Tårtor, bröd, kakor och annat

Status
Stängd för vidare inlägg.
Varning för spam igen :o
Jag och två vänner gjorde ett sista pralin-ryck inför idag.

Körsbär med vit choklad och lime
20211223-130012.jpg



Svart sesam
20211223-130138.jpg



Jordgubb med vit choklad och lime
20211223-130358.jpg



Körsbärslikör
20211223-130527.jpg



Kokos med lime
20211223-130930.jpg



Kaffe
20211223-131404.jpg




Två färdiga julklappar
20211223-132117.jpg

20211223-132555.jpg



Det blev en te och en lavendel pralin också.

Det blev ett par stycken 😅
20211223-125802.jpg



God jul alla! ☃️
Har du något grundrecept du utgår ifrån när du gör praliner, eller freestylar du med allt? Fick fina pralinformar i Ss och skulle vilja testa dem :D
 
Har du något grundrecept du utgår ifrån när du gör praliner, eller freestylar du med allt? Fick fina pralinformar i Ss och skulle vilja testa dem :D
Vad kul!

Jag gör allt möjligt, allt från mer komplicerade recept (finns mycket inspiration på Åsö), till ett basrecept (0,5 dl grädde kokas, 100g choklad smältes, 1-2 msk smör smältes & valfri smaksättning) eller lite freestyle 😅

Tempereringen är det "jobbigaste", ibland står temperaturerna på chokladpaketet, annars brukar jag följa dessa: https://www.lyckasmedmat.se/blog/temperera-choklad-n448
Jag använder Imp-metoden men använder mikro istället, går såååå mycket fortfare! Kör typ 10 sek i taget och kollar temp emellan. Ett typ för att få blanka praliner som ramlar lätt ur skalet är att torka ur formarna med lite vodka och bomullspads innan.

Kan dela med mig av recepten om du eller någon annan är intresserad :)
 
Vad kul!

Jag gör allt möjligt, allt från mer komplicerade recept (finns mycket inspiration på Åsö), till ett basrecept (0,5 dl grädde kokas, 100g choklad smältes, 1-2 msk smör smältes & valfri smaksättning) eller lite freestyle 😅

Tempereringen är det "jobbigaste", ibland står temperaturerna på chokladpaketet, annars brukar jag följa dessa: https://www.lyckasmedmat.se/blog/temperera-choklad-n448
Jag använder Imp-metoden men använder mikro istället, går såååå mycket fortfare! Kör typ 10 sek i taget och kollar temp emellan. Ett typ för att få blanka praliner som ramlar lätt ur skalet är att torka ur formarna med lite vodka och bomullspads innan.

Kan dela med mig av recepten om du eller någon annan är intresserad :)
Var har du köpt formarna? Jag har haft så himla svårt att hitta hårda formar, tycker alla är i mjuk silikon.
 
Var har du köpt formarna? Jag har haft så himla svårt att hitta hårda formar, tycker alla är i mjuk silikon.

Tycker de flesta lite mer välsorterade köksaffärer både fysiska och online har. Bla lyckasmedmat som jag länkade till ovan. Jag föredrar hårdplast. Enda fördelen med silikon är även om tempereringen inte blev perfekt är det aldrig svårt att få ut pralinerna 😅 men i övrigt finns ingen fördel med silikon. Sämre glans, svårare att skrapa av, sladdrig att jobba med, inte lika jämna skal osv.
 
Tycker de flesta lite mer välsorterade köksaffärer både fysiska och online har. Bla lyckasmedmat som jag länkade till ovan. Jag föredrar hårdplast. Enda fördelen med silikon är även om tempereringen inte blev perfekt är det aldrig svårt att få ut pralinerna 😅 men i övrigt finns ingen fördel med silikon. Sämre glans, svårare att skrapa av, sladdrig att jobba med, inte lika jämna skal osv.
Aha, då ska jag leta på nytt.
Precis, silikon är ju skitjobbigt att hålla på med, så pass att jag struntade i praliner i julas 😅
 
Vad kul!

Jag gör allt möjligt, allt från mer komplicerade recept (finns mycket inspiration på Åsö), till ett basrecept (0,5 dl grädde kokas, 100g choklad smältes, 1-2 msk smör smältes & valfri smaksättning) eller lite freestyle 😅

Tempereringen är det "jobbigaste", ibland står temperaturerna på chokladpaketet, annars brukar jag följa dessa: https://www.lyckasmedmat.se/blog/temperera-choklad-n448
Jag använder Imp-metoden men använder mikro istället, går såååå mycket fortfare! Kör typ 10 sek i taget och kollar temp emellan. Ett typ för att få blanka praliner som ramlar lätt ur skalet är att torka ur formarna med lite vodka och bomullspads innan.

Kan dela med mig av recepten om du eller någon annan är intresserad :)
Tack 🤩 De formarna jag fick var i silikon, men tänker att det perfekt att testa med för att se om jag blir ”biten”.

Du får gärna dela med dig av lite recept på fyllningar med om du vill. Jag gillar ganska enkla och rena smaker :)
 
Tack 🤩 De formarna jag fick var i silikon, men tänker att det perfekt att testa med för att se om jag blir ”biten”.

Du får gärna dela med dig av lite recept på fyllningar med om du vill. Jag gillar ganska enkla och rena smaker :)
Basrecept: 0,5 dl gräddes som kokas upp, ta av och blanda i 100g choklad & 1 klick smör (alt lite glykossirap) + smaksättning

Observera att många av recepten tycker jag är för stora. Jag har alltid ganache över varje år, trots att jag försöker göra mindre än recepten hela tiden. 100g choklad som utgångspunkt brukar vara absolut tillräckligt.
Enklare
Kokos med vit choklad & lime: basrecept + ca 0,5 dl kokos + 0,5 lime & zest
(favorit) Saffran: https://bakebelieve.blogg.se/2013/december/saffranspraliner.html
(favorit) Jordnöt: https://emmasjulblogg.se/emmas-morka-jordnotspraliner/
Polkakross med pepparmynta: krossa polkagris och lägg i botten av skalet och fyll på med ganache (basrecept med smaksättning av pepparmynta - ett par droppar räcker ofta)
Kaffe: basrecept + någon/några matsked kallt kaffe
Lakrits: basrecept + 1-2 teskedar lakrits- eller salmiakpulver
Viol/lavendel/tuttifrutti eller övrig smakessens: basrecept + några droppar essens.

Medel
(favorit) Kryddig höst: https://aso.se/inspiration/receptbank/e/156/kryddig-hostpralin/ (obs, minska receptet!)
Pumpafrön & lime: https://aso.se/inspiration/receptbank/e/180/pralin-pumpa-lime/
Jordgubb med vit choklad & lime: http://smakverk.se/recept-jordgubblimepralin/
Ingefärskaramell & aprikosganache: https://bakers.se/l/recept/21683 - jag misslyckades dock helt med receptet så gjorde en egen variant med ingefärskola (grädde, sirap, smör & riven ingefära som jag kokade och blandade) samt för aprikos med basrecept + smakessens av aprikos 🙈
Mojito & brynt smörkräm: https://www.matanita.se/2020/12/21/praliner-2/


Ej gjort men ville göra
Honungsrostade hasselnötter: https://www.lyckasmedmat.se/blog/praliner-fyllda-med-honungsrostade-hasselnoetter-n431
Smörkolapralin med lakrits: http://www.foodfolder.se/bake-my-breath-away/smorkolapralin/
Tomtepraliner: https://www.lyckasmedmat.se/blog/juliga-praliner-tomteluvor-n449
 
Basrecept: 0,5 dl gräddes som kokas upp, ta av och blanda i 100g choklad & 1 klick smör (alt lite glykossirap) + smaksättning

Observera att många av recepten tycker jag är för stora. Jag har alltid ganache över varje år, trots att jag försöker göra mindre än recepten hela tiden. 100g choklad som utgångspunkt brukar vara absolut tillräckligt.
Enklare
Kokos med vit choklad & lime: basrecept + ca 0,5 dl kokos + 0,5 lime & zest
(favorit) Saffran: https://bakebelieve.blogg.se/2013/december/saffranspraliner.html
(favorit) Jordnöt: https://emmasjulblogg.se/emmas-morka-jordnotspraliner/
Polkakross med pepparmynta: krossa polkagris och lägg i botten av skalet och fyll på med ganache (basrecept med smaksättning av pepparmynta - ett par droppar räcker ofta)
Kaffe: basrecept + någon/några matsked kallt kaffe
Lakrits: basrecept + 1-2 teskedar lakrits- eller salmiakpulver
Viol/lavendel/tuttifrutti eller övrig smakessens: basrecept + några droppar essens.

Medel
(favorit) Kryddig höst: https://aso.se/inspiration/receptbank/e/156/kryddig-hostpralin/ (obs, minska receptet!)
Pumpafrön & lime: https://aso.se/inspiration/receptbank/e/180/pralin-pumpa-lime/
Jordgubb med vit choklad & lime: http://smakverk.se/recept-jordgubblimepralin/
Ingefärskaramell & aprikosganache: https://bakers.se/l/recept/21683 - jag misslyckades dock helt med receptet så gjorde en egen variant med ingefärskola (grädde, sirap, smör & riven ingefära som jag kokade och blandade) samt för aprikos med basrecept + smakessens av aprikos 🙈
Mojito & brynt smörkräm: https://www.matanita.se/2020/12/21/praliner-2/


Ej gjort men ville göra
Honungsrostade hasselnötter: https://www.lyckasmedmat.se/blog/praliner-fyllda-med-honungsrostade-hasselnoetter-n431
Smörkolapralin med lakrits: http://www.foodfolder.se/bake-my-breath-away/smorkolapralin/
Tomtepraliner: https://www.lyckasmedmat.se/blog/juliga-praliner-tomteluvor-n449
Tack 🤩
 
Jag har blivit sugen på att baka drömrulltårta. Har ni några bra tips för att lyckas? Var nog flera år sedan jag bakade drömrulltårta.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Mat I tråden om tårtor, bröd, kakor och annat så delar vi ju med oss av våra fantastiska bakverk. Tänkte att det kunde vara roligt att ha...
2
Svar
23
· Visningar
4 129
Äldre Säkert en gammal text iom att 50-öringar finns omnämnt- men ack så aktuell.... "En dag i staden. Jag är sugen på kaffe kände jag en...
Svar
3
· Visningar
1 481
Senast: Mia_R
·
C
Hundhälsa Hej! Jag vill dela med mig av mina erfarenheter så det kan hjälpa andra. Jag har en snart 11 år gammal schäfertik som haft problem...
2
Svar
26
· Visningar
17 407

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp