E
Ewe89
nästa sommar ska jag åka 70 mil med min häst. hur ska jag göra... hästen har åkta transport 2 ggr och då har det varit i ca 20 minuter. hur gör man?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Anledningen till att man ska vara försiktigt med dammigt hö just i transporten är att dammet ökar risken för att hästen ska drabbas av transportsjuka (sjukdom i luftvägarna som kan leda till lungsäcksinflammation).
Anledningen till att jag inte har hö i transporten är dels dammet som några sagt men sen att jag sett ett flertal hästar som fått foderstrupsförstoppning i släpet då de stått och ätit torrt hö utan fri tillgång på vatten.
Lagstiftningen kring transport av djur anger bl.a i SJVFS 2000:133 Statens jordbruksverks föreskrifter om transport av levande djur:
"Transporttiden för tama hästdjur, ... får inte överstiga åtta timmar." (8 § 4 kap.)
"När ett vägfordon, som uppfyller de villkor och avser de djurslag som anges i förordning (EG) nr 411/98, används skall följande iakttas beträffande intervallen för vattning och utfodring samt transporttidernas och viloperiodernas längd:...
3. Tama hästdjur, med undantag av hästdjur som är registrerade enligt Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:82) om hästdjur som används till avel, får transporteras under högst 24 timmar. Under transporten skall de vattnas och om nödvändigt utfodras var åttonde
timme." (10 § 4 kap.)
"Vid transport skall djuren vid behov kunna ligga ned. Sådant behov skall anses föreligga vid transporter överstigande åtta timmar." (18 § 4 kap.)
"När transporttiden från avsändningsorten till bestämmelseorten överstiger åtta timmar skall hästarna ha möjlighet att ligga ned." (9 § 6 kap.)
Allmänna råd till 4 kap. 10 § Jordbruksverkets föreskrifter:
"Vid transport av djur bör transporttiden inte vara längre än åtta timmar."