svensk stam

Sv: svensk stam

Instämmer med dig, min uppfattning är att många var lågställda som han själv men långt ifrån alla.
 
Sv: svensk stam

Jag som faktiskt hade kunnat tänka mig en avkomma ue Ganesco eftersom jag gillar honom skulle ändå inte köpa ditt föl, eftersom mamman inte är meriterad och dessutom har genetiska defekter.
 
Sv: svensk stam

Om man ser till det stoet denna tråden handlar om så är det en del fullblod på moderns sida, och av bilderna jag hittat så är det en snygg häst, inte alls tung i typen. Men som sagt, det hjälper inte om den så vore den snyggaste hästen i hela världen, den har ändå inte i avelsboxen att göra.
 
Sv: svensk stam

Man kan inte jämföra äldre hingstars blup med yngres, aveln ska ju gå framåt så därför har våra gamla elitförvärare låga blup jämfört med dagens hingstar. Bara för att du inte har sett stjärnor efter Ganesco betyder det inte att de inte har funnits. Enligt livstidsstatistiken hade han 3 i svår fälttävlan, 4 i svår dressyr och 1 i svår hoppning. Sonen Bellini var outstanding på sitt bruksprov.

Du behöver inte gilla Ganesco men det är fel att förringa hans kvaliteter som avelshingst.

:bow:
var är "gilla-knappen" när man behöver den?
 
Sv: svensk stam

:)Jag kommer också ihåg flera Ganescohästar som jag utan tvekan skulle kunna tänka mig att ha och rida på , Inga stora lunsar utan lite burkiga med utstrålning och lättridna individer.
Men det finns andra lämliga ston att avla på, denna passar nog bara att gå som sällskapshäst
 
Sv: svensk stam

Kan bara tala för mig själv men fick iår ett fantastiskt fint och framförallt trevligt stoföl efter Chirlon-Ganesco!!
Nu har jag ju inte avlat fram en GP häst utan en trevlig förhoppningsvis hållbar allroundhäst med hjärna ;)
Hade ute chippmärkaren ikväll och fick väldigt fin kritik på henne, tyvärr visades hon inte på fölvisningen pga att stoet föll ur men fölet är regäl med fin front och hals. Supernöjd med min guldklimp! :love:
 
Sv: svensk stam

Jag förmodar då att du avlat på ett sto som inte har någora genetiska defekter? Om du har läst tråden ser du att det kvittar om Chirlon-Ganesco kan fungera, man avlar inte på en häst som har defekter.
 
Sv: svensk stam

Jo men det e klart att mitt sto är frisk å still going strong trotts sina 21 år på nacken!! Förutom lite taskig tandstatus som förvärrats sista halvåret men frågan va ju om man kunde lägga Chirlon på ett Ganescosto och jag svarade att jag fått en finfin avkomma... Men håller med helt å hållet att man varken avlar på spatt eller hovbroskförbeningar!!!
 
Sv: svensk stam

Vill börja med att säga att jag tar absolut avstånd från avel på djur med defekter (som framkommit av andra som skrivit i tråden). Men jag har en annan kommentar gällande rubriken "svensk stam".

Min familj ägde ett sto med helsvensk, "gammal" stam (Napoleon - Abbé). Hon har ett mycket fint temperament (energisk och arbetsvillig men otroligt stabil och orädd) och lätt för samling, trevlig gång och korrekt exteriör. Proportonerlig, inte jätteädel/högrest men inte grov. Vi fick efterfrågan om föl på henne fråna flera håll, både från namnkunnig tränare på hög nivå och veterinär, bland annat därför att hon var svensk och hade så bra temperament. Dessa personer menade att det är något speciellt med ett fin häst av svensk blod, just därför att det finns så få av dem kvar.

Det sägs också lite nedlåtande i tråden att det kan bli "hobby- eller ridkolehästar" av hästar som är av inte fullt så ädla och hetlevrade som dagens avel eftersträvar. Men det finns ju faktiskt en marknad för just hobby- och ridkolehästar! Den som letar en trevlig, trygg och ridbar häst för lättare träning kan få leta länge. Självklart ska hästen vara hållbar och korrekt, men hästar som är aningen tyngre och lugnare kan ha bra liv och ge mycket glädje. Det finns ju många hästar idag som är högt i blod, men inte tillräckligt talangfulla eller tillräckligt bra ridna för att komma upp i klasserna. Hur blir livet för en sådan häst som kräver en mycket skicklig ryttare, men hästen själv kanske inte håller måttet?

