Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vet inte med smulgubbar men jordgubbar brukar vara rätt sega på att gro. Kan ta ett par veckor. Har gjort ett par försök med ampeljordgubbar.Jag satte smulgubbefrön för 2 dagar sedan och tittar ofta ner och kollar om det kanske har kommit upp något. Har någon koll på hur långt tid det brukar ta?
Hur det är med smulgubbar vet jag inte men för de ampeljordgubbar jag sått, står det att grotiden är 20-40 dagar. Ganska lång tid med andra ord. Därför blev jag lite förvånad idag när några frön grott redan, d.v.s. 9 dagar efter sådd.Jag satte smulgubbefrön för 2 dagar sedan och tittar ofta ner och kollar om det kanske har kommit upp något. Har någon koll på hur långt tid det brukar ta?
Vet inte med smulgubbar men jordgubbar brukar vara rätt sega på att gro. Kan ta ett par veckor. Har gjort ett par försök med ampeljordgubbar.
Hur det är med smulgubbar vet jag inte men för de ampeljordgubbar jag sått, står det att grotiden är 20-40 dagar. Ganska lång tid med andra ord. Därför blev jag lite förvånad idag när några frön grott redan, d.v.s. 9 dagar efter sådd.
Förstår din känsla.Men attans då!
Då kan jag ju sluta titta i åtminstone 2 veckor framöver, antagligen 3-4...
Man kan fästa ett sandpapper i botten av en burk och sedan lägga i fröna skruva på locket och skaka en stund.Det är svårt att rugga frön med sandpapper. Ett åkte ner på golvet och har inte återfunnits.
Tittar på min frösådd hela tiden men inte har det hänt något...
Trädgårdssyra och rankspenat är de jag kommer på så här på rak arm.Såååå, nu är några frön i jorden. Tomat, paprika, chili och kronärtskocka bland annat.
En beställning är också skickad där jag bland annat tänker prova att få strandkål och ramslök att etablera sig någonstans i trädgården. Jag har piplök, sparris, rabarber, jordärtskockor och bärbuskar annars som är perenna och ger fin skörd varje år. Har någon fler tips på perenna goda saker, framför allt grönsaker? Jag läste att det går att äta funkia, gör någon det?
Såååå, nu är några frön i jorden. Tomat, paprika, chili och kronärtskocka bland annat.
En beställning är också skickad där jag bland annat tänker prova att få strandkål och ramslök att etablera sig någonstans i trädgården. Jag har piplök, sparris, rabarber, jordärtskockor och bärbuskar annars som är perenna och ger fin skörd varje år. Har någon fler tips på perenna goda saker, framför allt grönsaker? Jag läste att det går att äta funkia, gör någon det?
Kärleksört är super! Snabbt förvällda smakar bladen mellan sparris och sockerärt. Lång säsong!Såååå, nu är några frön i jorden. Tomat, paprika, chili och kronärtskocka bland annat.
En beställning är också skickad där jag bland annat tänker prova att få strandkål och ramslök att etablera sig någonstans i trädgården. Jag har piplök, sparris, rabarber, jordärtskockor och bärbuskar annars som är perenna och ger fin skörd varje år. Har någon fler tips på perenna goda saker, framför allt grönsaker? Jag läste att det går att äta funkia, gör någon det?
Trädgårdssyra och rankspenat är de jag kommer på så här på rak arm.
Brännässlor?
Jag har också läst att det går att äta hostas, eller funkior, men aldrig provat själv. Mina är lite för små ännu. Skulle vara spännande!
Kärleksört är super! Snabbt förvällda smakar bladen mellan sparris och sockerärt. Lång säsong!
Daglilja.
Lungrot - Gode Henriks målla ett perenner spenatalternativ.
Denna säsong ska jag också prova sallatsaralia, ärtvicker, knölvial och strävsolros.
Det finns en bok som heter fleråriga grönsaker. Toppen!
Tillägg: hosta funkar tycker jag. Den är så tacksam o kan ge mat i skuggläge.
Det är så fantastiskt att massor av det som redan finns i en vanlig trädgård går att äta! Kanske inte det grova på kärleksörtens stjälk, men toppen funkar som "sparris". Blomknoppar i sallad eller som broccoli. Bladen funkar färska i sallad. Ibland blir plantan bitter/besk. Jag tror det är om de fått för lite vatten, men också att olika exemplar är olika beska. När jag tagit sticklingar i skogen har jag bara smakat, så jag tycker den är god och sedan knipt av och satt i jorden hemma. Ingen har blivit besk hittills.Tack för fina tips! Tänk att dagliljan går att äta, den är liksom för vacker för att se ätbar ut.
Kärleksört har jag hört förr, kan man äta hela?