Tandläkare vs veterinär

Sv: Tandläkare vs veterinär

hej hej, jag har anlitat en usa utbildad tandläkare och varit jättenöjd, flera av de mest kända travtränarna gör det oxå, och är nöjda. förstår inte varifrån detta rykte uppkommit. Kan det vara outbildade okunniga veterinärer som sagt det? Jag har ett jättehemskt exempel på en veterinär som helt missade stora sår inne i munnen på en häst, som sen christian rättade till och löste. jag rekommenderar han skarpt! han har nu jobbat i sverige några år efter sin utbildning, och har säkert utbildat sig ännu mera, för det var hans ambition när vi anlitade honom till stuteriet och till mina egna hästar mm, för några år sedan.

Han håller till i skåne visserligen, men har kunder i stockholm med jämna mellanrum.

Bara för att en är mindre seriös, eller har missbedömt en häst behöver man inte döma alla. de är iallafall mer utbildade än en svensk veterinär oftast.
I usa är heller inte tandläkare något nytt, som i sverige. varför skulle det vara sämre i usa än här?

nu har jag sagt mitt/ jenny
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

tandläkare får bara människotandläkare kalla sig, därav missförståndet. vad en hästtandläkare kallar sig vet jag inte.
men skolan i usa heter equine dentistry (eller nåt sånt)
så hästtandläkare är väl inte helt fel. mennågon licens finns inte än i sverige.

t är ju människotandläkare i grunden, är y oxå det?
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Nej, det tror jag inte. Hon är vet som har specialiserat sig på tänder, vad hon kallar sig vet jag inte.
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Sist jag var med Novan på kliniken så bad jag dom kolla tänderna också. Vet frågade om det var några problem eller om det var dags att kolla. Svarade som det var att det var dags att kolla och att jag inte märkt några problem alls. Djursjukvårdaren plockade fram "den vanliga raspen" medans vet kollade i munnen och hittade yttepyttelite kanter. Vet bad om att få en annan rasp och drog totalt 2 rasptag /tandrad för det fanns inget mer att raspa bort :banana:.
Den veterinär jag hade kändes seriös i sin hantering av min hästs mun och jag skulle inte tveka att be honom om att göra nästa koll :).
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

kan du inte fråga här om veterinärer i ditt område som har gjort bra och seriösa tandkollar? var bor du?

/jenny
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Men det finns INGEN utbildning till tandläkare i Sverige så hur jäkla kunnig hon än är så är hon icke utbildad tandläkare per definition.
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Hej. Det finns olika filosofier när det gäller hästtänder. Förr hade man uppfattningen att man skulle raspa regelbundet. Många veterinärer (inte alla!) gör så än. Raspning behöver inte vara fel men problemet är att man ofta tar bort alldeles för mycket frisk vävnad helt i onödan. Hästens tänder växer inte hela livet, tar man bort mycket frisk vävnad tar tänderna så småningom slut och hästens liv förkortas.

TL och tandläkare/veterinärer som jobbar enligt den filosofin tycker att man ska ta bort så lite som möjligt, bara precis det som behövs.

Det har varit en hel del diskussion angående s k "USA"-metod, jag vet väldigt lite om den men det sägs att man i princip tar bort det vassa så att munnen blir helt slät, kritikerna säger att hästen då inte kan mala och får en sämre tuggfunktion. Vad fördelen skulle vara vet jag inte.

Som du vet är det väldigt mycket "rätt" och "fel" i hästbranschen och det kommer nya religioner titt som tätt. Livet är ju oftast inte så enkelt att det bara finns ett "rätt", utan man får bestämma sig för vad man sjäv tror är rätt och försöka välja bästa möjliga kompromiss utifrån förutsättningarna. Allt beror ju på den häst du har och vilket problem du vill lösa. Jag tror inte det är fel att raspa en häst någon enstaka gång men att göra det varje år tror jag inte på. Eftersom min häst har hakbett och måste behandlas regelbundet vill jag gärna gå till en som tar bort så lite som möjligt. Det är ju inte heller fel att kolla runt med folk du känner och se vem de rekommenderar.

mvh
Lejonelle
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Måste fråga bara..vad har du hört för konstigheter om YR?
Om du inte vill skriva här Pm:a gärna..går dit med min häst..och betlar en slant för varje besök..
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

min usa utbildade "tandläkare" letar efter sådant som kan skada hästen, vassa kanter, hakar etc och han kollar altid om hästen tuggar som den ska genom att själv styra käken runt runt. sen raspar han. min nuvarande uppfattning om vet. och hovslagare som kör runt med en rasp i bilen är att de raspar på måfå, och oftast inte längst in i munnen.
grannhästen som hade haft ute veterinär en månad tidigare hade sagt att 6 åriga hästar är för unga för att raspas i munnen, och därmen lämnade hon honom med sår i munnen. det var distriktsveterinären det. .. jag tar hellre ut en som jag vet har genomgått en utbildning (svensk, usaisk) än en som inte har det. Hur är det egentligen med veterinärer, ingår det en lång kurs om tänder och HUR man raspar, OM man raspar???
nån?

/jenny
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Elektron skrev:
Men det finns INGEN utbildning till tandläkare i Sverige så hur jäkla kunnig hon än är så är hon icke utbildad tandläkare per definition.


Men vad är det som säger att hon INTE utbildat sig utomlands?

bara en tanke :smirk:
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

I just det här fallet talar vi om nån som gått som lärling hos TL och det brukar sällan vara förenligt med utbildningar utomlands.

