Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Utan komjölk och ägg? Vad ersatte du det med?
Äggets många goda egenskaper för bakning är svåra att ersätta med andra livsmedel, i alla
fall om man är mån om resultatet. Och vem är inte det? I en bröddeg bevarar ägget fukten och
ger ett saftigt och vackert gyllengult bröd som håller sig färskt länge.
Inga andra råvaror kan åstadkomma en sådan bakvolym som äggvita som vispas till stabilt
skum. Maränger som är gjorda på hönsäggvita blir luftiga och smakar ljuvligt, men vispat ägg
behövs även för fluffiga petit chouxer och suffléer.
När ägg vispas hårt tillsammans med socker binder det luft. Detta underlättar exempelvis för
sockerkakan att lyfta sig i ugnen eftersom värmen gör att luften expanderar. Äggula har också
förmågan att fungera som emulgeringsmedel. När fett ska blandas med vätska hjälper gulan till
att skapa en homogen blandning. Och sockerbagarens mästarprov – att baka en utsirad, festlig
krokan – sätter särskilt vitans bindningsförmåga på prov