Sv: Svårfångad
Men Boj du vet lika bra som jag att flertalet hästar har nackproblem med felläge på kotorna utan att ägarna ens anar det utan bara tror hästen är tjurig. Och som sagt dels var det Rikke som först undersökte och behandlade min valack dels utgår jag ifrån att en utbildad equiterapeut vet att hålla sig inom lagen! min gör det i alla fall! Hon gör ingen behandling om hon misstänker en skada som först bör kollas av veterinär och jag anser hon är bättre på att bedöma det än mig! Så skilj på behandling och att undersöka hästen! Finns inget som säger att man inte kan ta ut en equiterapeut och undersöka hästen först, vilket jag föreslog! Det är att behandla den som lagen pratar om! Undersöka får jag även göra som lekman och det gör man ju innan man ringer veterinären! Dessutom pratar jag alltid igenom med min veterinär som har förtroende för och lyssnar till min equiterapeut och samma med Rikke.
Rikke valde sin alternativa bana därför att hon såg att det faktiskt går att rädda många hästar som i den vanliga veterinärvården döms ut. Hon anser att både veterinärer och hästägare är väldigt snabba med att vilja döma ut hästarna och att många av dessa inte borde dömts ut. Det är så hon säger på sina föreläsningar och jag har känt Rikke i 7-8 år nu och både haft gått på flera föreläsningar och haft henne hemma för att undersöka och behandla mina hästar, bland annat denna valack som hon behandlade en svår låsning på nacken på redan för 5 år samtidigt som hon behandlade min bilageregistrerade hingst som då bara var 1½ och var så vriden i bäckenet efter att ha gått omkull som föl så hon var tveksam till om han skulle bli bra, men han verkade bli det. Men nu verkar men tyvärr har det gått upp efter han betäckt och han kan nog endast handbetäcka och inte ridas för troligen har han ett uttänjt ledband i SI-leden. Han går lätt att rätta till, men det hoppar lätt fel också. Både Rikke och min equiterapeut har visat hur jag kan utföra behandling på vissa åkommor själv, utan att riskera att jag skadar hästen. Och gett mig bättre redskap att kola dem. Så jag brukar ha hittat felen själv men låter dem rätta till dem om jag inte kan använda en metod jag vet är säker.
Jag har pratat med 3 veterinärer om båda dessa åkommor och de är alla ense om att kan inte en equiterapeut rehabilitera hästen i kombination med vila och rätt träning, då är det inte mycket att göra vid denna typ av skador. Så nu återstår röntgen hur allvarligt det är på valacken. Röntgen kommer sedan avgöra om det är så illa så hästen inte går att rida mer eller om trots allt det finns hopp med fortsatt behandling av equiterapeut. Ingen har haft anledning att tro att det varit annat än fellägen, dvs inte skador, från början eftersom båda svarade kanon på Rikkes behandling. Och troligen har det bara varit så men att det med tiden kan ha blivit en retning med benpålagring i nacken (inget man kan åtgärda enligt Stenestad dit vi skall åka och röntga) på valacken som sista 2 åren ändrat beteende och blivit svårfångad i perioder, vilket vi äntligen kopplat ihop med smärta från nacken.
Vi har trott han varit ok när felläget är tillrättat men det verkar som han har smärta ändå. och enligt veterinären på Stenestad är det just sådant som utvecklas med tiden och betydligt vanligare än man tror, särskilt hos de som gått i unghingstflock, vilket mina gjort... De återkommande fellägena som uppstår i nacken på hingstar som tampas med stora krafter i omlopp, ger en retning som till sist leder till benpålagring och det upptäcks oftast inte förrän hästen börjar ridas, som hos min valack. Enligt Rikke bör man kolla unghästar i flock och särskilt hingstar minst 1 helst 2 ggr/år rent rutinmässigt och det gör jag sedan 5 år tillbaka! Försöker ha ut Rikke minst 1 gång per år och min equiterapeut däremellan och jag pratar alltid med min veterinär om undersökningarna och behandlingarna.
Sedan föredrar jag osteopati. Osteopatisk behanding ger inte det våld som chiropraktisk och naprapatisk behandling gör. Osteopati går ut på att reta kroppen så den blir medveten om ett felläga och själv hjälper till att rätta till det. Min husläkare, mib läkare på jobbet och min rehabläkare anser inte att den kraftiga manipulation som naprapat och chiropraktor gör är bra i längden. Ledytorna utsätts för kraftigt våld och slits. Det har hänt med min 5:e ländkot som jag gått hos naprapat med i omgångar sedan 1986, så jag vet vad jag pratar om för jag har över 20 års erfarenhet av alternativbehandling och massor av olika skador själv! Det är inte naprapaten som fått mig att komma tillbaka efter whiplashskadan, det är osteopaten. Och jag känner att den behandlingen är mycket mer stimulerande och återuppbyggande så fast jag fått bättre hjälp av naprapaten än av sjukvården så går jag numera så gått som enbart till osteopaten.
Däremot är min naprapat också homeopat och där kan jag ta hjälp med ögondiagnostik och alternativa (homeopat)preparat samt han är duktig på akupunktur. Men manipulationen överlåter jag till osteopaten. Det han gör är något helt annat. Kroppen luras att jobba rätt själv och stimuleras att läka. Vi pratar lymf-, nerv-, cirkulations- och benhinnestimulering. Och Rikke har mer och mer gått över till att i första hand använda den typen av behandling där så är möjligt och min equiterapeut är också på väg dit + att hon kör med laserbehandling vilket varit mycket effektivt, även på dessa två nämnda hästar. Men sedan är det en sak att få hästen att må så bra så den kan vara häst utan att lida och en annan att få den så bra så den kan ridas utan att lida, och dithän vet jag inte om vi kommer med dessa två.