Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Barnardo skrev:Jag försökte få lite svar tidigare gällande stuterier men känner att jag behöver lite mer direkta svar, så jag försöker igen!
Vad är det som krävs för att man ska kunna starta ett stutereri?
Hästar/ponnyer lämpliga för avel och någonstans att ha verksamheten. En del kapital är inte heller fel vissa raser kostar ganska mycket i avgifter innan det finns några föl.
Vem ska man kontakta för att kunna registreras som stuteri?
Tror att det bara är i ponnyaveln som man kan registrera stuterinamn och att det krävs en hel del, som ett visst antal uppfödningar innan. Sök inne på avel det brukar vara uppe där med jämna mellanrum. Annars är det Skattemyndigheten om man ska driva det som en rörelse. Eventuellt också patent och registeringsverket (tror det heter så) för att få ett namn registerat.
Innebär detta några kostnader?
Ja, vet inte hur mycket.
Vad tycker NI är det smartaste sättet att starta en stuteriverksamhet?
Köp en som redan finns och är framgångsrik :smirk:
När man kommit igång med verksamheten, finns det möjlighet för inkomsterna att täcka alla utgifter?
Om man är skicklig och har tur i avels lotteriet, så ja.
Vilka säljer bäst - unga hästar eller äldre, mer utbildade?
Beror lite på vilken ras det handlar om, men jag tror att de flesta raserna ger bäst betalt för lite äldre tränade individer. Men man ska tänka på att det kostar att hålla hästarna och att utbilda dem, så det går kanske jämt upp i slutet, beroende på hur mycket man kan göra själv. Trav och galopp kan vara trärtom, att åringarna kan ge bäst utdelning för uppfödaren..
Ska man bara köpa en gård och sedan utveckla den utefter hur stor verksamheten blir (förutsatt att det går bra), eller ska man sätta ett mål för hur stort det ska bli och sedan låta det bli så och inte mer?
Det får nog vara upp till var och en hur man ska driva sin rörelse.
Vilken ras tjänar man bäst på att avla?
Det beror ju på vilka förutsättningar man har. Som utrymme och areal, hur mycket pengar man har tillgång till m m.
Vissa raser kostar mer i inköp och underhåll men kan ge mer vid försäljning. Andra kostar inte så mycket men ger heller inte så stora vinster. Sedan är avel ett lotteri, man vet aldrig vad som kommer ut i slutet. Inte heller hur fölet kommer att utvecklas fram till den är vuxen, mycket kan hända på vägen.
Själv har jag avel av halvblod och har förnärvarande sju ston i avel. Det hela började med att jag inte längre kunde rida som innan på grund av en skadad rygg och betäckte ett sto som jag hade på foder. Sedan har stona mer eller mindre ramlar över mig från olika håll. Ofta fina halvblodsston som tävlat och sedan p g a ålder eller skada inte kan fortsätta med det. Där ägaren inte själv är intresserad av avel.