Sen beror det väl lite på hur man definierar tandläkare men personligen tycker jag inte de som gått i den amerikanska skolan är utbildade tandläkare.
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Som sagt, jag vet väldigt lite om vad de som utbildats i USA står för. Vad TL och de som jobbar enligt den filosofin står för vet jag däremot rätt väl, och det man kritiserar hos de USA utbildade är att man tar bort alldeles för mycket vävnad eftersom hästen inte (enligt dem) ska vara slät utan ska ha sina vassa kanter och skrovliga ytor för att kunna mala. Efter en kort tid är tandytorna vassa igen. Hakar däremot är en helt annan sak, de måste tas bort för att inte hindra hästens tuggfunktion, det är alla överens om.

mvh
Lejonelle
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

du som är veterinär borde väl kunna svara på snigelfarmors fråga; vad lär sig de svenska veterinärerna egentligen om tandraspning på hästar?
Egentligen kan det väl inte svara på vad alla Sveriges hästveterinärer kan, men ändå...
Jag är lite nervös då traktens hästveterinär skall komma på tisdag och kolla min hästs tänder. Nog för att jag vet att han kan, men jag vet inte hur hästen kommer att reagera, om han kommer att behöva lugnande etc
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Jag vet inte hur utbildningen ser ut idag men det påstås att TL har en del undervisning.
Hu som helst har det åtminstone tidigare funnits brister i det praktiska men samtidigt har den grundläggande utbildningen i anatomi varit så omfattande att den som försökt har kunnat göra ett bra jobb vad gäller normaltandvård o jag har svårt att tänka mig att en vet skulle ägna sig åt de extremvarianter som vissa "hästtandläkare" fått lära sig i USA (performance floating). Det räcker dock inte med en munrulle o en rasp för att göra ett bra jobb, en munstege är ett måste för en ordentlig undersökning o för en del justeringar behövs speciella raspar.
PL
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Hade en annan tråd uppe men jag förtod aldrig riktigt vad du ansåg och har hört om v ås ........jag har hört att man bara bör anlita honom som t läkare och inte som vetr
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Jag jag gjorde visserligen lumpen tillsammans med honom men jag tror inte att jag träffat honom sen dess. Lämnar inga synpunkter på veternärer på forumet.
PL
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Beträffande vtererinärer tandläkare o "hästtandläkare" från DV avd på Jordbruksverket:

Dv-Kanalen Nr 10. 041027 sid. 5(6)
Veterinär som biträder hästtandläkare
Frågan har uppkommit med anledning av förfrågningar från ”hästtandläkare” som vill ha veterinärhjälp
med att få djur sederade. Vilket veterinärmedicinskt ansvar har veterinären som vill ”hjälpa till”?
I djurskyddslagen står att veterinär ska anlitas då djur ska opereras eller få sprutor. Det finns några
undantag t.ex. kastrering av ren eller gris. Åtgärder i munhålan har dock inte getts något undantag.
Jordbruksverket har tidigare tagit ställning till samarbete mellan veterinär och tandläkare. Detta
ställningstagande innebar att en legitimerad tandläkare kan betraktas vara en expert där samarbete
accepteras under förutsättning att veterinär är närvarande och ansvarar för sedering eller anestesi. Vid
eventuella komplikationer till det operativa ingreppet är dock ansvarsfrågan oklar. Vare sig veterinärens
eller tandläkarens ansvarsnämnd torde pröva ansvarsfrågan.
I dagsläget räknas inte tandraspning eller tandslipning som ett operativt ingrepp. Detta får alltså utföras
av person utan legitimation under förutsättning att djuret inte utsätts för lidande. Om veterinär ska
biträda för att sedera djuret måste veterinären vara närvarande under ingreppet. Ansvarsfrågan
är dock osäker för själva ingreppet och har mig veteringen inte prövats juridiskt.
Enligt föreskriften C15 kan veterinär delegera läkemedelsanvändning enligt vissa regler. Det finns
dock inget stöd för veterinär att delegera operativa ingrepp över huvud taget. Detta förekommer dock i
praktiken, främst rörande sällskapsdjur, återigen med ett osäkert juridiskt ansvarsförhållande. En statlig
utredning under Arne Kardell ser över frågeställningar som bland annat berör frågan om legitimation av
utbildade djursjukvårdare. Vi kan förvänta oss att utredningen tar upp intressanta diskussioner och att
gränsdragningar görs i form av förslag. Utredningen beräknas vara klar under 2005.
/ Olle
 
Sv: Tandläkare vs veterinär

Jag tycker INTE man ska anlita en veterinär till hästens tänder... Har hört skräckexempel! "H*n har ett vågbett, men det behöver man inte göra någonting åt..." Jag fattar inte!! Låt era hästar få det allra bästa. Skulle du/ni gå till vårdcentralen om du/ni fick ont i en tand?? Jag bara undrar... TL är duktig har jag hört. Okej att det är en lång resa för en del, men är inte hästen värd det???
 

Liknande trådar

Hästvård Jag behöver lite hjälp med att fundera. I september fick jag en känsla att en av mina hästar mådde dåligt. Det fanns inget mer än...
2 3
Svar
50
· Visningar
9 908
Senast: Bee
·
Hundhälsa Jag har en liten tik som har haft ett helt gäng juvertumörer. Hon är opererad 3 gånger för det, hon blir väldigt påverkad av dessa...
2
Svar
28
· Visningar
2 727
Hästvård Börjar misstänka starkt att min häst har magsår och har troligtvis haft det länge. 🙁 Har frågat veterinären förut om det kan vara det...
Svar
3
· Visningar
855
Senast: Murray
·
Hästvård Hej på er, I väntan på att veterinären ska ringa upp så lägger jag upp en tråd här i hopp om att någon kan ge mig lite råd. Bakgrund...
Svar
4
· Visningar
1 050
Senast: netschjen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp