Sv: Vad gör ni med era unghästar?
Jag hanterar mina föl från första dagen. Jag tar alltid in mina hästar varje kväll året om för att ge dem lite kraftfoder med mineraler och vitaminer. Så jag tar in stoet som vanligt tillsammans med fölet. Väl inne försöker jag röra fölet överallt så länge som behövs för att det skall acceptera min närvaro och bli lugnt, gärna nyfiken. Jag rör vid alla benen och lyfter hovarna om det går eller är nöjd om fölet lyfter hoven när jag rör benet nedtill.
Jag brukar bli accepterad på ett par dagar och då fölet är en vecka gammal grimmar jag och börjar ledträningen tillsammans med mamman. Det kan bli lite ståhej, men då håller jag mig stilla och bara håller emot. Fölet får komma underfund med att det är det själv som ställer till det, inte jag. På ett par-tre ggr brukar jag ha ett ledtamt föl som accepterar att ledas av mig och att jag är den starkare som bestämmer men som man också är trygg med, även om mamma går i förväg. Sedan är det bara att bibehålla ledträning och fotlyft. Jag kan när jag märker det går in, även lära att smackning betyder gå framåt och hoooh att stoppa. Det får man se från individ till individ när det passar.
Förutom ovanstående som underlättar att byta hagar, ta in hästar, verka osv, gör jag inte mer förrän det är dags att börja rida in. De får gå i flock med både äldre, jämngamla och yngre individer. Det enda jag tänker på är att bibehålla kontakten, förtroendet och respekten för mig som ledare. Känsliga rädda unghästar, särskilt ston, kan jag tom handmata, vilket verkar lugnande, medan jag med andra aldrig skulle tänka tanken!
De är individer och man måste behandla dem därefter. De flesta hästar bör inte handmatas men på en väldigt känslig, rädd och osäker häst som har enorm respekt och tom rädsla för människan, tycker jag det är ett ypperligt sätt att skapa förtroende. Jag har ett tex ett islandsfött sto som var helt vild då hon kom som 2-åring direkt från Island till mig. Jag har alltid lugnat henne med mat som äpplen och morötter ur handen. Hon skulle aldrig tänka tanken att ifrågasätta mitt ledarskap och hon är nu 13 år gammal. Likadant med ett 3-årigt ungsto jag har.
Är man säker på vad ens häst går för, är tydlig i sitt ledarskap så behöver inte handmatning innebära att man får en fräck häst, men det kan göra det och vissa hästar föds mer framfusiga med tendens att bli fräcka. Dem får man aldrig handmata för då kan man få en farlig häst!
Vid inridningdags är det longering i rundpaddock, både med och utan rep, ledövningar, stopp-stanna, ljudkommandoträning, träna att tåla olika saker som människan kan göra både på marken och på hästryggen, vänja sig vid spöet som en mjuk hjälp, promenader på mindre vägar och i skogen i sällskap med äldre, säker häst, inridning och tömkörning i sidepull eller liknande i först rundpaddock, sedan paddock och "ovalbana" (egen lätt kuperad sådan med underlag typ mjuk skogsstig).
Anette