Svenskt fläsk och djurskyddet

moiran

Trådstartare
De flesta i min omgivning intygar dyrt och heligt att de bara köper svenskt fläskkött. Eller håller tyst/duckar...

Här brukar det finnas folk som sticker ut hakan även när det handlar om pk-åsikter. Så här kanske jag kan få reda på hur ni tänker. Ni som handlar danskt kött istället för det (ofta) lite dyrare svenska.

Vilka delar i det svenska djurskyddet ska de svenska bönderna få stryka för att kunna konkurrera på lika villkor? Eller förväntas de kunna trolla? Strunta i grisuppfödning?

Här i Sverige har slakterier dragit ned på antalet grisar de tar emot - det går inte sälja, det är för dyrt i jämförelse med danska. Det innebär att bönderna inte kan sälja sina grisar, uppfödda under det svenska djurskyddet, utan blir tvungna att avveckla.

Jag skulle kunna lista saker som är tillåtet i Danmark men inte i Sverige och som låter mer eller mindre horribelt i mina öron om någon anser att grisarna har det ungefär likadant i Sverige som Danmark. Behöver ni listan kan jag utveckla mig och länka till rapporter.

Det enda argument jag fått är att det danska är mörare. Vad är de andra? Det skulle vara intressant att försöka se frågan från någon annans synvinkel. Jag är gränsfall rabiat. Äter dock så försvinnande lite griskött att jag ger nån grisbonde ljus i mörkret... Jag tycker dessutom inte den svenska fabriksuppfödningen är så kul heller, men jämför man med de billigare alternativen så...
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

jag har numera köttleverans (nöt, lamm och vilt) från en kollega som skjuter eget vilt samt enstaka lamm och säljer tamt åt grannarna, så jag köper inte fläsk alls längre. På den tiden jag köpte fläsk tänkte jag inte alls på vilket land, så opolitiskt korrekt var jag när jag var ung och dum..
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Skulle aldrig köpa annat än svenskt griskött, fy fasen för hur grisarna har det i tex Danmark.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag tycker grisfrågan är svår. Jag köper väldigt lite gris, iom att jag inte tycker att svenska grisar har det fantastiskt. KRAV-grisar har det bra, men det klarar min studentekonomi med hästar inte av mer än enstaka tillfällen. Då jag köper gris är jag noga med att det är svenskt och kollar även på köttbullar/pyttipanna och dyligt. Däremot händer det att dansk/tysk gris slinker med i en fryst pizza eller annat där det är svårt att veta var köttet kommer ifrån. Många gånger köper jag inte om inte köttråvarans ursprungland är listat.
Samtidigt vill jag har grisuppfödning i Sverige och vill verkligen inte att Danmark ska bli än större så att vi knappt kan hitta svensk gris i butikerna. Och då vet jag inte vad som är bäst att göra. Köpa svenska fläskkotletter för att stödja svensk grispriduktion (trots deras situation) eller fortsätta undvika? Vad tycker Buke?
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Och jag köper enbart ekologiska fläskprodukter, om några alls. Grisar ska få gå ute!
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag är förvisso en sådan som håller hårt på att köpa närproducerat, och finns inte alternativet så är min lägsta nivå att mejeri, ägg, kött och hemskt gärna också grönsaker, är odlade/producerade i Sverige.

Djurskydd en sak, även om jag inte nödvändigtvis tycker att vi gör vårat yttersta i Sverige att ge livsmedelsdjuren ett drägligt liv alla gånger.

För mig finns ingen anledning att köpa utländskt kött, speciellt inte när det kommer till prisbilden. 39:90 kr/kg för fläskytterfile är för mig som att presentera en helt okej normalny bil för 10.000 kr. "Är det för bra för att vara sant..."

Jag lyxade till det nu under helgen och köpte hem ryggbiff. Var en mycket fin bit på strax under kilot. Mör, god och lokalproducerat från en helt okej leverantör. Priset vill jag minnas låg kring 150-160 kr/kg, det är inte dyrt. Inte ett dugg dyrt, och fläskkött är t.o.m billigare än nöt.

Har jag inte råd med svenskt kött så har jag inte råd att äta kött. Punkt slut.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Och jag köper enbart ekologiska fläskprodukter, om några alls. Grisar ska få gå ute!

Vad jag har förstått så har inte ekodjur bättre än andra djur? Utan att ekostämpeln enbart har med foder och mediciner att göra?

Jag rättas gärna, stämmer det att ekodjur har det bättre så är det banne mig bara svenskt ekokött som kommer hem hädanefter.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

KRAV-djur har utevistelse osv i helt annan utsträckning än konventionella. EUS ekologiska märkning däremot står inte för ökat djurskydd. Ekologiskt är alltså inte samma sak som KRAV när det kommer till kött.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

KRAV har även fokus på god djurhållning. Själv är jag vegetarian, men väljer i så stor utsträckning jag kan att ge vilt och KRAV till hunden. :)
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag var på besök hos en KRAV-uppfödare av grisar förra hösten under den regionala Ekobonden-helgen, med öppna gårdar runtom i Skåne. Mycket intressant och fint. Jag kunde gå runt länge och bara studera grisarna när de bökade i härlig djup halm, socialiserade i grupper med suggor och smågrisar i en gemensam stooor box, eller som unggrisarna ta en liten galopp utomhus.

