Sv: stum i munnen
Jag har ett ganska grundläggande problem med en av mina hästar- hon är väldigt stum i munnen. Och jag tycker att jag har testat allt, fjäderlätta händer(i långa perioder för att hon ska "anpassa" sig) till kraftiga tygeltag (för att "säga till på skarpen" exempelvis om jag inte kan ta ner henne från galopp när vi är ute och rider). Vi har provat att rida på milda bett och skarpa bett. Hon fortsätter att vara lika stum i munnen. Hon har en tendens att "hänga i bettet", falla på framdelen och jobba under lodplan. Jag tänker att lösningen då borde vara att rida henne mer mot tygeln, bakifrån. Men eftersom inte förhållningarna går igenom särskilt bra, blir det bara en dragkamp. Har jobbat med detta i ett par, tre år med henne. Mina andra hästar har jag ridit på exakt samma sätt och de är väldigt mjuka och känsliga i munnen. Vi har kollat tänder och bettet, haft massör ute och provat många olika sadlar. Problemet kvarstår. När jag rider henne på hackamore hänger hon inte på det på samma vis, men hon är väldigt svår att "förhålla" om man säger. Tycker inte de tränare jag ridit för haft några direkt tips. Någon av er som har?
första frågan (ngt uttjatad säkert men ändå): är tänderna kollade?
i övrigt: nu känner jag inte er och har aldrig sett er, så frågan är HÖGST generell och bara en fråga: är du 100 procent säker på att du när du "anpassar" tygelkontakten och hon spänner emot, att du inte går BAKÅT med handen? gör du det ens det minsta, så blir ju tygeltaget konflikt mot det du säger med sits och skänkel, dvs framåtdrivande, och då kan du orsaka motstånd/spänning pga det.
det är skillnad på att sätta en RAM där hästen går innanför med handen, och att dra BAKÅT med tygeln. det är en ögonöppnare för många, men skillnaden är faktiskt stor.
ofta är man aldeles för programerad att man ska ge eftergift, gå med i handen osv, med påföljd att hästen tar bettet och drar ryttaren med sig lite som den vill. och som enda motsats till detta, svarar man som ryttare med att gå BAKÅT med tygeln. då blir det oundvikligen en dragkamp och hästen spänner till och det blir problem.
om du sätter ramen, dvs är bestämd med att hästen ska rätta sig efter dig inom en viss radie, så kommer eftergiften innanför den ramen, och hästen slappnar av på ett annat sätt, därför att du
aldrig aldrig nånsin drar bakåt inne i ramen (och aldrig annars heller).Men drar hästen utanför ramen, -så måste du markera vart ramen är. Den är givetvis flexibel, för att komplicera saken ytterligare, beroende på vad du gör och vad du vill placera hästen.
det låter luddigt när jag skriver men förstår du alls vad jag är ute efter?
mvh/m