Sv: Tricktraining..
Hej!
Jag har gjort så att jag har lärt in target (sätta mulen på någonting och få belöning) sedan kör jag samma princip på obehagliga saker. Klick för titt, klick för närmande, klick för framsträckt huvet, klick för mule på o.s.v. Fördelen är att hästen tar det i sin takt utan att man pressar eller lockar. För mig har det funkat. Har också låtit hästarna skapa ljud och få klick för det, tex prassla med påse, gå på pressenning, trampa på plankgolv osv.
Har hjälp till att lastträna med target och det har verkat funka fint.
Om hästen tröttnar är kriterierna (vad man kräver för att ge belöning) säkert för höga. Sedan blir de dessutom trötta i huvudet av detta sättet att jobba. De måste tänka själv.
och så detta med Klickerträning... Det låter avancerat men det är eg. inte så svårt.
Kort om klickerträning.
Klicker är en plastdosa med en metallplatta i. Om man trycker på den låter det ett metalliskt "klick". Den är effektiv för att den är kort (inte bra, duktig häst, du är så fiiiiin..) den är tydlig (avviker från vårt dagliga prat) och den har en pedagogisk effekt på användaren (man är noggrannare innan man trycker än när man haspar ur sig ett berömmande ord.)
Klickerdosan har gett namn till ett tänkesätt runt djurträning. Men man behöver inte använda en klicker för att bedriva klickerträning och man behöver inte bedriva klickerträning för att man använder en klicker. Många använder klickern i stället för "bra" och det är ok men inte klickerträning i ursprunglig mening.
Grundtänket i klickerträning är:
- utgå från
frivilliga beteenden, där hästen själv bjuder på beteenden
- använder sig av
belöning (av det man vill ha),
undanhållande av belöning (detta ger ingen belöning) och
ignorering (man ger ingen respons på ett beteende)
- man än vänder
systematiskt en inlärd förstärkare (tex klick, vissla, eller bra. Tydligt och inte en blandning mellan olika haranger av ord som vi fattar men hästen kanske inte riktigt förstår)
- man utgår från det man
ser (inte vad hästen tänker eller känner för vi VET inte det. Vi antar, tror och har teorier men vi VET inte och ofta har vi ju fel
)
I träningssituationen har man att tänka på:
-
timing (hur precist markerar jag det beteende jag vill ha. Är jag för tidig eller för sen kan jag faktiskt träna något helt annat än vad jag tänkt.)
-
kriterier (vad är det jag kräver för att belöna. Har jag för höga ger djuret upp, har jag för låga blir det oftast svårt att gå vidare. Måste vara dynamiska...)
-
förstärkningsfrekvens (hur snabbt går det mellan belöningarna. man försöker lägga upp träningen så att den blir så hög som möjligt dvs störningsfri, att man ger belöningen på ett sätt så att djuret kan upprepa beteendet så snabbt som möjligt m.m.)
-
förstärkningskvalité (att det man belönar med verkligen ÄR en belöning, att djuret gillar det. Ger man kanske morot fast hästen helst vill ha äpple eller något annat... eller tvärt om)
Kortare sammanfattning
; man belönar det beteenden man vill ha och man låter bli att locka och pocka...
Antagligen blev du inget klokare
.
Kan bara rekommendera det å det starkaste. Jag blir helt förstummad ibland hur snabbt och lätt man kan forma hästens beteenden bara genom att stå rakt upp och ned... Hur kloka de är och då blir jag ledsen när jag tänker på hur många hästar som tränas genom "hugg och slag" och blir kallade "dumma häst j-vel".
En bra bok om du vill läsa mer är "Klickerträning för din hund" Morten Egtvedt. Även om det handlar främst om hund så är principerna de samma oavsett djur (bara man har ryggrad
)
Fråga igen om det är något du undrar
.
Mvh
Ann-Louise