Stammcellsdonation

turbofling

Trådstartare
Förra veckan fragade min läkare om hur vi ställer oss till stammcellsdonation och hon pratade bara gott om det (papekade ocksa att hon inte pa ngt sätt blev "sponsrad" för att säga det). Pratade även med en barnmorska pa förlossningen om avnavlingen (om man ska ge stamceller maste man avnavla relativt snabbt) och hon kunde inte ge sa mkt information just om stammcellerna men om avnavlingen menade hon pa att under sina 25 ar som barnmorska kunde hon inte säga att hon sett ngn skillnad pa dom barn som blivit avnavlade fort eller där den fatt pulsera färdigt.

Min sambo tycker vi ska donera medan jag känner mig mer tveksam och eftersim jag redan är i v.39 sa börjar bli hög tid att bestämma nu.

Hur ställer ni er till stammcelldonation och varför?
 
Sv: Stammcellsdonation

Nu är jag inte förälder, men när jag står inför den frågan i framtiden säger jag: JA för tusan!

Jag tackar och bockar djupt till den person som valt att donera stamceller. Annars hade jag troligtvis kunnat "se" fram emot att bli blind innan trettio-årsåldern.
 
Sv: Stammcellsdonation

Tja, jag "kräver" sen avnavling eftersom forskningen visar att det är det bästa för bebisen. Men om det av någon anledning inte skulle vara möjligt så visst, go ahead.

Men som sagt står valet mellan sen och tidig avnavling är beslutet självklart för mig.

En fråga som någon kanske kan svara på; vad är skillnaden på stamcellsdonation från bebisar och från vuxna? Använder man det på olika sätt i forskningen?
 
Senast ändrad:
Sv: Stammcellsdonation

På våra tvillingflickor som var 6 veckor tidigt födda kändes det helt nödvändigt med sen avnavling. På sonen som bara var 3 veckor tidig och normalviktig hade jag hellre kunnat tänka mig tidig avnavling. Vad jag förstår var det tidigare praxis med med tidig avnavling och det är först på senare år man övergått till sen avnavling.
 
Sv: Stammcellsdonation

Vad jag lärt mig om celler är att de specialiserar sig och blir bra på "en grej". Så antagligen är det väl så att cellerna hos nyfödda inte hunnit specialisera sig och går att användas till mer.
 
Sv: Stammcellsdonation

Kan du inte be dem presentera forskning och argument, fördelar och nackdelar på riktigt istället för att tala gott om? och tycka om hur barnet ser ut utanpå direkt efter födseln?

Det verkar finnas lite indikationer på att det spelar roll för barnet. Samtidigt avnavlade man ju tidigt i Göteborg tills alldeles nyligen.

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2012/Nr-9-2012-9/15/


https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2013/Nr-10-2013-10/Sen-avnavling-battre/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4803881

http://bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf


Tja jag vet inte om källorna är partiska, men jag skulle nog få en del ångest över ett beslut om det. Själv kollade jag att sjukhuset hade sen avnavling och det hade de.

Järnbrist under första levnadsåret har förknippats med försenad psykomotorisk och mental utveckling och förlust av stamceller skulle potentiellt kunna orsaka blodsjukdomar och diabetes senare under livet. Sahlgrenskas kvalitetssäkringsgrupp skriver i ett dokument reviderat den 30 maj att kunskapsluckor, främst vad gäller långsiktiga effekter på barnets kognitiva funktion och förlusten av stamceller, gör balansen mellan en teoretisk risk för barnet och nyttan för mottagare av stamceller osäker.

Man kanske kan donera och be om koll för järnbrist och åtgärder om det är så efter någon månad? Vi fick aldrig frågan så jag visste inte ens att stamcellsdonation och avnavling hade kopplingar. Man kan donera stamceller som vuxen också men de är tydligen lite mindre avstötning från de från placentan. Eller ngt, skummade bara.
 
