Sv: Välling!
Majas kyckling
1 kycklingfilé
2 dl krossade tomater
1 dl ärtor
1-2 dl broccoli
en gnutta svartpeppar
färsk basilika
ca 1 msk smör.
Skär kycklingfilén i små bitar. Fräs i smör. Tillsätt tomat, ärtor, broccoli och kryddor. Koka ett par minuter så att kycklingen är genomkokt. Mixa!
Grönsakspuré med griskött
3 barnportioner
50 g
grisstek
1 morot
2 potatisar
100 g blomkål eller skalad squash
1 ½ dl vatten
1 dl modersmjölk eller modersmjölksersättning
Avlägsna synligt fett och hinnor från köttet.
Skär köttet i tärningar, skala morot och potatis.
Koka upp vattnet och lägg i köttet som får koka 5 minuter under lock på svag värme.
Tillsätt skivad morot, potatis och blomkål.
Låt sjuda på svag värme tills allt är mjukt.
Mosa ingredienserna i kokspadet.
Tillsätt modersmjölk eller modersmjölksersättning då moset svalnat något.
Fisk-grönsakspuré
2-3 barnportioner
1 morot
2 potatisar
50 g blomkål
30-75 g fiskfilé
1 ½ dl vatten
en liten bit lök eller purjo
tomat
1 ½ msk djupfrysta ärter eller djupfryst majs
1 tsk dill
1 ½ dl modersmjölk eller modersmjölksersättning
Tvätta, skala och skär morot, potatis, lök samt tomat i bitar. Skölj och skär även kålen i bitar.
Koka upp vattnet och tillsätt först morotsbitarna som får koka under lock i 5 minuter.
Tillsätt därefter potatis, blomkål, lök, tomat, ärter, dill och fiskfilé. Låt koka tills allt är mjukt.
Mosa grönsakerna och fisken i kokspadet.
Tillsätt någondera mjölken tills purén har en ganska lös konsistens.
Fiskgratäng,
8-10 bebisportioner
Ca 400 g fisk (torsk, spätta el. liknande)
Frusna grönsaker t.ex. broccoli, majs, ärter
2,5 dl matlagningsgrädde
1 burk krossade tomater
persilja eller dill (eller annan örtkrydda)
smör
Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i fisken i formen och strö de frusna grönsakerna runt omkring.
Blanda tomaterna med grädden och örtkryddorna. Häll detta över fisken.
Täck med folie och låt stå i ugnen ca 40 minuter. Om fisken är frusen kan det ta längre tid.
Man kan också byta ut grönsakerna mot svamp eller purjolök.
Mixa med mixerstav till små bebisar. Mosa med gaffel till bebisar som gillar lite mer med bitar. Servera med kokt potatis och lite extra fett.
Kött och grönsaksgryta (ca mängder)
Koka en bit högrev eller grytbitar ca 5 bitar ( skär gärna i mindre bitar), koka ca 20 min med lite vitpeppar och timjan, häll ner 1 dl sommargrönsaker koka några min, häll ev. av lite vatten, mixa till önskad konsistensservera med potatis eller ris, och lite morotspuré
Fläskrätt från 5 månader
Fläskfilé
Palsternacka
Morot
Dijonsenap
Dragon
Vitpeppar
Lagerblad
Potatis
Tärna fläskfilén fint. Koka i vatten med vitpeppar och lagerblad samt skalade och bitade grönsaker. När allt känns klart häller du av spadet MEN spar det och gör sås på. Smaksätt såsen med senapen och dragonen och red den eventuellt om du tycker bättre om det.
Jag mixade köttet och grönsakerna med såsen och frös in för sig. Godast blir det med mosad potatis till och någon extra grönsak men självklart kan man ju servera ris eller pasta eller annat till om man hellre vill det
Rotsakspuré med kött
3 barnportioner
1 morot
2 potatisar
1 dl djupfryst majs
75 g malen nötstek
2 dl vatten
ca ½ dl modersmjölk eller modersmjölksersättning
Skölj, skala och skär morot och potatis i bitar.
Lägg morotsbitarna i det kokande vattnet och koka dem ca 5 minuter under lock.
Tillsätt därefter potatisen och koka den 5 minuter.
Tillsätt majsen samt det malda köttet och låt koka 3 minuter.
Mosa grönsakerna i kokspadet och tillsätt någondera mjölken i det något avsvalnade moset.
Köttfärssås med morots- och potatispuré
2 barnportioner
75 g
köttfärs
3 msk vatten
2 potatisar
1 msk smör
3 morötter
Koka köttfärsen med vattnet ca 5 minuter, rör om med en gaffel eller finfördela i en matberedare. Koka potatisen och mosa tillsammans med smöret. Koka och mosa morötterna.
