Tips till ridtravare-ridning

M

Manhattan_98

Jag rider ett varmblods sto som har varit travare. Hon verkar inte tycka om sitt bett och går och gapar när jag rider henne. Hon är pigg och men lyssnar när jag tar i tyglarna. Just nu rider jag på ett pessoabett. Kan bettet vara för tjockt eller har ni några tips på andra bett eller bettlöst. Tacksam för svar!:)
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Rider du med ett pessoa så är det inte konstigt att hon gapar ;) Släng det bettet i soptunnan, där gör det mer nytta:grin:

Det bästa är ju om du kan ha ett vanligt tränsbett på henne, där får man prova sig fram och se vad dom gillar (2/3-delat el rakt)

Måste du tvunget ha något "skarpare" så rekommenderar jag ett rakt jaktkandar/kimblewick.

Vill du prova bettlöst så skulle jag ha börjat med ett sidepull:)

Har du någon tränare att rida för?
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Byt ut pessoat och prova olika tränsbett istället till en början men pessoat är ett av de sämsta bett du kan ha på hästen.
Många travisar föredrar bettlöst så det är väl värt att testa.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Jätte tack för svaren:) ska testa olika bett på henne. Jag har inte ridit henne så länge och nu till sommaren hade jag tänkt skaffa ny utrustning till henne.
Jag har ingen tränare att rida för men jag känner en del hästkunnigt folk.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Som de andra säger jag : byt bett!

Sen kan jag tillägga att just travare har lite jobbigt med kroppen som regel och det tar tid för dom att ställa om sig från att jobba med skjutkraft till att gå med bärkraft och ofta visar det sig med orolig mun.

När balansen och styrkan kommer brukar det lugna ner sig och det är viktigt att man inte bråkar med dom. Jag har skolat om ett antal och jag började med bettlöst tills dom fått lite mer kraft i kroppen att jobba under ryttare och sen introducerat bett igen. Mycket gymnastiska övningar, skogsturer där man använder sig av naturen för att bygga och stärka. Mycket jobb vid handen där man jobbar med att visa tygeltagen, böjning, gå undan för tryck o.s.v.

Man får inte stirra sig blind på hur gammal hästen är, ridning är nåt nytt och i det fallet behandlar jag den som en unghäst oavsett.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Håller med föregående talare angående pessoabett och soptunna. Mitt varmblod gick allra bäst på ett tredelat gummibett med äppelsmak :love: Men det där en sak man måste prova sig fram till, alla hästar är olika.

Har du kollat tänderna nyligen så det inte är någon hake eller vass kant som stör?
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Halloj! När jag fick min travare hade hon ridits med pessoa. Hon gapade, tuggade och fibblade med bettet. Så fort jag fick hem henne tog jag loss det och köpte istället ett tredelat eggbett. Nu går det mycket bättre för oss. :) Som föregående sa kan det också att det kan vara värt att kolla tänderna på henne.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Ska börja jobba henne vid handen, longering och frihetsdressyr. Jag hade tänkt köpa ett tredelat gummibett med äppelsmak. Några andra tips på bett?
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Besök en duktig hästtandläkare som kan kika igenom hästens mun och se om hon har några problem eller/och hur h*n ser ut i munnen.
De flesta hästar mår bra av att man varierar mellan ex. bettlöst, rakt bett och tredelat. Då varierar också trycket vilket minskar risk för att hästen får sår/skador etc.

Jag tycker du ska testa ex tredelat men se till att be någon duktig kolla igenom hästens mun!
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Ska börja jobba henne vid handen, longering och frihetsdressyr. Jag hade tänkt köpa ett tredelat gummibett med äppelsmak. Några andra tips på bett?

många hästar gillar oledade bett. bett med parerstänger (fullchek) tycker jag är bra på outbildade hästar då det blir tydligare för dom att följa tygeltagen bl. a
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

KL

Många travare verkar trivas bäst på oledade bett. (De jag ridit iaf). Crow föredrar en westernstång med mellan port, då slappnar han av bäst och söker sig framåt och neråt mot bettet, på rakt tränsbett har han en tendens att krulla ihop sig, stressa upp sig lite eller börja dra i bettet och slå upp huvudet... delade/ledade tränsbett trivs han inte alls på utan gapar och fifflar precis hela tiden. På raka bett går han visserligen och tuggar lite fundersamt mest hela tiden, men jag låter honom göra det helt enkelt. Visst är det trist att få ett foto där han ser ut att avsky allt vad bett heter bara för att han tvunget ska idissla på dem, men jag känner inget av det när jag rider, han lyssnar fint och han går inte och gapar som så, bara tuggar lite.
Nu kom jag från ämnet.. men i din sits hade jag testat ett rakt tränsbett. Även om det finns en möjlighet att hästen trivs bättre med stång, så kan man inte rida vettigt på stångbett innan hästen kan böja sig för sitsen.. när man i princip inte behöver använda bettet för styrning, ställning osv, då kan det funka att rida med bara stång, men inte innan dess. Men gapandet beror nog inte på att hon tvunget vill ha stång, även min häst fungerade ju för det mesta aldeldes utmärkt på tänsbett, det var bara ibland han spände sig, och jag märkte inte av det som bettproblem förräns jag bytte bett och han sökte sig framåt helt plötsligt..

Det finns även bettlösa alterativ som är lämpliga. Helst inte hackamore (=stångbett) men däremot ridkapson eller sidepull är bra bettlösa varianter när man utbildar en häst.
Och så klart kolla i munnen.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

skriver under på detta, min travis trivs även hon super med stång, har dock ett billy allen (tredelat, "halvledat") kan tänka mig att det kan vara pga. att man bryter hjälpmönstret helt från körningen, eftersom tygeltaget inte ger direkt verkan i munnen.


men som sagt, går inte hästen bra på tränsbett kommer den gå skit på stång.. så TS, börja med något enkelt bett och prova dig fram :)

Anledningen till att alla tycker pessoa är skit är pga att det är ett tvådelat bett med skänklar. det finns en anledning till att bra stångbett aldrig är delade.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

:)

ang pessoat är det dessutom ett gag/hiss bett som inverkar genom att dras uppåt mot skallen på hästen och dra i mungiporna istället för att trycka på underkäken. Resultatet är att det känns mjukt i handen - för hästens mungipor är elastiska - men inte känns alls mjukt i hästens mun.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

När jag fick hem min travar-kille så reds han på ett travbett - inte jättelyckat.
Bytte till ett tredelat och det funkar kanon, med D-ringar.
Då min herre är stark och envis så rider jag på ett gummiklätt pelhambett när vi
rider ut i grupp osv, funkar kanon!

Lycka till!
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Har ni några tips på bra övningar då man ska omskola en travare till ridhäst? Jag brukar rida på ganska lösa tyglar och det verkar hon gilla eftersom att hon är ganska känslig, och då får hon ju också bära sig själv. Är det rätt eller fel? Jag gör vanliga övningar som t.ex. volter, serpentiner, halt då hon stressar upp sig, övergångar från trav till skritt och tvärtom och efter nästan varje ridpass så får hon sträcka ut i skogen. Hur ska man träna galoppen, hon kan galoppfattning men hennes galopp är väldigt stötig och i otakt. Kan man göra nåt åt det?
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Om hästen rör sig rätt när du rider volter och figurer (dvs den håller balansen och böjer sig genom kroppen hellre än att stelt flytta på benen bed stel kropp eller luta sig innåt, skjuta ut bogen osv) så är det ett jättebra sätt med fria tyglar, annars får du använda tygeln - mest ytter oftast - för att hjälpa hsten få med sig kroppen :)

Dt viktigaste i ridningen är att du ska kunna känna/se vad hästen gör, och därifrån lära dig hur du rättar till det. Tex kan du märka att hästen skjuter ut yttebogn så är det ju bara att sitte och testa med sits, knän, höfter osv tills du kommer på hur du flyttar in den. Men märker du det inte så får du förr eller senare problem med någonting i riningen (kan vara galoppfattning eller att hästen flyter iväg innan ett hider exempelvis) och då vet du inte att det beror på att ytterbogen slinker ut utan kan bara sitta där och undra var problemet ligger.
Likadant med att rida volter osv.. hur du gör spelar egentligen ingen som helst roll, så länge hästen rör sig som den behöver för att tränas upp. Att du inte håller i den betyder inte att den bär sig rätt. Det gör det i och för sig inte om du håller i den heller, det är väl det jag vill få fram :)
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Hon är följsam och riktigt duktig på att ställa/böja sig för att vara så lite riden på `riktigt´sätt då ryttaren som red henne förut mest bara flängde runt i skogen och jag behöver bara ta jätte lite i tygeln så svänger hon (jag fattar inte hur hon kan känna det). Jag har ridit henne ca. ett år och hon har lärt sig jätte mycket eftersom jag inte rider henne så mycket som jag egentligen vill. I början kunde jag bara skritta på raka spår och nu kan jag trava på volter m.m.:laugh: På volter kan hon ibland skjuta ut ytterbogen men då använder jag bara skänkeln och då går hon bra igen. Då hon stressar upp sig så gör jag halt och står stilla ett tag och går sen fram igen. Det har gett stora resultat. Jag hade tänkt börja träna markarbete bara jag kan få tag i några bommar, ska kolla om det finns någon som har några smala träd att använda.:) Jag har några gånger skrittat över nån stock och hon verkar inte riktigt förstå hur hon ska göra. Det är nåt nytt för henne. Jag rider henne på lösa tyglar eftersom hon lyssnar så pass bra.
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Hon är följsam och riktigt duktig på att ställa/böja sig för att vara så lite riden på `riktigt´sätt då ryttaren som red henne förut mest bara flängde runt i skogen och jag behöver bara ta jätte lite i tygeln så svänger hon (jag fattar inte hur hon kan känna det).

Hon känner högst troligt tygelns vikt, den ändrar då du höjer eller sänker handen, eller för händerna bakåt eller åt sidan. Har en ponny som fungerar lika, ibland behöver jag bara höja handen så saktar den gångart, då med helt fullt lös tygel (och ingen som helst samling). Klart att jag rider dressyr med aktiv bakdel en par gånger i veckan, och då mer med säte än hand (så ingen hakar upp sig på min förekommande "flängridning") Men som sagt, tyglarna är av material och allt material har en vikt :)
 
Sv: Tips till ridtravare-ridning

Har fått det tredelade bettet och det trivs hon bra med och hon lyssnar ganska bra men man måste vara lite mer bestämd för att hon ska lyssna. Har även köpt ett odelat bett som är format efter munnen och det ÄLSKAR hon, fast det är ca 1 cm för stort. Gör det nåt?
 

Liknande trådar

Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med...
2
Svar
22
· Visningar
1 806
Senast: Kajsalisa
·
Hästhantering Hej alla, långt inlägg och jag ber om ursäkt men har mycket att skriva. Jag har redan ett konto här på buke, men då detta känns alltför...
2
Svar
22
· Visningar
3 296
Senast: lirco11
·
Ridning Hej! Jag har haft ett PRE sto i snart 3,5år. Hon var bara inriden strax innan hon kom till min och min mammas ägo. Hon var då inriden på...
3 4 5
Svar
93
· Visningar
5 724
Senast: agnes27
·
Dressyr Tips på bett till hispanoarab med liten munhåla. Import som 7-åring, riden på kandar med mycket stöd. Kontroll av mun vid ankomst...
Svar
12
· Visningar
841
Senast: Fiorano
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Lugnande medel till hund.
  • Uppdateringstråd 30
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp