Sv: Ställa ut marsvin?
Till att börja med så får du se till att anmäla de i förväg. Är du inte medlem i föreningen bör du kunna ställa ut en gång, kanske två innan du måste bli medlem i föreningen.
Petclass handlar om att prisbelöna de marsvin som tas om hand om bäst. Så de ska inte vara för magra och inte för feta. Friska och krya givetvis. Klorna ska vara klippta och ingen munsvamp ska de ha heller. Nybadade och superrena öron. Är det hanar ska talgkörteln på rumpan vara ren och okladdig (grönsåpa/diskmedel råder bot på det området). När man ställer ut ska man också ha en sk. platta. Det är en upphöjd träskiva med en handduk på. För att domaren ska kunna bedöma djuret från alla sidor och för att marsvinet inte ska halka omkring på bordet och bli stressad.
När man kommer till utställningen på morgonen måste marsvinen checkas in, det betyder att det står några kontrollanter i dörröppningen in till lokalen och kollar igenom alla djur så att de inte har ohyra. Har de ohyra får de inte vara med på utställningen och inte komma in på den heller (för att ohyran inte ska "smitta"). Är marsvinen däremot fria får de komma in till utställningen. Vissa utställningar har uppvisningsburar dit marsvinen får flytta om man vill ha de där. Burarna är i sådana fall numrerade utefter utställningskatalogen som går att köpa på utställningen (brukar kosta max 30kr). I utställningskatalogen står alla marsvin med som ställs ut, namn, ras, kön osv. Det visas även vilka klasser de är med i.
När alla marsvin är incheckade blir det informations utrop, vanligen av någon som står på en stol och skriker. Det är främst info om vilka domare det är, när utställningarna börjar osv. Sen börjar det. Det kan vara ganska mycket väntande på sin tur men man bör hålla sig i närheten. Under tiden kan man stifta bekantskap med andra utställare. Att ha med något att sitta på är en bra idé det är inte alltid som det finns nog med stolar i lokalerna. När det är den klass man ska ha med sina marsvin i tar man marsvinen och plattan och går till rätt domarbord ställer plattan på bordet och marsvin(en) på plattan. Helst bör man kanske ha två plattor, ett för varje marsvin, eller om man kan hålla det ena medan det andra bedöms. Domaren kollar sedan igenom marsvin för marsvin genom att känna på hullet, titta på tänderna, klorna och tassarna samt öronrenhet och allmän renhet. Domaren eller sekreteraren skriver bedömningen på ett papper och sätter poäng på alla punkter. Det marsvin med mest poäng vinner så klart klassen, men det brukar man få reda på först senare.
Så tuffar dagen på tills det är lunchpaus och sen tuffar det på igen. Man bör inte bege sig hemåt förrän man har fått reda på resultatet i utställningen. Har ens djur hamnat på bra placering så kan de behöva visas igen för domaren. Har man tur (dvs gjort ett bra jobb med skötseln av sina marsvin) så har man chans att vinna rosett. Ibland på större utställningar utdelas också hederspris till marsvinen.