Sv: Svårlastad häst!
Alla vi som håller på med hästar har nog råkat ut för att hästen vägrar gå in i transporten. Det är ingen rolig situation. Mycket hellre vill vi ha en häst som själv går lugnt in i transporten och står nöjt kvar. Det är inte svårt att få en lättlastad häst…… men det kräver tid, tålamod och kunskap.
För att lyckas med lastningsträningen bör du tänka på följande :
1.Platsen där du ställer transporten ska vara lugn, ljus och inte blåsig, träna aldrig om du behöver tända lampor eftersom skuggor kan skrämma. Hästtransporten ska vara stabil, ljus inuti, kutterspån på golvet gör den ljusare, strö gärna lite på baklämmen också. Givetvis ska transporten vara kopplad till bilen.
2.Minst två medhjälpare ska finnas men det är du som tränar som helt bestämmer hur de andra ska agera. Ni måste ha gott om tid, vara på bra humör och ha ett stort tålamod. Om du eller någon av dina medhjälpare börjar bli irriterad eller stressad ska ni avbryta träningen och fortsätta en annan dag. All träning vid transporten ska ge hästen positiva associationer
3.Innan själva lastträningen börjar ska hästen vara van att vara uppbunden.Ett enkelt och bra sätt att träna detta är att låta hästen stå uppbunden i en spilta. Sätt alltid ett ”stopp” bakom hästen så att den inte kan backa så långt att den får panik av att sitta fast. Detta kan t.ex. ske genom att man hänger en skiva bakom hästen, skivan ska vara nästan lika bred som spiltan. Häng upp skivan med balsnöre i spiltväggarna.När hästen accepterat att vara uppbunden tar man bort skivan, hemma hos oss får hästarna ha skivan minst en vecka. Hästen får nu vänja sig att inte skygga för saker som kommer bakifrån. Ta för vana att klappa (smeka) hästen på låret när du går förbi spiltan, prata med honom så att han vet att du är där innan du börjar klappa honom.p/>
4.Hästen måste lita på dig, du och hästen måste ha ett ömsesidigt förtroendeoch samarbeta. För att detta ska vara möjligt måste träningen vara fri från ilska och rädsla. Använd disciplin som är acceptabel och känns bra för både dig och hästen, använd inte våld och tvång. När en häst vägrar att gå in i en transport betyder det att den ifrågasätter dig som hanterar den, samarbetet finns inte, hästen har gjort uppror och visar att den inte litar på dig.För att skapa tillit måste du vara förutsägbar (pålitlig) för hästen, hästen måste kunna lita på dig för att vilja samarbeta. Detta är grunden för all hästhantering och det är här de största missarna finns. Är du inte säker på hur du ska förhålla dig till din häst är det bäst att du tar hjälp av en duktig tränare. Läs gärna böcker också, två riktigt bra böcker är ”Islands unghästträning och –skötsel” av Einar Öder Magnusson (Epona Förlag) och ”Från mina händer till dina” av Monty Roberts (Forum).
5.Hästen bör kunna kommandot ”framåt”. Hästen ska alltså på en given signal gå framåt. Detta tränar du i vardagliga situationer så ofta du kan. När hästen ska gå in i sin box säger du ditt kommando och för samtidigt hästen framåt med grimskaftet. Släpp draget i grimskaftet så fort hästen rör sig framåt och beröm mycket. Träna gärna också till och från hagen. När hästen förstår vad du vill kan du ”skicka” in den i transporten. Lär också hästen att gå över en presenning som ligger på marken, det gör det lättare sedan för hästen att gå på lämmen.
6.Hästen bör också kunna backa, det är lätt att lära en häst och man har stor nytta av att hästen kan backa på kommando.
Några praktiska detaljer innan du börjar :
■Sätt fram-bommen högt, ta ut mellanväggen eller ställ den snett åt sidan
■Sätt en hink med havre inne i transporten
■Ha gärna en repgrimma på hästen och ett långt grimskaft utan panikhake och utan ögla , använd inte träns då du lätt kan göra hästen illa i munnen
■Ha handskar på dig själv och ett par kraftiga skor
■Lägg en kraftig presenning eller masonitskivor i baklämmens förlängning några meter ut.
Några praktiska detaljer innan du börjar :
■Sätt fram-bommen högt, ta ut mellanväggen eller ställ den snett åt sidan
■Sätt en hink med havre inne i transporten
■Ha gärna en repgrimma på hästen och ett långt grimskaft utan panikhake och utan ögla , använd inte träns då du lätt kan göra hästen illa i munnen
■Ha handskar på dig själv och ett par kraftiga skor
■Lägg en kraftig presenning eller masonitskivor i baklämmens förlängning några meter ut.
Hur man tränar själva lastningen
Det finns många olika metoder att träna lastning på, vi kommer här att beskriva en metod som vi tycker är enkel att arbeta med och som har fungerat bra på de hästar vi har tränat.
