Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag har lagat en av mina vardagsfavoriträtter idag. Basmatiris (opolerat) på persiskt vis med kryddig lammfärs (mycket spiskummin, bockhornsklöver och kanel) och bondbönor med dill och citron. Alltsammans i en gryta som får stå över låg värme tills man inte orkar vänta längre.
Jag utgick för några år sedan från ett recept som jag sedan aldrig har återfunnit. Igår gjorde jag så här:Bara ner med allt i gryta? Eller fräser man färsen först?
Jag utgick för några år sedan från ett recept som jag sedan aldrig har återfunnit. Igår gjorde jag så här:
Basmatiris (råris eller vitt) kokas i mycket saltat vatten till nästan färdigt, häll av i durkslag.
Gryta med olja/smör och botten av tunt skivad potatis. Ett lager av riset ovanpå.
Sedan lammfärsen. Den är stekt med lök och kryddor. Krydda lite hur du vill, men centralt för min del och även ett arv från det där receptet samt från samma rätt på restauranger är bockhornsklöver, gurkmeja, spiskummin och kanel. En klatt tomatpuré. Låt puttra en stund, som alltid vinner maten på lång tillagningstid.
Ett nytt lager av riset. En handduk mellan grytkanten och locket och låt stå en bra stund (en halvtimme eller mer) på ganska svag värme. Rör inte om!
Bondbönorna kokas, hälls av och smaksätts med dill (alltid dill till bondbönorna när man äter risrätter, enligt min kompis mamma i Kurdistan), citronsaft eller -cest eller båda, salt, peppar och vitlök.
Tippa upp risgryträtten på ett stort fat, skrapa loss potatisskivorna. Om de håller ihop som en kaka är du mogen att gifta dig - annars anmäl skilsmässa - och häll sedan över bönorna. Eller så kan bönorna få vara med i rätten en stund på slutet.
Här finner du ett försvenskat recept http://www.arla.se/recept/ris-med-bonor-och-lammfars/ , det enda jag hittar. Jag träffar den kurdiska kompisen imorgon och ska försöka komma ihåg att fråga vad rätten egentligen heter. I receptet använder man haricot verts, det skulle jag inte göra om jag kunde få tag på bondbönor, min Hemköp har frysta.
Det är det. Rött vin och svarta oliver till är aldrig fel!Låter supergott, ska testa ikväll!
Recept
Jag blev bjuden på boeuf bourguignon igår. Potatismos och rött vin. Sen en massa ost och ett annat rödvin