Senast ändrad:
Sv: Stammcellsdonation

Ah. Jag kan ju känna mycket mer säkerhet att göra stamcellsdonation som vuxen. Tyvärr var jag inte något lämpligt material för det sist jag kollade, minns dock inte varför.
 
Sv: Stammcellsdonation

Jag hade kunnat gå med på det, jag tycker det är viktigt att bidra om man kan tänka sig att ta emot.
Därför är jag också anmäld för donation, lämnar blod mm
 
Sv: Stammcellsdonation

Vad jag lärt mig om celler är att de specialiserar sig och blir bra på "en grej". Så antagligen är det väl så att cellerna hos nyfödda inte hunnit specialisera sig och går att användas till mer.
På 1177 kan man läsa följande om stamceller:
Stamceller är omogna celler

Så kallade stamceller är omogna celler som inte har specialiserats och därmed har deras slutliga funktion inte bestämts än. Stamceller kan delas och utvecklas till många olika celltyper.

Kroppens urstamcell är den befruktade äggcellen som är ursprunget till den fullt utvecklade kroppen. Vid de första celldelningarna, tills det finns något dussintal celler, kan varje enskild cell ge upphov till en ny människa. Under embryots fortsatta utveckling ger stamcellerna upphov till kroppens samtliga cellslag, till exempel muskelceller, hjärnceller och hudceller.

När de omogna stamcellerna delas uppstår dels mer mogna celler och dels fler stamceller så att antalet stamceller i kroppen bibehålls. När fostret växer börjar cellerna att differentiera sig, det vill säga cellerna får bestämda egenskaper, och stamcellerna kan inte längre utvecklas till vilket cellslag som helst.

Stamcellerna har en viktig uppgift även efter embryo- och fosterutvecklingen. Stamcellerna gör att unga människor växer, och hos vuxna hjälper de till att nybilda celler som har begränsad livslängd, eller celler som man har förlorat genom någon skada. I huden och tarmslemhinnan finns stamceller som kan nybilda vävnad. Även hjärnan har i vissa områden en celldelning som tros bero på stamceller. Stamcellerna förändras med personens ålder och deras förmåga att bilda olika typer av celler minskar.
Sista meningen i det stycket är väl för övrigt et bra svar på Rumpnissens fråga.

Och som svar på TS ursprungsfråga om stamcellsdonation så skulle jag nog kunna gå med på det om förlossningen går bra och barnet verkar piggt och friskt direkt när det kommer ut.
Alla mina 4 är födda med snitt och det bara rasslar ju till från det att de fått tag i barnet i livmodern tills det är ute och navelsträngen är kapad. Och det går inte att se några men av det på dem så här långt i alla fall.
Möjligen att man kan be att få Hb kollat några gånger, för det är ju något man inte kan se eller ha någon aning om hur det ser ut medan de är små.
 
Senast ändrad:
Sv: Stammcellsdonation

Hm jag födde med kejsarsnitt och mitt barn höll de under moderkakans höjd i 30 sekunder och sedan ett litet tag till innan de kapade navelsträngen såvitt jag minns.

(Jag skulle nog gärna donera mina egna celler ur ryggmärgen om det behövdes (tex en kollega kunde behövt men ingen på jobbet var så lik) men det här är ju donation av någon annans celler -där vissa forskare säger att balansen mellan teoretisk risk för barnet och nyttan för mottagaren är osäker.)
 
Sv: Stammcellsdonation

Tja, det är ju 5 år sen mitt sista barn föddes, så rutinerna är kanske ändrade. Men om riskerna varit så stora med tidig avnavling så hade ju de senaste 100 årens barn (eller nåt, gissar vilt här...) varit ganska sjuka.
 
Sv: Stammcellsdonation

Skulle du förespråka tidig avnavling på föl?

Även om de flesta barn överlever trots tidig avnavling så betyder det inte att det är bra för barnen. Det är ju detta som har uppmärksammats nu.
 
Senast ändrad:
Sv: Stammcellsdonation

När jag gjorde kejsarsnitt 2008 i Varberg så var det sen avnavling som gällde då också.

Vad man får göra är att komma på andra sätt att ta till vara stamcellerna. Nu gäller allt eller inget. Jag hade gärna donerat en liten del av barnets blod men inte i så stora mängder som det är idag.
 
Sv: Stammcellsdonation

Njae började de inte med tidig avnavling när de började vilja ta blodprov? 70 tal? ingen aning.

Men ganska sjuka är ju ett hyggligt starkt uttryck, såvitt jag sett handlade det bara om järnbrist och lite mer sjuka under 6 månader och sedan möjligen viss påverkan på kognitiva funktioner. Men själv skulle jag inte donera mina egna celler om jag inte var bergsäker på att inte hjärnan behöll funktionen perfekt (så självisk är jag) och var hyggligt säker på att jag inte skulle vara extra mycket sjuk i 6 månader.

Såvitt jag förstått, även om jag kan förstått helt fel, så fungerar donerade celler från vuxna typ ok, bara inte riktigt lika bra och med större avstötningsrisk.

Så jag skulle helt enkelt vilja ha mycket bättre information från sjukhuset innan jag tog beslutet, väldigt mycket bättre. Men jag skulle nog inte heller vilja ta beslutet beroende på vad ngn (tex jag) säger på ett forum efter att ha googlat lite. Hellre kanske rota i det själv.
 
Senast ändrad:
Sv: Stammcellsdonation

Stora och stora, men det finns ju risker. Därav har rutinerna ändrats i många landsting. Därför donerar jag hellre stamceller varje vecka som vuxen än utsätter mitt nyfödda barn för det, innan jag ens vet vad barnet har för förutsättningar.
 
Sv: Stammcellsdonation

hypotetisk fråga
Inte som standard, men jag skulle nog kanske kunna göra det om det fanns bra skäl till det och man kan ha bra koll på fölet efteråt eftersom man är medveten om det. Det finns ju ändå en hel del föl som "avnavlas tidigt" av rent naturliga orsaker också. Det är inte idealiskt, men inte heller hysteriskt livsviktigt, så som jag ser det.

Och, som sagt, det finns garanterat olika sätt att se på saken, det visar ju även olika forskares åsikter. Stamcellsforskningen går framåt och om man kan hjälpa till på ett sätt som är förhållandevis riskfritt, så skulle jag kunna tänka mig att göra det. (vad gäller donation i övrigt har jag sagt att jag själv kan donera det jag själv kan klara mig utan medan jag lever)
Men nu är det ju tämligen hypotetiskt om jag skulle göra det med mina egna barn eftersom det inte blir fler här.
 
Sv: Stammcellsdonation

Jag hade själv kunnat tänka mig att donera. Problemet för mig är att detta berör en väldigt känslig liten individ som absolut inte kan framföra sin åsikt.

Att man måste använda allt blod är också lite lathet. Jag vet att jag har läst att just för att många vill ha sen avnavling så har man fått börja forska på andra sätt att ta tillvara stamceller.

Man vet ju aldrig i förväg vilka barn som kommer klara sig utan problem och vilka som inte gör det.

Jag hade som sagt tex kunnat tänka mig att donera en liten del men inte som det är idag, dvs allt.

Stamceller är ju väldigt viktigt inom modern medicin och det har hjälpt många människor och jag hjälper gärna till men inte som det ser ut idag.
 

Liknande trådar

Gravid - 1år Jag behöver lite hjälp, råd eller kanske bara få prata lite... Jag har precis tagit ett gravtest och testat positivt. Jag skulle haft...
2
Svar
20
· Visningar
5 652
Hästvård Varning.. Bilder längst ner som kanske kan vara äckliga/obehagliga för någon? Skitlångt.. Jag behöver mest skriva av mig men har även...
2
Svar
28
· Visningar
14 272
Senast: Summerwind
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp