Sv: Tarmvred
Det hela startar ju med att hästen uppvisar kolik symptom - ofta rätt så kraftiga, när det är tarmvred det handlar om. Veterinär kallas ut och gör en klinisk undersökning. Här ingår koll av temperatur, puls, respiration, slemhinnor (tecken på chock), dehydreringsgrad, auskultation av buken - är där nedsatt tarmperistaltik eller ej?
Där ingår också alltid en rektalundersökning. Tarmvred kan inte palperas rektalt om det är tunntarmarna som är involverade, men en skicklig veterinär kan oftast upptäcka en torsion eller volvulus (snurrning) av tjocktarmen, beroende på var på tjocktarmen den är lokaliserad.
Det behöver inte vara så att det är själva torsionen som palperas utan att man istället upptäcker att tjocktarmen ligger fel i buken. Man har speciella riktmärken man går efter vid en rektalundersökning för att känna så att allt är normalt, och upptäcker man att tjocktarmen inte ligger där den ska ligga, kan det vara tecken på att tjocktarmen har snott sig omkring sig själv, andra tarmar eller mesenteriet (det alla tarmar hänger i).
Ventrikelsköljning görs också för att ta reda på om det är stopp någonstans (tarmarna har snott sig), eller om där saknas tarmmotilitet (ileus), kan man väl säga.
Baserat på hur kraftiga symptomen är (dvs. hur dåligt hästen har det) och vad de kliniska fynden säger så beslutas det om operation är aktuell eller ej. Tarmvred kan lösa sig av sig själv beroende på vilken typ det är (tex nephrosplenic entrapment), men ofta är det operation som gäller. Först vid operationen får man reda på exakt hur illa det är.