Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hej !
Isolering
Man bör absolut undvika att en infekterad häst kommer i kontakt med andra hästar innan den fått behandling. Smittade obehandlade hästar skall därför inte vistas på tävlingsplatser eller hästauktioner. Man bör inte åka iväg med någon häst från stallet inom 14 dagar efter att sista hästen behandlats färdigt.
Nedan kan du läsa övrig information om ringorm:
Fakta om ringorm - orsak, symtom, behandling.
Ringorm orsakas av svampar. Vanligast är svamparterna Trichophyton equinum och Microsporum equinum men även Trichophyton mentagrophytes och Microsporum gypseum förekommer. Hästen kan också smittas av ringorm från andra djurarter, t ex Trichophyton verrucosum från nöt och Microsporum canis från hund och katt.
Symptom
Runda, fjälliga, hårlösa fläckar som vanligen återfinns på huvud, nacke, svansrot och på benen. Ringormen kan också sitta vid sadelgjorden eller på andra ställen där huden varit i kontakt med smittbärande utrustning.
Hårlösheten beror på att svampen växer i hårsäckarna och sprider sig och sina rottrådar ut på hårstråt, som blir sprött och går av. När sjukdomen läker börjar håret växa igen på de infekterade ytorna. Återväxten börjar som regel i centrum av det sjuka partiet. Hästar är i allmänhet obesvärade av ringorm.
Inkubationstid
Varierande. Den anses vara ca 2 veckor.
Överföring av smitta
Direktkontakt med infekterad hud eller via nedsmutsad utrustning. Föl och hästar med nedsatt kondition är mest mottagliga. Ringorm är vanligast på hösten och vintern eftersom hästarna vistas tätt intill varandra i stallet och borstas mer då än på sommaren.
Svampsporerna är mycket motståndskraftiga och kan överleva i boxinredning upp till ett och ett halvt år. Därför är det nödvändigt med desinficering av box, inredning och utrustning. Ringorm smittar lätt både till människa och andra djur.
Isolering
Man bör absolut undvika att en infekterad häst kommer i kontakt med andra hästar innan den fått behandling. Smittade obehandlade hästar skall därför inte vistas på tävlingsplatser eller hästauktioner. Man bör inte åka iväg med någon häst från stallet inom 14 dagar efter att sista hästen behandlats färdigt.
Provtagning
Skrapprov sänds till bakterielaboratorium.
Behandling
Eftersom ringorm är så smittsamt bör man behandla drabbade hästar. Det finns ett receptbelagt läkemedel mot svampinfektion, vilket är den bästa behandlingen. Man kan också använda klorhexidin- eller jodlösning. De flesta hästar avläker spontant på 4-12 veckor, särskilt om de vistas i solsken. Man brukar dock behandla för att minska smittspridningen.
Övrigt
Om människa blir smittad, bör läkare kontaktas, eftersom människor i allmänhet får kraftiga besvär av ringorm. Observera att ringorm inte ser likadant ut på människa och häst! Ringorm hos människa ser ut som en röd, upphöjd ring som kliar. För att skydda sig mot att bli smittad kan man använda handskar eller tvätta sig med tvål och vatten efter varje kontakt med en smittad häst.
I samband med att hästarna behandlas ska man även sanera omgivningen. Tvätta boxarna och desinfektera dem med ett preparat som dödar svampsporer. Rengör borstar, träns mm och desinfektera även dem.
Med vänlig hälsning
Annica Sundling
Kundtjänst, STC
SE-161 89 Stockholm
Sweden
Tel : +46 (0) 8-627 21 20
Fax: +46 (0) 8-627 21 15
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Peter Lundin [mailto:*************]
Skickat: den 24 oktober 2005 15:12
Till: Kundtjänst STC
Ämne: travsport.se Veterinär/Säkerhet
Jag undrar vad som gäller för ringormsmittade hästar resp hästar från ringormsstall vad beträffar tävlande.
PL