Sv: Svullen mankam?
Jag fick syn på den här tråden av en slump men jag tycker den är vansinnigt intressant, eftersom det är lite av "den pusselbit som saknas" när det gäller min egna iakttagelse om att det verkar finnas en gemensam nämnare hos de hästar som drabbas av fång respektive sommareksem och dessutom en ärftlig faktor.
Hos hästar såväl som hos människor brukar hudproblem ofta bero på att magen inte fungerar helt som den ska.
En förklaring FODERorsakad fång är: "Hästen har utvecklats för att äta stora volymer grovfoder av låg kvalitet, som passerar fodersmältningsorganen snabbare än hos de flesta andra växtätare. När hästarna får foder av dålig kvalitet (kommentar: här avses "dåligt" ur näringsmässig synpunkt) är deras överlevnadsstrategi att äta mer. Genom att äta desto mer av vad som finns tillgängligt, överlever hästar där kor inte överlever, eftersom de äter konstant och smälter fodret snabbt. Detta evolutionsbetingade faktum är orsaken till att domesticerade hästar möter så många problem när vi försöker att utfodra dem på foderstater med högt kolhydratintag. De kolhydrater (stärkelse, socker etc) som inte bryts ned i tunntarmen når ändtarmen, där de bakterier som finns i grovtarmen för att bryta ner fibrer orsakar att energirikt foder jäser och detta är första steget mot "acidosis" och foderorsakad fång." (källa:
www.farriervet.com/laminitis.html )
Samma källa skriver också om en genetisk faktor som kommit fram i en undersökning av Dr David Kronfeld I Middleburg Agricultural Research and Extension Center i USA: " Det finns ett genetiskt samband för betesfång som nedärvs dominant, och delvis undertrycks hos hingstar" (vilket borde betyda att ston löper större risk att få betesfång).
När jag googlade på stärkelseöverkänslighet fick jag fram följande fakta i en artikel skriven av Katherine Crandell, PhD i Australien:
"En faktor som begränsar nedbrytningen av stärkelse hos hästar, är produktionen av amylas i tunntarmen. Amylasproduktionen har visat sig vara ganska variabel hos hästar. Utan tillräcklig mängd amylas , passerar mycket av stärkelsen till grovtarmen där den jäser. Detta är inte önskvärt av två anledningar, dels är mängden av energi som produceras från stärkelse genom jäsning mindre än mängden som produceras genom bearbetning av enzymer, och dels medför överdriven jäsning av stärkelse att pH värdet i grovtarmen sänks vilket minskar effekten av bakterierna som bryter ner fibrer och producerar energi...Det finns en gräns för hur mycket stärkelse man kan ge innan den ömtåliga balansen av mikrober störs...Faran med att utfodra med för mycket stärkelse uppkommer pga att vissa hästar är överkänsliga för stärkelseöverskott, kanske beroende på låg amylasproduktion. Kaskaden av problem börjar med att för mycket stärkelserikt foder passerar från tunntarmen till grovtarm och ändtarm. Bakterierna där gör att stärkelsen börjar jäsa. Restprodukten av denna jäsning är mjölksyra, ett ämne som gör att pH värdet blir lägre. Denna sura omgivning dödar bakterierna. När bakterierna dör producerar de endotoxiner som kan orsaka kolik. Endotoxinerna som passerar till blodomloppet kan framkalla fång."
Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon information om sambandet mellan stärkelseöverkänslighet och "sommarexsem", men i mina ögon så borde endotoxiner i blodomloppet även kunna ta uttryck i andra symptom, t ex hudproblem.
När det gäller fång och fruktan, så klarar hästar inte att bryta ner fruktan i tunntarmen, utan ämnet passerar vidare. Så det är samma mekanism för fruktan som vid för mycket stärkelse, det gäller kolhydrater överlag.