Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tiamin kan inte bota IR men verkar kunna förhindra och häva fånganfall hos IR-hästar. En IR-häst har överproduktion av insulin för att inte få högt blodsocker. Fånganfallet i sig beror på att trots högre och högre insulinproduktion sticker ibland blodsockret upp och ger motsvarande diabetes typ 2 = fång hos häst. Försök har visat att tiamin sänker blodsockernivåerna hos hästen, precis som hos människan. En teori är att "tarmstörningen" man tror utlöser fång beror av att tarmen får för lågt pH. Tiamin reglerar saltsyrenivåerna och höjer pH. Även lusern, kärringtand och andra kvävefixerande gräsarter med högt proteininnehåll, höjer pH i tarmen och fungerar också när det gäller att förhindra fång hos IR-hästar. Snabba kolhydrater, socker, ger lågt pH i tarmen.
Tiamin kan inte bota IR men verkar kunna förhindra och häva fånganfall hos IR-hästar.
En teori är att "tarmstörningen" man tror utlöser fång beror av att tarmen får för lågt pH. Tiamin reglerar saltsyrenivåerna och höjer pH. Även lusern, kärringtand och andra kvävefixerande gräsarter med högt proteininnehåll, höjer pH i tarmen och fungerar också när det gäller att förhindra fång hos IR-hästar. Snabba kolhydrater, socker, ger lågt pH i tarmen.
Vad är orsaken till att IR-hästar har hyperinsulinemi? Känner man till det?
Har du källa på att tiamin sänker glukosmängden även hos normoglycemiska (hästar)?
Försök har visat att tiamin sänker blodsockernivåerna hos hästen, precis som hos människan.
Om tiamin sänker på mängden glukos, så lutar jag nog mot att det kompenseras med lägre insulinnivå för att behålla hästen normoglycemisk. Och sänkt insulinnivå är ju vad som önskas.
Tack! Glukosregleringen fungerar alltså, men det behövs högre insulinnivåer.En IR-häst måste producera mer insulin för att aktivera glukostransportörerna GLUT 4 som för in glukos i cellerna.
Jag är av den åsikten att tiamin inte har en sådan inverkan på glykolysen, men är osäker för tillfället. Kommer inte ihåg alla steg i och regleringar av glykolysen, måste fördjupa mig i den och dess reglering. Om jag kommer rätt ihåg är tiamin viktig även i citronsyracykeln.Tiamin behövs dock för glukosmetabolismen och överutfodrar man med tiamin är det troligt att detta leder till att cellerna blir mer beroende av glukos/glykogen som energikälla och eftersom IR-hästar ges en glukosfattig foderstat kan detta förmodligen leda till en låg blodsockernivå. Detta är dock endast min egen fundering och inget som är vetenskapligt bevisat. @prinzen påstår ju dock att det finns försök som visar detta.
Hittade ingen sådan studie (med en snabbsökning i PubMed och Scopus). Meddela gärna om du "snubblar" över dem...Nej, tiamin leder till ökat insulinsvar utan att förbättra insulinkänsligheten. Det finns studier som visar detta tror jag men jag har inte tid att leta efter dessa. Du kan leta själv.
Jag är väl medveten om skillnaden...Man måste ha klart för sig att det är en stor skillnad mellan diabetes hos människor och insulinresistens (IR) hos häst.
Här menar du nog säkert bukspottkörteln....sköljdkörteln utmattas vilket gör att den helt eller delvis slutar att producera insulin.
I och för sig intressant att de fick lågt blodsocker; var insulinnivån trots det hög? I så fall fungerar inte regleringen...Det visade sig att kanel inte har någon positiv inverkan på insulinnivån. Däremot fick några av försökshästarna problem med lågt blodsocker.
Hittade ingen sådan studie (med en snabbsökning i PubMed och Scopus). Meddela gärna om du "snubblar" över dem...
Här menar du nog säkert bukspottkörteln.
I och för sig intressant att de fick lågt blodsocker; var insulinnivån trots det hög? I så fall fungerar inte regleringen...
Jag är av den åsikten att tiamin inte har en sådan inverkan på glykolysen, men är osäker för tillfället. Kommer inte ihåg alla steg i och regleringar av glykolysen, måste fördjupa mig i den och dess reglering. Om jag kommer rätt ihåg är tiamin viktig även i citronsyracykeln.
Tack!Jag bör ha studien någonstans i datorn. få se om jag får tid att leta efter den.
Nej, inte för glukosmetabolismen, men ju har vi ju redan konstaterat att glukosregleringen igen inte fungerar helt lika och insulinsvaret är en del av regleringen. Men jo, i det stora hela är de nog ganska lika .Nu tror jag i och för sig att studien inte var på hästar utan försöksdjur eller människor. Glukosmetabolismen fungerar dock på samma sätt för hästar så det finns ingen anledning att tro att något annat skulle gälla för hästar.
Tack, skall kolla den!Det finns nog något skrivet om detta också även om undersökningen inte uppfyllde vetenskapliga krav. Undersökningen utfördes av ECIR-gruppen:
http://ecirhorse.org/
Vilket betyder att det blir problem vid brist på tiamin ja (vilket igen talar för att tillskott kunde vara bra). Men gör överskott att glykolysen är aktivare? Det tror jag inte. Glykolysen styrs tidigare, viktigaste reglering sker i steg 3, om jag kommer ihåg rätt och om det steget reglerar ned glykolysen har det ingen betydelse om senare steg försöker reglera upp den. (Krebs cykel är nog bekant )
Ja så resonerar man allmänt, även jag. Men hur mycket studier har det gjorts för att verifiera antagandet? (Skulle inte vara första gången i historien som en vedertagen sanning visar sig vara fel...)Jag menar dock att det är osannolikt att hästar har tiaminbrist av de skäl som jag tidigare har redovisat.
Även som visar ökad förbränning av glukos. Tidigare skrev du:Det finns som jag tidigare sagt studier som visar att tiamin ökar förbränningen av glykogen och glukos vilket leder till ökad frisättning av insulin utan att förbättra insulinkänsligheten.
Alltså enbart ökat insulinsvar; ochNej, tiamin leder till ökat insulinsvar utan att förbättra insulinkänsligheten. Det finns studier som visar detta tror jag...
Som jag tolkade som att inget av det var visat vetenskapligt...Tiamin behövs dock för glukosmetabolismen och överutfodrar man med tiamin är det troligt att detta leder till att cellerna blir mer beroende av glukos/glykogen som energikälla och eftersom IR-hästar ges en glukosfattig foderstat kan detta förmodligen leda till en låg blodsockernivå. Detta är dock endast min egen fundering och inget som är vetenskapligt bevisat.
Jag är en av de 3 bakom denna metod.
Jag vill skilja på tiaminbristen och den tiaminbehandling vi ger
Därför att kroppen är i obalans. Signalsystemet organ-hjärna-organ är skadat. Det är därför som hästen är hjälplös.
Vi hittade forskning för andra sjukdomar.
Grava alkoholskador och diabetes i huvudsak typ 2.
Tiaminbristen är en lång process som till slut gör hästen hjälplös och att den behöver specialvård.