Sv: Tetråden

Du får ta en kopp när du känner för det oavsett om det är mina eller dina teer som bor här ;)

Bussigt! :D (men gudars så fyndigt...!)
Jag planterar några påsar hos dig någon dag då, några önskemål? (typ sött/syrligt/fruktigt/rött/grönt/svart...eller t.om. vitt? :p )
 
Sv: Tetråden

tekanna_205000912.jpg


Denna fick jag av en snäll dam i träffpunktsrådet :love:
(det är även ett "flätat" handtag till den, men så långt i monteringen hade jag inte kommit då :) )
 
Sv: Tetråden

Oftast blir det svart te på påse av bekvämlighetsskäl och har svårt när det blir skräp i muggen, typ vanlig earl greay, nu blev det blåbärste i lösvikt p.g.a tråden :p

En liten undring till alla tespecialister: jag har hört att när man gjort te ska man inte hälla kallt vatten i muggen då det inte är nyttigt, kan skapa någon mindre bra syra?? (minns ej helt) Någon som någonsin hört talas om det?
Inte säker källa som sa de till mig och jag är nyfiken.

/hallosaft som alltid har kallt vatten i när det dragit klart
 
Sv: Tetråden

"kl"

Vilken underbar tråd och vilken tur att jag gick på sidan och slöläste lite. Förlåt om mitt inlägg blir långt :o men te för mig är viktigt.....

Jag är en tedrickare av stora mått. Började med påste som barn för att nu föredra löste. Jag dricker minst tre baljor om dagen. Dricker oftast ur Höganäsmuggarna som var så populära för ett par år sedan. Har fyra stycken jag alternerar emellan.

Det värsta som finns är kompisar eller fik/restauranger som värmer tevattnet i mikron :crazy: Urk! Oftast blir det skållhett och en konstig yta ovanpå vattnet. Eller när man går på restaurang/fik och vattnet har fått stått på varmhållning i flera timmar. Nä, för min del ska vattnet kokas upp ordentligt, gärna i vattenkokare.

Lyckan var stor förra året när jag fick chansen att arbetsträna på vår fina te och kaffehandel här i stan. Det var nog det roligaste jag har gjort. Fick smaka på många goda teer och fick även lite tips och råd. På kuppen blev jag en liten tenörd till förskräckelse för mina kamrater :)

Hemma på tehyllan finns just nu:
Rooibos Tidlösa Stränder: skogsbär och rosépeppar. Inte så jättegott.
Rooibos Drakte: citrus, rabarber, svartvinbär, gräddarom, rosor och blå malva. Ett gott te att dricka till kvällen. Milt rovgivande.
Rooibos Vanilj: vaniljsmak. Hyfsat gott.
Rooibos Festival: honungsyohurt, mango och rabarber. Ganska gott.
Även om teet inte smakar så jättegott så är jag för ekonomisk för att slänga och köpa nytt :).

Favoriterna framför alla andra:
Rooibos choklad/mint: precis som det låter och det smakar verkligen After Eight. Har man lite grädde i så blir det ännu godare.
Rooibos kaktus/apelsin: urgott och lite läskande.
Svart Polkagriste: funkar som förkylningste för mig. Med grädde i....nomnom.
Svart rabarber Grädde de luxe: smakar verkligen rabarber. Jättegott.
Svart kärlekste: jorgubb med röda sockerhjärtan.

Jag är inte så förtjust i gröna teer, tycker dom smakar mest hö. Men när jag var i Danmark förra hösten fick jag smaka på ett.....och jag dog lite, så gott var det. Det är Cool Mint och eftermsmaken är lakrits. Gudagott!! Har fått lite av en kompis och det håller jag hårt i!

Ni vet väl om att lösteerna ska dra lite olika? Rött och svart te ska dra i fem minuter medan grönt te ska dra i tre minuter. Sedan ska man inte fylla tekulan utan det räcker med en tesked. Låter du dra teet i rekommenderad tid, så får du fram den goda smaken. Jag använder ofta mina tekulor i två omgångar innan jag slänger teet.

Ett tips för att slippa bös i koppen: Skölj tekulan under rinnande vatten en pyttestund. På det sättet "binder" du ihop teet och slipper böset i koppen.

Ett tips till: om du har många teer som bara står och samlar damm. Frys in teet i lufttäta burkar så håller dom smaken längre. Behöver inte tina teet innan användning. Förvara annars gärna teet i mörka plåtburkar så håller dom också smaken längre.

Nördiga jag har också börjat markera på listan vilka favoriterna är. Det underlättar för mig då jag har dåligt kom-i-ihåg.
 
Sv: Tetråden

Dessutom är det "viktigt" med rätt temperatur på vattnet, för att få fram smaken och använda "syrorna" på bästa sätt osv.
För vitt, grönt och gult te ca 70 – 80 grader
För oolong och svart te ca 90 – 100 grader

:)

OM jag någon gång kommer så långt som till någon form av arbete är drömmen att få vara i en te/kaffebutik :D
 
Sv: Tetråden

*knapplån*

Jag har en liten fundering... Rooibos är ett holländskt ord som betyder järnek om jag inte minns fel. Om nu rooibos härstammar från ett träd så är det ju rent tekniskt inte te?
 
Sv: Tetråden

Det stämmer. Rooibos är bark om jag inte missminner mig?

Precis som att chai inte är ett te i egentlig mening heller.
 
Sv: Tetråden

Stämmer bra :)
Det är väl mest för enkelhetens skull som man kallar det för té :)

Kamomilla - omöjligt är det kanske inte, men det är inte aktuellt :)
 
Sv: Tetråden

*knapplån*

Jag har en liten fundering... Rooibos är ett holländskt ord som betyder järnek om jag inte minns fel. Om nu rooibos härstammar från ett träd så är det ju rent tekniskt inte te?

Nastan ratt :idea:. Klipp fran Wikipedia:

Rooibos (afrikaans för 'röd buske'), Aspalathus linearis (Leguminosae), även kallad järnekbuske som enbart växer i ett begränsat område, Fynbos, på grund av de speciella klimatförhållandena i denna region. Fynbos är beläget i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, cirka 25 mil nordväst om Kapstaden.

//Krusan
 
Sv: Tetråden

Visst är det viktigt med temperaturen......:)

Fast där får jag erkänna att jag "slarvar". Värmer mitt vatten i vattenkokaren och jag låter det koka upp. Eftersom jag har eget brunn så låter jag vattnet bubbla färdigt så att "böset" lägger sig på botten. Sedan häller jag upp det i koppen, låt teet dra, och sedan i med en slatt grädde.

Får du någon gång chansen att testa på att arbetsträna eller liknande och får göra det i en te/kaffebutik så ta chansen.
Jag har jobbat länge inom handel men detta var något av det roligaste jag har gjort (förutom att starta eget :)) Synd bara att jag inte orkade med det....:crazy:
 
Sv: Tetråden

Så gör nog de flesta :)
Jag är tvärt om, drar igång vattenkokarn...vattnet kokar upp, sedan glömmer jag bort att jag skulle ha té.
Och när jag kommer på det så är oftast temperaturen perfekt för grönt eller rött té :D


Om den dagen kommer att jag tvingas göra någon form av arbete så är nog en t&k-handel första alternativet :)
Nu åter till ämnet :)
 
Sv: Tetråden

Åh, rooibos choklad/mint, du kan inte köpa en påse och skicka hit? Jag betalar givetvis!

Annars: Så olika man låter sina teer dra, mitt gröna drar mellan 30 sek - 1,5 minut, vitt samma tider. rött och svart 2-4 minuter.ungefär, ställer inte klockan direkt :D
 
Sv: Tetråden

Det ska nog inte vara några problem. Hur mycket vill du ha? Skicka ett pm med namn och dylikt så fixar jag :). Jag vet att butiken finns på nätet och kollade upp det. Tänkte att du kunde beställa direkt men det verkar vara problem med deras hemsida :mad:

Får faktiskt erkänna med blossande röda kinder, att jag ställer timern :o:o. Så nördig är jag :) Tycker teet blir godast om det får dra rätt tid.....
 
Sv: Tetråden

Absolut, ordnar det!

Haha, jag går på vilken sort det är, men viktigare än tiden tycker jag rätt temp på vattnet är, och att det gröna inte får dra för länge, rött är inte så noga hur länge de är i för min del, svart vill jag inte heller ha i för länge, men helst inte alls...

Idag shoppade jag två påsar hem, ett grönt med mango och citrus, och ett rött, päron och yoghurt. Hade ju slut! Sparar mig annars till semestern, ska shoppa te i alla städer vi besöker, haha
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stil på bostad för uthyrning.
Tillbaka
Upp