Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det här är ju skrattretande.
Hovbroskförbening är över lag ärftligt, ja. Särskilt hos kallblod.
Det finns typer av hovbroskförbening som inte är lika ärftligt som grav hovbroskförbening.
Dessa veterinärer som jag rådfrågat har tagit del av stoets röntgenbilder och hennes sjukdomshistorik och utefter det kunnat ha en åsikt.
Du har en åsikt utan grund.
Hur kan du ens tro att veterinären har gett ett kunnigt uttalande när den defekt hästen har är upptagen på defektlistan ? Denna defektlistan är inget man kan bortse ifrån hur man vill utan du följer inte djurskyddslagen om du avlar på häst som har de defekter som står med på listan, du gör dig alltså skyldig till brott mot djurskyddslagen genom att avla på detta sto. Detta är ingen okänd lista utan en lista som alla veterinärer verkligen borde kunna utan och innan, så att få ett sådant svar av en veterinär bevisar tyvärr precis motsatsen att veterinären inte har ett spår koll på vad han säger.
Vi får väl se!Hon är nu i femte månaden och har blivit lite större och tyngre, men visar än så länge ingen antydan på smärta. Visserligen kommer hon att bli mycket större under dräktighetens tre sista månader, men det kommer att gå bra.
Kör du huvudet i sanden som en struts eller ?
Jag gav dig en defektlista som är ett utdrag från DJURSKYDDSLAGEN som gäller för ALLA hästar OAVSETT ras som befinner sig i sverige. Hovbroskförbening oavsett om den är grav eller lätt (om du missat det så står det klart och tydligt på listan grav/lätt är kasserande för avel och dessa hästar får man INTE avla på om man följer lagen i sverige. Det du gör är att begå brott mot djurskyddslagen och jo du kan mkt väl bli anmäld för det.
Det spelar ingen som helst roll vad en veterinär säger då lagen tydligt säger vad som gäller. Bryter du mot andra lagar också när någon säger till dig att det är ok utan att de egentligen har någon som helst rätt att säga detta ?
Din häst har dessutom dubbelsidig hovbroskförbening sannolikheten att det inte skulle vara ärftligt när de får det på mer än en hov är nästan lika med noll. Att hovbroskförbening kan komma av trauma är välkänt dock hur stor sannolikhet tror du det är att samma häst skulle lyckas med det i båda fötterna ? Det är bara hovbroskförbening som kommer från trauma som inte är ärftligt.
Jag har hört veterinärer REKOMMENDERA ett sto till avel, när det visat sig att den inte håller för ridning eller träning.
Detta är inte jämförbart med min situation då jag aldrig ens skulle överväga att betäcka min häst om den är halt när hon går i hagen.
Om inte veterinärer skulle vara kunniga nog att avgöra om man bör avla på en häst med en viss sjukdom, vem är det då? Jag vill ju iaf påstå att "självutmämnda" experter är mindre pålitliga än en veterinär med flera års utbildning och erfarenhet inom ämnet.
Men lägg ner!Jag förstår hur du känner det, lever i samma tankevärld då jag har en helt frisk13-åring som jag måste slakta eftersom jag inte har råd att ha henne kvar. Har två andra hästar som tar tid och pengar för att bli rätt omskötta. Det är hårt att skicka sin bästa vän till slakt - men det allra bästa för hästen! Den sista hästen som var toppen som jag sålde för att hon var så snäll fick svälta ihjäl i en hage sedan köparen lämnat henne åt sitt öde utan att bry sig. Det är grymt att få höra i efterhand! Alltså - mitt råd: SLAKTA om du älskar hästen!
Men lägg ner!
Det finns gott om duktiga människor som bryr sig om sina hästar. Sälj hästen och sluta vara någon typ av martyr som tror att du är den ende som kan ta hand om en häst.
Veterinärer är utbildade inom hästmedicin, anatomi, genetik, arvsanlag, sjukdomar och hur man förebygger sjukdomar.
Vad i veterinärsutbildningen gör att de inte skulle vara kompetenta nog att rådgöra med inom denna typ av frågor?
Frågan är snarare vad i veterinärutbildningen gör en veterinär kompetent att svara på dessa frågor. I den veterinärutbildning jag läste fick vi då inte tillräckligt med utbildning i hästavel för att vara rådgivande i en fråga som denna. Visst kan man i flera fall uttala sig om ifall det är riskfritt eller ej för stoet att bära fram ett föl. Men huruvida det ur avelshygienisk synpunkt är lämpligt att avla på henne, den frågan bör man vara specialintresserad och vidareutbildad för att kunna svara på. Där bör man nog vända sig till erfarna uppfödare, kanske husdjursagronomer, genetiker, specialutbildade veterinärer etc.