppar och ev. salt.

Slå såsen över fisken och gratinera i ugnen - min 225 grader.
Fiskpudding med ris
Koka 2 dl grötris med 4 dl vatten tills vattnet har kokat in. Späd med 14 dl mjölk och koka till en tunn gröt.
Vispa sönder 3 ägg i en kopp. Rör ner dem i den något svalnade gröten. Blanda ner ca 600 g kokt rensad fisk i smeten.
Smaksätt med peppar (ev. salt och dill).
Häll i en ugnsfast form och grädda i ca 30 min 225 grader. Känn med en gaffel att äggstanningen har "stannat".
Servera med smält smör, grönsaker och ev. potatis. Potatis kan uteslutas då riset räcker!

Köttgryta med paprika o svamp
Koka upp ca 4 dl köttbuljong. (Ta ev. vatten och färdig fond som är mindre salt i).
Lägg i ca 800g strimlat kött, 1 hackad lök och champinjoner.
Tillsätt 2 röda hackade paprikor, peppar, rosmarin, 1-2 msk tomatpuré och ev. salt.

Koka ca 30 min.
Red med mjöl och grädde, koka ytterligare 5 min.
Strö över hackad persilja.
Köttfärs och grönsaksröra
Ca 250 gram frysta morötter och ärtor
En iskub kokad och mixad köttfärs (Har för mig att ca 300 gram blev en iskubslåda)

Koka grönsakerna, mixa dem sedan med stavmixer, mixer eller mosa dem. Denna blandning räcker till ca 3 små barnburkar som inte är fyllda helt.
Blanda en burk med en iskub mald köttfärs och smör/margarin så mycket du tycker.

Kalkonröra

Mixa kokt kalkonbröst med potatis, majs och smör (o lite kokvatten)

böngryta

Blötlägg ett paket torkade bönor (t ex vita bönor, pinto bönor och bruna bönor) över natten. Byt vatten.
Skala 2 potatisar och 1 morot. Tärna och koka tillsammans med bönorna tills allt är mjukt. (Om man vill kan man ha i en halv purjolök också).
Krydda med koriander och timjan.
Mixa hela grytan och servera med en klicka smör!

Kycklingleverpuré från 5 månader

Räcker till ca 17 smakportioner à 2 msk/port.

400 g kycklinglever
1 bit purjolök
1 morot
Koka levern tillsammans med ca 1 decimeter purjolök och 1 morot i slantar.
Häll på vatten så att det täcker levern. Koka 15-20 minuter.
Tag bort det skum som bildas efter uppkoket av köttet.
Dela en bit och se efter om köttet är helt genomkokt, det skall inte vara rött.
Kör i matberedare tillsammans med en del av kokspadet, moroten och löken.
För mildare smak blanda purén med en portion vit sås.

puuhh.... :D
 
Sv: Välling!

Resten har jag antagligen raderat efter jag skrivit ut det.
Det går visserligen att scanna in det igen, men det orkar jag inte :p
 
Sv: Välling!

Oh vad bra! jag tar emot dina recept med, då lillen här slukar allt vi serverar :). Oftast äter han det vi äter, men det skadar inte med variation!
 
Sv: Välling!

Oh vad bra! jag tar emot dina recept med, då lillen här slukar allt vi serverar :). Oftast äter han det vi äter, men det skadar inte med variation!

Nä precis! Jag ville att Loke skulle få smaka lite allt möjligt, men var osäker och så sökte jag på lämpliga recept från andra föräldrar och hittade detta!

Nu ska bara maten inhandlas också:p
 

Liknande trådar

Småbarn Sonen äter inte så mycket mat. Vid frukost, lunch och middag sitter vi till bords och han får smaka på allting som vi har på tallriken...
2
Svar
20
· Visningar
1 582
Senast: amsway
·
Småbarn Jag försöker hitta recept på mat som barnen gillar. Sonen kastar det mesta på golvet och dottern äter nog som de flesta snart 3-åringar...
Svar
14
· Visningar
916
Senast: cherie
·
Småbarn Jepp, som rubriken säger. Vad lagas för vegetariskt till barnen (som dessutom går hem i stugorna)? Har lite idétorka när det gäller att...
2
Svar
23
· Visningar
1 184
Senast: cherie
·
Foder & Strö Jag har en gammal ponny, 26 år, som har börjat få lite svårt att tugga hö (Duktig hästtandläkare har undersökt och bedömt.). Hon blev...
Svar
18
· Visningar
1 019

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp