Sv: Vad gör dom åt detta knä problem
Sparkades hästen för två år sedan och det inte finns några tecken på inflammation etc idag så är det ju inte mycket att göra utan ett skönhetsfel. Att hästen inte är halt talar ju också för det. (Min dam hade dock inflammerad tåsträckarsenskida och begynnande inflammation i carpalleden efter trauma mot carpus, utan att vara minsta halt).
Vill du ha mer svar om hur det står till med knäet kan du ju ultraljuda det och kika på mjukdelarna, det skulle jag definitivt göra.
Om den går igenom en veterinärbesiktning. Tja det kommer att noteras i protokollet, men om UL och rtg visar att det bara är ett skönhetsfel så borde det hamna under kategorin 'bedöms sakna betydelse' och då ska det inte påverka exvis möjligheten att försäkra, men det är bäst kolla upp med aktuellt försäkringsbolag.
Om knäet har blivit permanent förtjockat, fortfarande utan att det finns skador som påverka brukbarheten men där hästen t ex inte klarar den hopböjning som blir av böjprov utan att reagera, ja då går den inte igenom besiktning tyvärr, och då får man försäkringsmässiga problem om man vill teckna elelr ändra försäkringen. Då är ju ett alt att köparen tar över befintlig försäkring om bolaget godkänner det. Då får du dock en begränsning i priset då de flesta köpare vill kunna ha livförsäkrat till köpesumman, och du då kan få svårt att sälja hästen för mer än livförsäkringssumman. Är hästen då underförsäkrad så stället det ju till problem.
Men i ditt fall skulle jag ta en ny röntgen samt göra ett ultraljud och ett böjprov innan försäljningen. Dels vet du då mer, och om det nu är så att det bara är ett skönhetsfel så kan du påvisa detta för köparen. Se till att skriva in det i kontraktet med, att hästen har ett förtjockat knä och rtg och UL visar bla bla. Dvs att det inte fanns/var ett pågående problem när hästen såldes.
Men börja med att rtga om (om du inte gjort det nyligen?), ultraljuda samt böj. Så vet du betydligt mer om hur det ev kommer påverka en besiktning och en försäljning.
(Som liten brasklapp så min dam skadade ju som sagt carpus i hagen. UA rtg, men UL visade inflammerad sträcksenskideinflammation. Behandlade i senskidan med tuppkam och kortison. Blev helt ren och fin i knäet, men när det blev lerigt ute igen fyllde hon i. Fortfarande ohalt, varit det hela tiden. Beh vet tyckte 'bara avvakta, det kan ta tid, och risken finns det blir en kronisk förtjockning'. Min 'andra' klinikveterinär hörde oss prata om knäet och tyckte att 'nej den ska in igen'. Så vi åkte in. Fortfarande ohalt både under rörelse och vid böjprov, UL visade att det fortfarande/igen fanns en inflammation i tåsträckarens senskida, samt att det fanns begynnande carpalledsinflammation. Beh med tuppkam & kortison (och biklin) i både led och senskida. Knäet helt rent och svalt efteråt, och har än hållit sig så. Finns en liiiiten förtjockning där hon var gallig i carpalleden innan. Dock ingen svullnad eller liknande, utan 'bara' en liten förtjockning. Som nog kommer följa henne resten av livet. Men hade jag följt första vets råd hade det blivit betydligt mer kroniskt. Även om hon hade fungerat ändå, de klarar sig utan tåsträckare.)
Lycka till!