Recept på denna?
https://www.lyckasmedmat.se/blog/kladdkaka-med-kanel-och-marsipan-n182
Blev väldigt uppskattad av alla som smakade
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Recept på denna?
Har du något grundrecept du utgår ifrån när du gör praliner, eller freestylar du med allt? Fick fina pralinformar i Ss och skulle vilja testa demVarning för spam igen
Jag och två vänner gjorde ett sista pralin-ryck inför idag.
Körsbär med vit choklad och lime
Svart sesam
Jordgubb med vit choklad och lime
Körsbärslikör
Kokos med lime
Kaffe
Två färdiga julklappar
Det blev en te och en lavendel pralin också.
Det blev ett par stycken
God jul alla!
Vad kul!Har du något grundrecept du utgår ifrån när du gör praliner, eller freestylar du med allt? Fick fina pralinformar i Ss och skulle vilja testa dem
Var har du köpt formarna? Jag har haft så himla svårt att hitta hårda formar, tycker alla är i mjuk silikon.Vad kul!
Jag gör allt möjligt, allt från mer komplicerade recept (finns mycket inspiration på Åsö), till ett basrecept (0,5 dl grädde kokas, 100g choklad smältes, 1-2 msk smör smältes & valfri smaksättning) eller lite freestyle
Tempereringen är det "jobbigaste", ibland står temperaturerna på chokladpaketet, annars brukar jag följa dessa: https://www.lyckasmedmat.se/blog/temperera-choklad-n448
Jag använder Imp-metoden men använder mikro istället, går såååå mycket fortfare! Kör typ 10 sek i taget och kollar temp emellan. Ett typ för att få blanka praliner som ramlar lätt ur skalet är att torka ur formarna med lite vodka och bomullspads innan.
Kan dela med mig av recepten om du eller någon annan är intresserad
Var har du köpt formarna? Jag har haft så himla svårt att hitta hårda formar, tycker alla är i mjuk silikon.
Aha, då ska jag leta på nytt.Tycker de flesta lite mer välsorterade köksaffärer både fysiska och online har. Bla lyckasmedmat som jag länkade till ovan. Jag föredrar hårdplast. Enda fördelen med silikon är även om tempereringen inte blev perfekt är det aldrig svårt att få ut pralinerna men i övrigt finns ingen fördel med silikon. Sämre glans, svårare att skrapa av, sladdrig att jobba med, inte lika jämna skal osv.
Bagaren och kocken borde ha, likaså tantfondant och kakburken.seAha, då ska jag leta på nytt.
Precis, silikon är ju skitjobbigt att hålla på med, så pass att jag struntade i praliner i julas
TackBagaren och kocken borde ha, likaså tantfondant och kakburken.se
Tack De formarna jag fick var i silikon, men tänker att det perfekt att testa med för att se om jag blir ”biten”.Vad kul!
Jag gör allt möjligt, allt från mer komplicerade recept (finns mycket inspiration på Åsö), till ett basrecept (0,5 dl grädde kokas, 100g choklad smältes, 1-2 msk smör smältes & valfri smaksättning) eller lite freestyle
Tempereringen är det "jobbigaste", ibland står temperaturerna på chokladpaketet, annars brukar jag följa dessa: https://www.lyckasmedmat.se/blog/temperera-choklad-n448
Jag använder Imp-metoden men använder mikro istället, går såååå mycket fortfare! Kör typ 10 sek i taget och kollar temp emellan. Ett typ för att få blanka praliner som ramlar lätt ur skalet är att torka ur formarna med lite vodka och bomullspads innan.
Kan dela med mig av recepten om du eller någon annan är intresserad
Tack De formarna jag fick var i silikon, men tänker att det perfekt att testa med för att se om jag blir ”biten”.
Du får gärna dela med dig av lite recept på fyllningar med om du vill. Jag gillar ganska enkla och rena smaker
Basrecept: 0,5 dl gräddes som kokas upp, ta av och blanda i 100g choklad & 1 klick smör (alt lite glykossirap) + smaksättningTack De formarna jag fick var i silikon, men tänker att det perfekt att testa med för att se om jag blir ”biten”.
Du får gärna dela med dig av lite recept på fyllningar med om du vill. Jag gillar ganska enkla och rena smaker
TackBasrecept: 0,5 dl gräddes som kokas upp, ta av och blanda i 100g choklad & 1 klick smör (alt lite glykossirap) + smaksättning
Observera att många av recepten tycker jag är för stora. Jag har alltid ganache över varje år, trots att jag försöker göra mindre än recepten hela tiden. 100g choklad som utgångspunkt brukar vara absolut tillräckligt.
Enklare
Kokos med vit choklad & lime: basrecept + ca 0,5 dl kokos + 0,5 lime & zest
(favorit) Saffran: https://bakebelieve.blogg.se/2013/december/saffranspraliner.html
(favorit) Jordnöt: https://emmasjulblogg.se/emmas-morka-jordnotspraliner/
Polkakross med pepparmynta: krossa polkagris och lägg i botten av skalet och fyll på med ganache (basrecept med smaksättning av pepparmynta - ett par droppar räcker ofta)
Kaffe: basrecept + någon/några matsked kallt kaffe
Lakrits: basrecept + 1-2 teskedar lakrits- eller salmiakpulver
Viol/lavendel/tuttifrutti eller övrig smakessens: basrecept + några droppar essens.
Medel
(favorit) Kryddig höst: https://aso.se/inspiration/receptbank/e/156/kryddig-hostpralin/ (obs, minska receptet!)
Pumpafrön & lime: https://aso.se/inspiration/receptbank/e/180/pralin-pumpa-lime/
Jordgubb med vit choklad & lime: http://smakverk.se/recept-jordgubblimepralin/
Ingefärskaramell & aprikosganache: https://bakers.se/l/recept/21683 - jag misslyckades dock helt med receptet så gjorde en egen variant med ingefärskola (grädde, sirap, smör & riven ingefära som jag kokade och blandade) samt för aprikos med basrecept + smakessens av aprikos
Mojito & brynt smörkräm: https://www.matanita.se/2020/12/21/praliner-2/
Ej gjort men ville göra
Honungsrostade hasselnötter: https://www.lyckasmedmat.se/blog/praliner-fyllda-med-honungsrostade-hasselnoetter-n431
Smörkolapralin med lakrits: http://www.foodfolder.se/bake-my-breath-away/smorkolapralin/
Tomtepraliner: https://www.lyckasmedmat.se/blog/juliga-praliner-tomteluvor-n449
Åh precis vad jag tänkte göra idag men mannen hade ätit upp all dumle!
Åh precis vad jag tänkte göra idag men mannen hade ätit upp all dumle!
Åh precis vad jag tänkte göra idag men mannen hade ätit upp all dumle!
Jag har blivit sugen på att baka drömrulltårta. Har ni några bra tips för att lyckas? Var nog flera år sedan jag bakade drömrulltårta.
Jag gillar att göra med chokladsmörkräm annars följer jag bara receptetJag har blivit sugen på att baka drömrulltårta. Har ni några bra tips för att lyckas? Var nog flera år sedan jag bakade drömrulltårta.