Jag vill åter poängtera att mitt resonemang gäller friska och stabila hästar och kan inte appliceras på TS häst. Men jag vill slå ett litet slag för fina, snälla svenska hästar :)
 
Sv: svensk stam

Riktigt bra skrivet, kan inte annat än hålla med.

Något jag reagerar på är att det verkar vara flera som fått samma svar från vet osv som TS. Vet en tjej som har en ponny med lösa benbitar, hovbroskförbening + andra problem. Som har tänkt ta föl, frågade henne hur hon resonerade men hon sa att hennes vet (+ andra vet hon pratat med) + div andra i hennes närhet sagt att det är inga problem att ta föl på en sådan häst, då man inte vet ärftligheten på problemen.

Tycker själv det är helt absurt att betäcka ett sto som man vet har problem med sin kropp och som kan vara ärftligt, men hon hävdar att det gör inget för hon vill bara ha ett föl för sig egen del från hennes underbara sto...

Är det någon som har forskningsrapporter eller liknande att hänvisa till?
 
Sv: svensk stam

man vet väl inte exakt hur ärftlighetsgången ser ut för dessa problem, men såvitt jag förstått så har man i alla fall sett att det finns en ärftlig komponent.

Veterinärerna svarar nog bara på ifall stoet far illa av en dräktighet. Det är nog få veterinärer som är tillräckligt insatta i avel för att kunna ge några bra råd om avel på ston med defekter.
 
Sv: svensk stam

Det är bild som jag tyvärr också delar. Jag känner till flera fall med ston som inte hållit för ridning/dömts ut för att istället användas i avel, trots att det tett sig mycket olämpligt. Jag kan tycka att veterinärer borde ta en tydligare ståndpunkt med sin rådgivning i sådana fall.

Som någon skrivit tidigare i tråden greppar en sorgsen hästägare lätt efter halmstån, och man "väljer" att tolka veterinärens svar efter det man vill höra. Inom medicin är det oftast omöjligt att säga exakt hur ett patologiskt förlopp kommer att utveckla sig, och veterinären kan rekommendera men inte säga säkert hur en häst kommer att må om en viss tid eller hur den skulle reagera på avel. Kanske hör det inte till veterinärens jobb att ge rena avelsrekommendationer, men när det kommer till djurskydd borde de faktiskt agera och ge tydliga riktlinjer som får följder om de inte efterlevs.
 
Sv: svensk stam

Är du så dum att du tror att en 08 och en fölunge bevisar att stoet inte nedärver varken hovbroskförbeningen eller spatten hon har och dessutom är stoet oridbar !!!

Det lär nog ta något/några år innan det visar sig nu först på 08 och oavsett om det inte visar sig på ,så kan man fundera på hur man tänker med att avla på ett sånt sto och hoppas på att det går för att hon är söt och ett svart sto
?!

Här är din andra tråd där du fortfarande stoppar huvudet i sanden ....

http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1130352

Mia

som sagt så har både tre olika veterinärer (från olika, välkända kliniker) och svenska hästavelsförbundet godkänt henne för avel, så att du sitter här och kallar mig dum gör ju bara dig att framstå som dum om jag får säga mitt. Men jag tycker inte om att döma folk.
Det jag frågade om i denna tråd var om helsvensk avel var attraktiv eller inte, så ditt yttrande känns inte särskilt relevant gällande detta.
 
Sv: svensk stam

Stoet har både SPATT och hovbroskförbening - inte avelsmaterial alls.

Mitt sto har inte spatt, utan enbart hovbroskförbening (vilket VÄLDIGT många halvblod har utan att påverkas av det) men hon fick överansträngda hasleder pga att hon avlastade sina framhovar.
Jag var på klinik med henne förra hösten och då hade de inga som helst klagomål på hennes hasleder. = ingen spatt
 
Sv: svensk stam

Stammässigt är det inget som tilltalar mig eller många andra. Man vill ha friskt nytt blod och det hittar vi sällan i de svenska stammarna.

Sen har det kommit fram att stoet dessutom har defekter som kan vara ärftliga? Dessutom bär stoet 70% av vikten fram och att då vara dräktig kommer bli en extra påfrestning för stoet. När hon redan är skadad.

Så nej jag kan inte ge dig en enda anledning att avla på detta sto.

Jag har inte bett om en anledning att avla på stoet eller inte. Jag har rådfrågat veterinärer och skulle aldrig utsätta denna häst för något som hon inte skulle klara av.
Denna stam har gett Både Briar (en av världens bästa dressyrhästar) och Magini som gett många bra avkommor.
sedan är ju jag en sucker för den gamla, svenska stammen, ville bara höra efter angående intresset.
Men tydligen finns det så mycket folk som bara vill förstöra istället för att komma med bra och vettiga råd...
 
Sv: svensk stam

exakt, ASVH brukar tvärtom vara stenhårda på att avelsmaterialet ska vara friskt och ha attraktiva blodslinjer. Tyvärr har ju problemet varit och verkar fortfarande vara, att folk avlar på skitston, trasiga eller ej, i hopp om att en fin hingst ska fixa allt så det blir internationella topphästar av det.

Du vet ju i vilket fall INGENTING om mitt sto och inte heller någonting om hovbroskförbening som är en vanlig sjukdom hos halvblod.
MEN halvblod brukar inte känna av åkomman (och det brukar heller inte påverka användbarheten) till skillnad från ex ardennrar och nordsvenskar.
 
Sv: svensk stam

Ganesco är farmorsfar till Briar och morfar till Magini, så att så väldigt många gener har de inte gemensamt med ditt sto. Dessutom är ditt stos möderne inte fantastiskt på något vis. Jag älskar gamla svenska stammar men anser att vi ska välja friska avelsdjur.

Sen spelar det ingen roll om ditt sto får en vacker avkomma med en trevlig hingst, avkomman saknar ändå värde. När den blivit uppåt tio år, har tävlats regelbundet och visat sin hållbarhet och dessutom inte ärvt hovbroskförbeningen kan den bli värd något. Idag svämmar marknaden över av fina hästar så avkommor till ett sjukt sto är inte värda något.

Hovbroskförbening är dessutom inte en vanlig sjukdom bland halvblod. Jag har hållit på med hästar i 40 år och aldrig träffat på ett halvblod med hovbroskförbening.
 
Sv: svensk stam

Hovbroskförbening är inte särskilt vanligt på halvblod. Genom mina 15 år som hovslagare och ytterligare 20 med hästar, har jag bara träffat på några enstaka. Och då har jag sett ganska många röntgenbilder på hästben...
Och hur du kan påstå att det inte påverkar dem vet jag inte. Hovbroskförbening tar bort hästens naturliga stötdämpning i hoven och blir de inte halta än det direkt så orsakar det sannolikt hältor på lång sikt orsakade av sen uteblivna stötdämpningen. Min veterinär (en av landets första specialister på häst) beskrev det en gång som att sätta en spik genom en av bilens stötdämpare så den tappar sin funktion. Förutom att bilen blir obekväm att åka i så kommer den också förr eller senare att skramla sönder.

Och för att svara på din ursprungsfråga - det finns enstaka entusiaster som vill ha helsvenska hästar, men de flesta väljer kvalité framför helsvenskt blod.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Jag har ett halvblodssto som jag älskar över allt annat och som HADE jättemycket potential. Hon rör sig bra och hoppar bra, har även fin...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
12 224
Senast: vallhund
·
Avel Hästköpartankar Om jag har hittat ett sto som kommer från en framgångsrik stostam i ett baltland, mamman har bla givit en godkänd...
3 4 5
Svar
87
· Visningar
5 910
Senast: pastejja
·
C
Avel Jag tänkte den här trådenkunde vara lämplig nu när många frågar om hingstval till sina ston. Många av frågorna kring detta som brukar...
Svar
3
· Visningar
1 556
Senast: Guld
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack nummer 18
  • Extremt het häst
  • Kollagentillskott?

Omröstningar

Tillbaka
Upp