Fisk med ris - passar från fem månader och uppåt
1 fiskfilé av valfri sort (rödspätta eller sej blir gott!)
½ dl grädde
½dl buljong (ev. saltfri)
2 dl kokt ris
Dill
Pressad citron
Dela fiskfilén i mindre bitar. Koka upp grädde och buljong. Lägg i fisken och sjud sakta tills den är vit och fast.
Lägg i riset den sista minuten så det blir genomvarmt. Smaksätt med hackad dill, lite pressad citron och ev. en gnutta peppar.
Mixa eller servera direkt beroende på barnets ålder!
Frikadeller - hur många som helst - från ca fem månader
100g nöt- eller lammfärs
½ msk ströbröd
½ dl mjölk
½ msk potatismjöl
(Om man använder lammfärs är det gott med ca ½ tsk torkad mynta i smeten)
Vitpeppar efter tycke
Låt ströbrödet svälla i mjölken ca 10 min. Tillsätt färs och potatismjöl och rör till en smidig smet. Forma små frikadeller.
Koka upp vatten eller buljong, ca ½ liter. Sjud frikadellerna i omgångar, de flyter upp när de är klara, efter ca 10 minuter.
Äts mosade med t.ex. potatis- och grönsakspuré och kanske lite vit sås (se en vanlig kokbok för recept på det).
Större barn äter dem gärna med fingrarna!
Leverpastejmos:
4 portioner
4 normalstora potatisar
4 teskedar smör
8 matskedar mjölk
8 matskedar leverpastej
Koka potatisen och mixa/blanda med mjölken och smöret till potatismos. Blanda i leverpastejen.
Dragonfisk
Lägg fisk (t.ex. torsk) i botten på en smord form.
Strö över citronpeppar (och salt till vuxen).
Täck med folie.
Koka i ugnen ca 20 min 175grader
Häll spadet i en bunke, blanda med dragon, 1dl crème fraiche, 0,5dl Kesella och 2tsk potatismjöl, peppar och ev. salt.
Slå såsen över fisken och gratinera i ugnen - min 225 grader.
Fiskpudding med ris
Koka 2 dl grötris med 4 dl vatten tills vattnet har kokat in. Späd med 14 dl mjölk och koka till en tunn gröt.
Vispa sönder 3 ägg i en kopp. Rör ner dem i den något svalnade gröten. Blanda ner ca 600 g kokt rensad fisk i smeten.
Smaksätt med peppar (ev. salt och dill).
Häll i en ugnsfast form och grädda i ca 30 min 225 grader. Känn med en gaffel att äggstanningen har "stannat".
Servera med smält smör, grönsaker och ev. potatis. Potatis kan uteslutas då riset räcker!
Köttgryta med paprika o svamp
Koka upp ca 4 dl köttbuljong. (Ta ev. vatten och färdig fond som är mindre salt i).
Lägg i ca 800g strimlat kött, 1 hackad lök och champinjoner.
Tillsätt 2 röda hackade paprikor, peppar, rosmarin, 1-2 msk tomatpuré och ev. salt.
Koka ca 30 min.
Red med mjöl och grädde, koka ytterligare 5 min.
Strö över hackad persilja.
Köttfärs och grönsaksröra
Ca 250 gram frysta morötter och ärtor
En iskub kokad och mixad köttfärs (Har för mig att ca 300 gram blev en iskubslåda)
Koka grönsakerna, mixa dem sedan med stavmixer, mixer eller mosa dem. Denna blandning räcker till ca 3 små barnburkar som inte är fyllda helt.
Blanda en burk med en iskub mald köttfärs och smör/margarin så mycket du tycker.
Kalkonröra
Mixa kokt kalkonbröst med potatis, majs och smör (o lite kokvatten)
böngryta
Blötlägg ett paket torkade bönor (t ex vita bönor, pinto bönor och bruna bönor) över natten. Byt vatten.
Skala 2 potatisar och 1 morot. Tärna och koka tillsammans med bönorna tills allt är mjukt. (Om man vill kan man ha i en halv purjolök också).
Krydda med koriander och timjan.
Mixa hela grytan och servera med en klicka smör!
Kycklingleverpuré från 5 månader
Räcker till ca 17 smakportioner à 2 msk/port.
400 g kycklinglever
1 bit purjolök
1 morot
Koka levern tillsammans med ca 1 decimeter purjolök och 1 morot i slantar.
Häll på vatten så att det täcker levern. Koka 15-20 minuter.
Tag bort det skum som bildas efter uppkoket av köttet.
Dela en bit och se efter om köttet är helt genomkokt, det skall inte vara rött.
Kör i matberedare tillsammans med en del av kokspadet, moroten och löken.
För mildare smak blanda purén med en portion vit sås.
puuhh....