Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
"Vi har massor av vatten så vi behöver inte snåla" är väl lite världsfrånvänt egentligen?
Jag snålar ju inte för att vi lokalt har brist, för det har vi inte. Det handlar om att gno in en vana att tänka sig för med de naturresurser vi har.
Precis som att vi källsorterar (köket fullt med div kassar...), köper lokalproducerat i den mån det går osv.
Ja och nej?borrad eller grävd brunn spelar ju egentligen ingen roll i det stora sammanhanget, man tär ju på samma grundvatten oavsett.
hos oss har vi en borrad brunn som brukar slamma igen så vi måste "trycka" den ungefär vartannat år för att få igång flödet i den igen. När det är som sämst så räcker det med en dusch, så får vi stänga av pumpen sen för att den inte ska gå tom... Detta har lärt oss att generellt vara sparsamma med vattnet, även de perioder då brunnen är nytryckt (vilket den är nu).
Ja och nej?
Vi har ju det vatten vi har. Samma vatten som cirkulerat sedan The Big Bang. Om jag använder vatten för att vattna mina grödor och buskar så är det ju samma vatten som jag tog upp från den berggrunden - eller källan - några timmar tidigare. Det flyttas ju bara upp till markytan. Därifrån går det ut i luften eller rinner ner i marken igen
I stan däremot känns det annorlunda. Där går det vatten jag använder till reningsverket och blandas med mikroplaster, mediciner, etc etc.
Var inne på smhi och tittade på kartan över vatten nivån och här var det
Små snabba - nära normal nivå
Stora långsamma - över normal nivå
Vad är skillnaden små snabba och stora långsamma?
Tack.Om du ska titta på grundvattennivåer ska du gå in på SGUs (Sveriges geologiska undersökning) karttjänster. Där finns det aktuella kartor över grundvattennivåerna i hela landet, både i stora och små vattenmagasin. SMHI har kolla på vattnet i sjöar, vattendrag och i havet.
Vatten är inte hundratals eller tusentals år gammalt. Det är äldre än så.Ja och nej igen
Du tar upp grundvatten. Som kan vara hundratals eller tusentals år gammalt. Du vattnar gräsmattan bredvid brunnen/borrhålet. Sen gör solen det avdunstar, det tas upp av växter osv osv. Förr eller senare återkommer vattnet till grundvattnet - men det är långt ifrån säkert att det gör det över din tomt. Eller det närmsta seklet.
Det är så himla många aspekter i det där vattenkretsloppet..
Nej det är olika vattenådror.borrad eller grävd brunn spelar ju egentligen ingen roll i det stora sammanhanget, man tär ju på samma grundvatten oavsett.
Ja det är absolut rent kondensvatten.Vatten från torktumlaren ska såvitt jag förstår vara rent ?
Fick idag höra att även om det skulle regna optimalt (för grundvattnets skull), skulle vi ändå gå in i nästa sommar med redan för lågt grundvatten. Detta vet jag inte om det gäller hela landet, men är aktuellt där jag bor i Småland.
Det löper även risk att vattnet kommer ta slut i vissa städer redan i oktober. Många verkar strunta i att snåla på vattnet och det är först när vattnet är slut som de kommer på sig.
Även om jag bor på landet och har egen brunn, valde jag idag istället för att duscha, tvätta mig i sjön.
Hur gör ni och hur tänker ni kring detta?
Det tar jag då.Det blir dessutom mindre jobbigt den dag man inte har massor med vatten...
Pumpa upp det och duscha med det där man vill vattna är ju en bättre idé.Tvätta mig i sjön skulle jag inte göra, iaf inte med tvål, av miljöskäl.
Nja, det lät mer som det var det kommunala vattnet som var problemet, de med egna brunnar är väl medvetna om det medan de inne i samhällena är mer egoistiska och inte tänker sig för (det finns vatten så länge det rinner ur kranen typ). Säkert inte alla som är sådana, men nog ganska många.Det är sådana som har egen brunn som ska tänka extra på hur man använder vattnet och ha koll på hur mycket vatten det är i brunnen. Har man kommunalt så är det ju andra som sköter det tänket. Men den egna brunnen vill man inte ska sina. Ju mer vatten man tar ut destu längre tid tar det för brunnen att återhämta sig. Bor man nära havet kan man ha oturen att få in saltvatten i brunnen, och det vill man inte.
Vid vårt sommarboendet i Småland var vattennivån i brunnen 70 cm lägre än normalt och stadigt sjunkande under hela sommaren. Vi använde utedasset, undvek att duscha och badade i sjön istället. Handdiskade 1, max 2, ggr per dag. Egentligen borde vi skaffa diskmaskin för det är betydligt mer vattensnålt, men just nu är det en större investering eftersom det kräver ombyggnad av köket.
Det ska bli intressant att se hur tillrinningen kommer att vara under hösten.
Exakt. Har man egen brunn har man i allmänhet rätt ordentlig koll.Nja, det lät mer som det var det kommunala vattnet som var problemet, de med egna brunnar är väl medvetna om det medan de inne i samhällena är mer egoistiska och inte tänker sig för (det finns vatten så länge det rinner ur kranen typ). Säkert inte alla som är sådana, men nog ganska många.
Tror det var bortåt Vetlanda/Vrigstad som kunde bli utan kommunalt vatten, sen får vi se om det blir så.
Ja, jag tror rätt många har dålig koll vart vattnet egentligen kommer ifrån och att det inte är oändligt, även om det verkar så för många.Exakt. Har man egen brunn har man i allmänhet rätt ordentlig koll.
Jag har pratat lite med mina invandrarelever om vatten och de har sett mest förvånade ut. Vadå? Vatten finns ju överallt i Sverige. Det är ju bara att vrida på en kran.
Eh? Va?Ja, jag tror rätt många har dålig koll vart vattnet egentligen kommer ifrån och att det inte är oändligt, även om det verkar så för många.
Har själv varit den som trott att vattens fanns oändligt tills jag stötte på egen brunn. Tänker helt annat nu.