■- Börja med att leda hästen, gå en bit iväg från transporten. Hästen ska gå vid sidan om dig med huvudet bredvid eller strax framför dig. När du stannar ska hästen stanna, när du ger framåtkommando ska hästen börja gå. Du och hästen ska vara koncentrerade på varandra, är hästen orolig eller ”tittig” så gå med hästen tills den slappnar av och kan koncentrera sig på uppgiften.
■- Gå tvärs över presenningen några gånger, gå sedan tvärs över bak-lämmen några gånger så att hästen vänjer sig att gå på bak-lämmen och att följa sin ledare. Beröm direkt efter den har gått över, beröm med klapp eller morot. Fortsätt tills hästen lugnt och obekymrat går över. Tillåt aldrig hästen att springa på eller över dig, gör den det får du gå tillbaka till punkt 4 och ta hjälp av en kunnig tränare. Om hästen tvekar att gå på lämmen så låt hästen ta den tid han behöver för att nosa och komma på att det inte är något farligt, beröm direkt han gör framsteg.
■Gå nu med hästen rakt mot transporten på presenningen och ett steg upp på lämmen, stanna och stå still en liten stund och klappa hästen. Backa hästen och gör om det några gånger. Låt dina medhjälpare stå på var sin sida om lämmen, inte för nära.
■Gå nu med hästen på presenningen och upp på lämmen med alla fyra hovarna, stanna, beröm, backa och gör om det en gång.
■Låt en medhjälpare gå in i transporten framifrån och ställa sig vid bommen med en hink havre. Det är viktigt att se till att hästen aldrig får huvudet under bommen, håll därför hinken i jämnhöjd framför bommen. Gå med hästen på presenningen, upp för lämmen och ett steg in i transporten, stanna, beröm.Låt din medhjälpare locka med havre och skicka samtidigt fram hästen i transporten till havrehinken och låt honom stå och äta en liten stund. Det bästa är om du själv kan stå kvar på lämmen och smeka hästen lugnt på bakdelen, är hästen otrygg kan du behöva gå in med honom för att visa att det inte är farligt.
Obs. du ska inte binda fast hästen i detta läge! Om hästen backar ut så låt honom göra det utan att bestraffa honom. Samla ihop ditt tålamod och ta om det igen.
När hästen stått lugnt inne i transporten och ätit ett par minuter, är det dags att lasta ur honom. Be honom backa lugnt, om han rusar bakåt så låt honom göra det utan att hålla emot. Dina medhjälpare står på var sin sida av lämmen och stöttar hästen lätt med handen så han backar rakt bakåt. Beröm och ta en paus.
■- Sätt in mellanväggen, sätt den så att du lätt kan sätta för bakstoppet (bom, kedjor mm) men sätt mellanväggen lite snett så att hästen inte tycker att det är trångt att gå in.Lasta nu in hästen på nytt, glöm inte havrehinken, gärna en höpåse också. Prata med hästen, klappa den bakifrån och sätt för bakstoppet. Obs hästen får aldrig bindas fast innan bakstoppet är monterat på plats!Backa hästen ett steg så han känner stoppet bakom sig. Beröm. Låt hästen ta ett steg fram igen.
Bind fast hästen i transporten, låt honom äta hela tiden. Tänk på att du inte får binda hästen i repgrimman, bind honom i en vanlig grimma som du sätter utanpå repgrimman. Fäll upp baklämmen lugnt. Var noga med att ingen står under baklämmen (hästen kan få panik och kasta sig bakåt). Låt hästen stå kvar en liten stund i transporten och äta, lasta sedan ur honom med en medhjälpare på var sida om baklämmen.
Nu är grundträningen gjord, nu är det bara att träna vidare, lika lugnt och metodiskt som du har gjort hitintills. Kör lugnt !
Tänk på att :
■Lossa alltid hästen innan du fäller ner baklämmen.
■Om hästen rusar ut baklänges så låt honom göra det, när han kommer på att han inte sitter fast och ingen drar i grimskaftet så lugnar han sig och slutar rusa.
■Använd alltid hel, hållbar utrustning. Ha gärna med extra grimma och grimskaft i transporten.
■Dra aldrig in hästen i grimskaftet, låt den gå in själv
■Se inte hästen i ögonen ! Du är ett rovdjur och hästen är ett flyktdjur/bytesdjur, hästens instinkt gör att den inte vill gå till dig då.
■Låt gärna hästen äta i transporten. När hästen tuggar aktiveras det nervsystem som får hästen att komma till ro och bli lugn.
■Beröm är en positiv förstärkning som fungerar mycket bra. Godis är också bra som positiv förstärkning, men inte som muta. Är du osäker på dessa begrepp ska du inte använda godis.
■Det är mycket bra att ha med en äldre, lugn häst när du transporterar din ovana häst.
■Träna inte för länge i taget, sluta när det går bra.
Hoppas att du har fått något svar genom det jag har skrivit! Hoppas att det går bra!