Döm inte designkonceptet efter två individers uttalanden. Matskogar är som sagt inte synonymt med permakultur, men det är en stark trend för de inspirerade av permakultur som bor söderut.
Men även SLU utforskar ju alternativ för framtiden, hur vi ska producera mat med nyckfullt väder och långa torrperioder.
Att vårplöja, höstplöja, så patenterad monokultur på krita och bespruta skiten ur den är väl alla överens om att det inte är hållbart? Det är ett oerhört resursintensivt, koldioxidutsläppande, känsligt och nedbrytande sätt. Det är bara positivt på så sätt att det ger snabba cash, speciellt för utsäde- och besprutningsmedelsföretagen.
Men när det kommer till permakultur så hae större delen av Sverige (och resten av subarktiska bältet) extrema förutsättningar jämfört med resten av världen. En matskog i norr är de gammelskogarna vi har kvar, dvs de som betas av vilda djur. Vi får bär och kött från dom.
Längre söderut är nötskogar en naturlig "matbiotop" och det är rimligt att återinföra dom. Häruppe kan inte nötträd växa.
Permakultur handlar om att designa MED naturen. Så för oss som har hårda vintrar innebär det att använda en hel del ettåringar, för så funkar naturen här. För att få ett slutet system så tar man egna frön. Men det finns fler perenna matväxter för våra klimat än man kan tro.
Sparris och rabarber tillexempel
.
Lite spretigt inlägg men jag har inte druckit nog med kaffe än
. För övrigt så funderar jag själv på om jag ska ge mig på att göra en "arktisk matskog", ska kolla upp om pinjenötstallen klarar sig här. Den, sandälskande äppelträd, och lite roliga ätbara skuggperenner.