Jag är således inte heller den som TS söker utan har sedan åratal vägrat kött av okänt/icke godkänt ursprung. Men känner också att jag kanske borde äta lite MER KRAV-fläskkött, för att vi som är lite upplysta ska gynna bönder som den jag hälsade på? Måste ju som sagt i annan tråd erkänna att just knaperstekt bacon kan ibland framkalla saknad och nostalgi när smaklökarna råkar tänka på det. Men det ska tydligen vara extra svårt att få igenom som KRAV-vara på grund av att det i princip alltid är tillsatt nitrit?
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Är det sant?! Jag vet att Coop är väsentligt bättre på KRAV-kött än ICA-butikerna häromkring, men just bacon har jag alltid bara sett det där lite vaga "ekologiskt", som jag då inte riktigt känner mig trygg med avseende djurhållningskraven. Men ska gärna göra ett nytt försök då!
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Åh det måste jag kolla nästa gång jag är i stora staden. I vår kommun finns inte ett endast coop. Det är "bara" tre mil bort men det blir ju ändå inte av att man handlar där regelbundet. Har de både tärnad och "vanlig"?

Vi köper bara svenskt kött. Förra året missade jag och köpte dansk kassler på ica producerad i sverige. Men läste man noggrannare så var det dansk råvara. Jag var skitsur på ica efter det. :rage:
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag hittar på Willys ibland också. Bara skivad dock... Kostar nästan en tjuga för ett paket, men som lyxmat funkar det ju;)
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Ibland har jag googlat men google är inte min vän. Jag äter mest fläsk, är kräsen som blä. Vill köpa framförallt fläskfärs lokalt från någon vettigt bonde men jag hittar inte! Såldes köper jag det som finns i affären. Erkänner att jag inte kolla köttråvara på typ Billys men har börjat kolla mer och mer på köttbullar, pytt och sådant. Blodpudding hittar jag aldrig svensk/med ursprung. Färskt kött och typ filé är bara svenskt som gäller.

Sambon har som enda argument att Skåne är närmre Danmark än resten av Sverige. Men hans ickeval av svenskt/ekologiskt osv grundar sig snarare i att han har extremt låg tilltro till myndigheter och märkning bla. Och dessutom låg tilltro att man faktiskt betalar för vad man får. Han vill bara göra väldigt aktiva val kan man säga, typ köpa från Den gården eller Den bonden så man har stenkoll. Medan jag är en sådan som glatt betalar och hoppas att det någon gång bidrar till att djuren får det lite bättre.

Vi har således helst egna djur, just nu kycklingar.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag köper bara svenskt och äter bara "medvetet"svenskt kött.
Helst vill jag ha KRAV märkt kött också men det är inte så lätt att få tag i mina närbutiker tycker jag.
Däremot kan man ju som konsument inte skydda sig helt, men som medvetet val med andra ord gäller bara svenskt kött för vår del.

Jag vill värna och utveckla det djurskydd vi har samt att jag vill stödja våra egna bönder.

Jag kan t o m tänka mig att bli vegetarian om jag inte får välja svenskt.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Vad synd. Jag köper mest bacon till ugnspannkaka även om sambon gärna äter ägg och bacon till ugnspannkaka. Vi har en willys nära i vår kommun men vi är sällan där ockå :crazy:
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Det sorgliga är att iom att slakterierna försvårar ytterligare för de svenska djurbönderna så går det fler djurtransporter med levande gris till tyska slakterier, så inte nog med att näringen i Sverige tar stryk så ökar lidandet för djuren. :(

Närmsta ICA Maxi säljer knappt svenskt griskött längre, de har snart bara danskt och lite av sitt eget märke. Ställ krav på handlarna! En kollega skiter i var köttet kommer från, bara det är billigt. Själv får jag mest lust att ta den danska fläskfilén och slå i huvudet på den som lägger den i vagnen. :banghead:
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag köper endast svenskt fläskkött! ;) Jag har goda vänner som är grisproducenter så det finns liksom inga andra alternativ. Och det finns många delar som inte är lika dyrt som fläskfilé... ;) Min lokala ica handlar har dessutom alltid butiksstyckat som är närproducerat.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Vilket bra tips, vi har pratat massor om detta och hittar bara inget eko/KRAV-fläsk någonstans. Coop ska utforskas! Vi äter 98% närproducerat- har egna lamm och kycklingar och köper vilt och nöt från en bekant. Fläsk har vi dock inte hittat något bra alternativ till, vi skulle vilja köpa både bacon, fläsk och påläggsskinka men har inte hittat bra sådant (svenskt köper vi dock alltid).
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp