Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Cha9

Trådstartare
Kände att tråden höll på att tappa fokus om den här diskussionen fortsatte, men jag tycker att den är så intressant att jag gärna förklarar mig lite bättre!

Angående "röd tråd":
Jag tycker inte alls att det är svårt att ha en rak linje, all ridning bottnar ju i ett enkelt signalsystem, som sedan förfinas på lite olika sätt beroende på ridsätt. En bakdelsvändning och en western-spinn bygger på exakt samma principer, men har olika slutmål. Om en ryttare vill tävla dressyr och "sprätta runt":o med mycket skjutkraft på tävlingsbanan, behöver det inte innebära att den inte kan träna med AR-filosofi, och jag är av den åsikten att så länge ryttaren inte rider på ett sätt som är skadligt för hästen så spelar det inte så stor roll VAD man rider.. God ridning finns inom alla ridsätt, och vi har mycket att lära av varandra! Det är underbart att kunna använda en typisk "islandhästinstruktion/tips" och lyckas förmedla en helt ny känsla hos en ryttare som tävlingsrider!
Skillnaderna mellan tävlingsdressyr, western och AR är egentligen väldigt små, och man snöar ofta in på olikheterna och precis som du säger en massa mekanikteknik och rörelsemönster som ingen egentligen har några belägg för!(Fast jag tycker det är rätt kul och "snöa in")
Det är ju inte ens vetenskapligt belagt vad en häst gör när den går i "balans". än mindre vilken inriktning som har sanningen, och därför tycker jag att det är intressant att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om de olika teorierna, för att sedan prova i praktiken. Jag vill inte ha en "husgud" och blint följa dennes lära, då tror jag att man blir väldigt inskränkt och dömande mot alla andra som gör annorlunda...

Angående nicksen så tror jag verkligen att det finns betydligt fler riktigt kunniga på Buke än vad du påskiner, just genom dessa "flumdiskussioner om avancerad teknik", det kanske döljer sig flera storryttare bakom nicks, som vi inte har en aning om! Jag tror att många diskussioner här höjer medvetandenivån om att ridning är så mångfassetterat(stavas det så?) aven om det gnabbas lite:angel:
I de offentliga debatterna är det ju bara "höjdare" som får uttrycka sig, och jag har uppfattningen om att det ofta går ut på att "skydda sin egen nisch". På Buke inser man ju att det finns många i vårt land som har åsikter, och vi håller debatten vid liv, vilket är viktigt!

Att Buke för hästsverige framåt är jag helt övertygad om, de flesta här har ju en mycket god grundinställning till hästen, och värnar om den! "Vi" ser till att fler intresserar sig för hästkunskap, att folk kan söka nya infallsvinklar , ger oftast mycket användbara tips och hjälper vilsna hästägare med problem och det är väl jättebra! Avarterna blir ju ganska snabbt emotsagda..

Ha det så bra allihopa, och njut av sommaren som är här nu!!:love:
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag svarar också Dressyrmupp

Om jag har två motstridiga källor så brukar jag gå till en tredje - helt oberoende.

Hjälper inte det så tar jag en fjärde och en femte

Jag är inte rädd för en ständig revision av min världsruppfattning

det kallar utveckling

( men nu stavar jag så illa att det är dags att "call it a day"
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Visst är det så att ridningen bygger på ett signalsystem men tycker själv att det skiljer väldigt mycket beroende på inriktning där resultet av signalsystemet skiljer väldigt mycket.
Det vore så hemskt trevligt att kunna säga det du säger, dvs att oberoende inriktning så vill vi samma sak men det är en utopi för mig tyvärr.

Nog är det så att jag faktist är inskränkt i det jag gör på så sätt att jag håller min "röda tråd" när det gäller hjälpgivning då jag har kommit till ett resultet och har ännu inte hittat en annan inriktning där jag fått fungerande praktist redskap att komma till samma mål-resultet.

Det är ju inte ens vetenskapligt belagt vad en häst gör när den går i "balans". än mindre vilken inriktning som har sanningen, och därför tycker jag att det är intressant att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om de olika teorierna, för att sedan prova i praktiken. Jag vill inte ha en "husgud" och blint följa dennes lära, då tror jag att man blir väldigt inskränkt och dömande mot alla andra som gör annorlunda...

Nu är jag en tävlande klassisk ryttare som ser mina tävlingsresultet som ett kvitto att jag är på rätt väg.
Eftersom ridningen är mycket subjektivt iom alla olika ridsätt, inriktningar är det för mig viktigt att mäta min ridning just tävlingsmässigt.
Det betyder inte att jag tycker att alla andra ska tävla oxå men visst jämnför jag andras hästars rörelse-arbete med det jag vet resulterar bra poäng tävlingsmässigt enligt TR.
Kontentan blir väll att min "husgud" är mitt tävlingsresultat och har slutat att döma min omgivning, ett annorlunda tänk eller inriktning hos andra blir för mig deras personliga val och jag fortsätter bara mitt "race"

Jag tror att många diskussioner här höjer medvetandenivån om att ridning är så mångfassetterat(stavas det så?) aven om det gnabbas lit

Personligen har jag väldigt nytta av de flesta diskussioner där man får sätta ord på vad man egentligen gör ridmässigt, ibland får jag en känsla av att man kan skala bort en hel del onödiga signaler man ger hästen som kommer upp till ytan iom diskussionerna här.
Gnabbet kan jag vara helt utan, förstår inte varför det ska vara så viktigt att få rätt jämt när det oftast handlar om en känsla ridmässigt då ridningen bygger på en känslomässig feedback från hästen i olika korrigande hjälper vi ger.
Det är en svårighet att diskutera ridtekninik då all ridning bygger på ryttarens ridutbildning och erfarenhet plus hästens svar på dens hjälper.
Med hästen i fokus beror allt på hur den är utbildad, dens styrka alt svaghet och andvändning alt inriktning och spånar jag vidare i det tänket så är det egentligen helt omöjligt att sitta på ett forum och detaljdiskutera ridning....

En debatt däremot som tar upp saker runt hästen som kan ge något kunskapsmässigt är väldigt bra, finns mängder med kunskap här som oxå kommer fram konstruktivt i många trådar.

Ha det bra själv!
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag tror att vi alla vill utvecklas, fel vore det annars.
Problemet med ridning och hästeriet som jag ser det, är till vilket håll man ska förlita sig.
Man får gå efter den stora massan, förlita sig på de som själva lyckas träningsmässigt.

Jag tycker det är svårt att vara hästägare, svårt att veta vilken hovis som är bra, vilken kiro, vilken vetrinär, vilken tränare, vilken tandläkare osv...
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Ja det är sktisvårt

Jag följer dock inte den stora massan - jag föredrar ett öra mot marken

Försöker välja den som har störst anseende bland kollegor
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag följer dock inte den stora massan - jag föredrar ett öra mot marken

Jag kanske inte skrev vad jag syftade på, menade kanske inte att följa massan riktigt i allt utan när det gäller mitt kvitto i ridningen dvs tävlingsresultat.
Domarkollegiet har ju en utbildning och en gemensamt röd tråd som är förutbestämt inom Svenska riktlinjer enligt TR, den massan följer jag.

Sen måste jag försöka gå efter min ridkänsla och de svar min pålle ger mig. Ibland sviktar mitt självförtroende och rannsakar då det jag lärt mig och söker svar, analyserar min ridning för att komma vidare.
Vid dessa tillfällen är det tråkigt att ekonomin begränsar, skulle vara utvecklande att få prova tex Creig Stevens, Borba eller varför inte Akademiskt.
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag haller med dig Cha9. Egentligen skiljer sig olika inriktningar inte sa mycket at, inte nar det galler god ridning dar man ar noga med grunder. Jag jobbade i ett stall dar man pysslade med dressyr, hoppning, korning, falttavlan, islandshastar och till och med trav. En salig blandning, och det intressanta var att grunderna var desamma, oberoende av inriktning. Pa en viss niva i hastens utbildning borjade man att specialisera sig, och det var dar de olika inriktningarna skiljde sig. Jag ar ingen AR-ryttare men jag ser mig inte direkt heller som en klassisk-ryttare. Men jag kanner igen tankesattet bade hos vissa AR-tranare och vissa klassisk-ryttare, da de har bra grunder.

Dressyrmupp ser tavlingsresultat som ett kvitto att vara pa ratt vag. Jag tycker inte att tavlingsresultat sager ett dugg om kvaliten pa ridningen. For mig ar kvittot pa god ridning en frisk, sund, lycklig, arbetsvillig hast som varken behover ET's eller veterinarer for att halla for ridning i manga, manga ar.
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag håller med dig om det sista - det borde fungera så att resultat i tävlingssammanhang vore ett kvitto på att man är på "rätt väg" men det fungerar ju inte så i praktiken

Dressyr är en bedömningssport - varje människa tolkar och begriper facit (regelbok, bedömninsgkriterier) helt olika

Så det enda facit som har en relevans är ju hästens hållbarhet och arbetslust

Alla säger att deras hästar är lyckliga och trivs så inte ens det är ju objektivt

Så till syvende och sist - hur många arbetsskador har hästen?
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag läste om vad du skrev och gillar det

Jag tror inte att man kan plocka russinen ur kakan som en del skriver - man måset ha kommit riktigt bra långt för att kunna sålla vad som passar in i en röd tråd pch inte

Men jag är helt enig i att man kan hitta kunskap precis överallt

Efter att jag tragglat med min krppp i åratal läste jag ett inlägg på western - som hade kunnat besparat mig en hel frustration. Då ver det redan försent - för jag hade genom åratal av trial en errror själv hittat orsaken till problemet

Den kunskapen har jag inte hittat hos någon Dressyrtränare och jag har ridit för många

Jag håller med om nischandet, och en del verkar behandla sin ridning som man lämnar in en bil till verkstaden. de går till sin tränare och lämnar över ansvaret och kunskapen till sin tränare.

De flesta somr idit några år och för flera tränare inser att så enkelt är det inte. Man kan få vissa pusselbitar av vissa och andra pusselbitar av andra. Men sätta ihop bitarna får man göra själv

En del vill inte engagera sig så - fine

Andra blir stressade om andra verkar prata om något de inte har hört - eller förstår hur det skall passa in med de pusselbitar de har

Jag har själv både spelat piano och dansat klassisk balett (huga många år sedan :D ) men jag gör jämförelsen

och jag kan inte tänka mig bukes scenario bland dessa andra konstformer - de kan säkert snöa in på en detalj och bråka om den, men jag har svårt att tänka mig att de skulle resonera att har du inte uptträtt här eller där - skall du vara tyst

Jag ser bara en hängivenhet till en kosntform - då verkar det knasigt att inte utforska den vända ut och in på den

Här verkar det mer - det får inte bli mer än lagom
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Dressyrmupp ser tavlingsresultat som ett kvitto att vara pa ratt vag. Jag tycker inte att tavlingsresultat sager ett dugg om kvaliten pa ridningen. For mig ar kvittot pa god ridning en frisk, sund, lycklig, arbetsvillig hast som varken behover ET's eller veterinarer for att halla for ridning i manga, manga ar.

Fördelen med att rida ett program är att man måste utföra en viss rörelse med kvalite på rätt ställe, detta brukar avslöja en del av ryttarens förmåga.
En annan fördel är när man programmässigt kräver specifik kontroll är att man känner direkt om hästen har låsningar eller dylikt som man kanske inte känner på samma sätt om man rider lite på måfå, dvs inte kräver en rörelse exakt på en viss linje.

I min värld kommer jag ingenstans om inte hästen är just frisk, sund, lycklig, arbetsvillig.
Et-s och vet andvänder jag om det behövs, för mig kan saker hända i hagen, har en otroligt aktiv häst som leker och rusar med sina kompisar som kan ställa till det.

Att säga att hästen aldrig har varit halt eller haft en låsning pga av bus, att den gått omkull i hagen, betyder oftast att ryttaren inte kan känna eller se att hästen inte arbetar korrekt.
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Så kan det ju vara att någon inte ser.

men låsningar får man inte av bus, de får man av ensidigt arbete

Att både vet. och ET svarar att den har skadat sig i hagen beror nog mest på att de inte orkar ta diskussionen

det ser man ju hur hysteriskt det blir här om ngn känner skuld. Folk har ingen distans till sitt hästande, och det jobbigaste hästbehandlar har är att "behandla ägaren"

En frisk frasch häst klarar att dratta på ändan, och busa i hagen också

problemet är väl att hästen arbetar och får arbetsskador precis som människor

jag ser få hästar röra sig riktigt fräscht. Och de enda jag skott som varit helt fräscha har varit avställda :o



Ja det här stressar en del av er, men det är min erfarenhet och stämmer med andar hästbehandlares

En duktig ryttare kan känna igenom sinhäst och placera sina röelser vid bokstäver hemma. Givetvis skall kriterrierna var upffyllda

Jag tror inte indelningen tävlingsrytare = duktig
icketävling = klantarsel är helt korrekt

det finns alla sorter i vår herres hage. Och kunskap är inte bara linjär - den är också lateral
det innebär att en person kan kunna något en annan inte kan - utan att de behöver vara olika duktiga - för den andra kan i sin tur kunna något den första inte kan

Visst har du rätt i att det finns en del som har helhalta hästar och inget märker

men det finns väl andra varianter också?

jag köper inte att man skulle vara förmer för att man tävlar - det kan se helt olika ut - även med placeringar
 
Senast ändrad:
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

men låsningar får man inte av bus, de får man av ensidigt arbete

Nä, där håller jag inte med alls. Min pålle har alltid fått ett allsidigt arbete, nästan all träning sker i skog med varierad form, ibland tom öt och min dressyrträning består allt för oftast runt träd och på grusvägar med inslag av voltträning i paddock eller ridhus.
Har varjefall en pålle som är ett yrväder i hagen och som fått en hel del låsningar, sträckningar därför.

Kan jämnföra med om vi är på väg att ramla men lyckas hålla oss på fötter, inte ovanligt att vi sträcker till muskler som tar en tid att bli av med.

Att både vet. och ET svarar att den har skadat sig i hagen beror nog mest på att de inte orkar ta diskussionen

Detta är faktist inget jag hört mina ET-s eller vet säga, nånsin!

det ser man ju hur hysteriskt det blir här om ngn känner skuld. Folk har ingen distans till sitt hästande, och det jobbigaste hästbehandlar har är att "behandla ägaren"

Detta förstår ajag inte vad du vill komma med...

En frisk frasch häst klarar att dratta på ändan, och busa i hagen också

Visst, i de flesta fall men inte alltid.

jag ser få hästar röra sig riktigt fräscht. Och de enda jag skott som varit helt fräscha har varit avställda

De hästar som behöver tid emellan ridningen, eller ställas av för att hållas fräscha har förmodligen låsningar alt inte rids lösgjorda-rakriktade som resulterar en rörelsekompensation som slutligen blir skadlig.

Jag tror inte indelningen tävlingsrytare = duktig
icketävling = klantarsel är helt korrekt

Nej, absolut inte!
Hoppas min text inte antydde detta, men jag blir så trött på argumenten som förföljer oss som nu väljer att tävla.
Känner man sig osäker eller bryr sig om sin häst på så sätt att man verkligen vill att den med lätthet ska kunna utföra vad vi begär av den så vänder man sig till en Massör, ET eller Kiro, man behöver inte ens ha något problem ridmässigt, ett förebyggande syfte slår allt!

det finns alla sorter i vår herres hage. Och kunskap är inte bara linjär - den är också lateral
det innebär att en person kan kunna något en annan inte kan - utan att de behöver vara olika duktiga - för den andra kan i sin tur kunna något den första inte kan

Visst är det så, viktigt att vi ute i stallarna kan dela med sig av våran kunskap, för hästens skull.

Visst har du rätt i att det finns en del som har helhalta hästar och inget märker

men det finns väl andra varianter också?

Oja, finns tävlingsryttare som bara tvingar in sin häst mellan kandaret och sporrarna, dra fram och sparka bak och tror att hästen är emellan hjälperna...

jag köper inte att man skulle vara förmer för att man tävlar - det kan se helt olika ut - även med placeringar

Inte förmer, inte alls!
Allt är inte svart el vitt, bra eller dålig, bara olika kunskaps-nivåer.
Visst finns det domare som inte kan se skillnad på god ridning och slita och dra...

Inte behöver man gå efter en domares öga för att se en utveckling i sin ridning eller för att bedöma korrektheten, finns fler som kan bedöma detta om man inte gillar TR eller är en tävlingsmänniska.
Men man kan faktist rida programridning inför sig själv och bli bedömd av den tränare man rider för, för att kunna sätta rörelser på given plats, linje - eller låter man bli, det är ett enskilt val, privat sådant.
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

I den ideala världen tror jag att dressyrtävlingar är ett ypperligt mått på hur väl häst och ryttare förmått tillgodogöra sig utbildningsskalan. I den ideala världen är ett godkänt dressyrprogram för mig en bra "checklista" på att grundstenar läggs i lagom fart, i rätt ordning och på rätt ställe.

Det är synd att det slirar ibland, för jag tycker verkligen att idén är toppen!

Sen håller jag inte med om att skador inte kan uppkomma i hagen. Min ET är väldigt öppen gentemot mig och jag vet också alla "halvsanningar" hon brukar delge hästägare som är "stängda". Det är tråkigt att höra, men jag kan förstå att det är så. Nåväl, nu tog förkylningsförvirringen över igen, men det jag ville komma till är att hästar kan halka i hagen, dra både bakben och framben hit och dit, gå omkull rätt rejält och det får påverkan på rörelsemönstret.

Så jag håller med dig och inte. Ja, de flesta hör det de vill höra. Ja, många hästbehandlare tycker inte det är lönt att säga sanningen, möjligen kan de rekommendera någon tränare de litar på (som hästägaren sen aldrig orkar börja rida för, för det krävs att man börjar om). Men hästar kan också få problem i hagen.

Muppen> med ensidigt arbete menar jag att ryttaren inte förmår forma alla hästens kotor på rätt sätt. Jag kan rida program, tömköra, hoppa, promenera och ÄNDÅ aldrig komma åt min hästs rakriktning och korrekta böjning. Hästen har ett grundmönster som jag som ryttare kanske inte ens har en susning om. Och vad värre är, tränaren kan ha tränat ett ekipage i 10 år och inte veta.
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Så jag håller med dig och inte. Ja, de flesta hör det de vill höra. Ja, många hästbehandlare tycker inte det är lönt att säga sanningen, möjligen kan de rekommendera någon tränare de litar på (som hästägaren sen aldrig orkar börja rida för, för det krävs att man börjar om). Men hästar kan också få problem i hagen. Yes de kan ske olyckor givetvis fläka sig osv, vricka sig osv, men om musklerna är i bra kondition dvs inte övertränade så kommer de inte inte sträcka sig. Hästen är så skör som man gör den.
men jag vill inte hårklyva och det är inte antingen eller. Problemet är ju att "alla" hästar har halkat i hagen :angel: De kanske de har gjort också men när man ser deras rörelsemösnster så förstår man varför de gjore illa sig - när de halkade


Muppen> med ensidigt arbete menar jag att ryttaren inte förmår forma alla hästens kotor på rätt sätt. Jag kan rida program, tömköra, hoppa, promenera och ÄNDÅ aldrig komma åt min hästs rakriktning och korrekta böjning. Hästen har ett grundmönster som jag som ryttare kanske inte ens har en susning om. Och vad värre är, tränaren kan ha tränat ett ekipage i 10 år och inte veta.

Absolut

Jag vet också tränare som tränar halta ekipage, fel ordval - hästar med rörelsestörningar, ofta ser de dem inte ens.

och här I beg to differ - med de som tror att bara man tränar för "rätt" tränare så ser de allt och kan allt. Det är helt omöjligt

Tränare är inte gudar och deffinitivt inte veterinärer

Här har cha9 en viktig poäng man lär sig massor av att se olika hästar och olika discipliner arbeta - se och jämföra.

samt lära sig lite vad vet kollar efter och vad en ET kollar efter

och framför allt - vad är den gemensamma nämnaren i röreslemönster för hästar som får tior av internationella domare
 
Senast ändrad:
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Jag menade precis som Jacko att ensidigt arbete är när man inte får tag i hela hästen - utan den får gå i sin snedhet

Det finns muskulära snedheter som gör att hästen kans spåra men den är likt förbannat inte rak, det kan synas på att den lägger huvudet på sned - eller korset - eller den kommer hetl enkelt inte till takt på ett muskulärt sunt sätt

En häst som rör sig dynamiskt - dvs muskulärt sunt inbakat i begreppet Durchlässigkeit - genomsläpplighet(?) den kommer att alternera mellan sina muskler på höger vä sida så att dess rörelsemönster stretchar den själv

det är dörför det är så vitkigt att komma till ryggswing. Men jag är ledsen - den sortens rörlighet i ryggen lyser ofta med sin frånvaro

Det blir komplicerat att förklara exakt hur det går till detta emd strteching under rörelse - det har inget med anky att göra utan med ryggrörelserna
- men en häst som jobbar så - behöver inte massage och behöver inte tas bort låsningar på - för den har inte de oliksidiga muskelspänningarna

den blri självklart inte spikrak - men tillräckligt rak för att hålla sig "frisk" och utan symptom på muskelspänningar
 
Senast ändrad:
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

KL
sticker ut hakan, som traditionell "TR" dressyrryttare, och säger att tyvärr är det faktiskt inte så att vare sig "TR" dressyr, eller western, som tävlings sporter, har hästens hållbarhet och friskhet som grund,i praktiken.
I teorin - ja. För ur tävlings synpunkt vill man självklart ha en hållbar, frisk häst, som presterar! Men inte i praktiken, det är inte så dessa sporter praktiseras. Faktiskt. Även om "viljan" hos gemene man, givetvis är att man tycker om sin häst och inte vill att den ska vara sjuk, så grundprincipen runt tävlings sporterna anser jag inte, har att göra med hästens hälsa, i grunden - bara i slutresultatet - dvs att den håller - för att prestera.

AR , som jag tolkat det, praktiserar sundheten hos hästen. Men ibland väldigt för mycket å andra sidan. Man vågar aldrig komma till nya höjder, för man har inte ngt "mål" så specifikt som "tävlingsmålet" innebär. Så minus sidan är att man inte alltid uppnår att jobba sina hästar i en ändamålsenlig, hållbar form. Dock är min erfarenhet av AR hästar att de håller bättre - för de jobbas och pressas helt enkelt inte. alls. Ofta.
så synsättet beror på hur man vinklar det.

Susan - jag förstår dock inte riktigt din vinkel. Du pratar om att allt handlar om ridsättet för hållbarheten. Du har en unghäst som är trasig och paj, och ändå aldrig jobbat en enda dag i sitt liv. Så riktigt så enkelt är det inte, eller hur?
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

I den ideala världen tror jag att dressyrtävlingar är ett ypperligt mått på hur väl häst och ryttare förmått tillgodogöra sig utbildningsskalan. I den ideala världen är ett godkänt dressyrprogram för mig en bra "checklista" på att grundstenar läggs i lagom fart, i rätt ordning och på rätt ställe.

Det är synd att det slirar ibland, för jag tycker verkligen att idén är toppen!

Jag håller med och du uttrycker det bättre än mig!
En checklista att grundstenarna sitter, bra! Sen tycker jag faktist inte att domarkåren är så dålig att man ska utesluta tävlingen bara pga detta.

Sen håller jag inte med om att skador inte kan uppkomma i hagen. Min ET är väldigt öppen gentemot mig och jag vet också alla "halvsanningar" hon brukar delge hästägare som är "stängda". Det är tråkigt att höra, men jag kan förstå att det är så. Nåväl, nu tog förkylningsförvirringen över igen, men det jag ville komma till är att hästar kan halka i hagen, dra både bakben och framben hit och dit, gå omkull rätt rejält och det får påverkan på rörelsemönstret.

Vad menar du med "stängda" ? Jag som tränare får ibland hästar som jag ser och känner olika låsningar på och ibland=ofta "stänger" ägarna för faktum e.s de själva inte kännt eller ser det jag kommer fram till.
Det kan tom vara så att de har problem i ridning och hantering av hästen men stänger ner, självklart kommer de ej tillbaka...varför är det så ?
Är det det som du menar med "stängda" ?

Så jag håller med dig och inte. Ja, de flesta hör det de vill höra. Ja, många hästbehandlare tycker inte det är lönt att säga sanningen, möjligen kan de rekommendera någon tränare de litar på (som hästägaren sen aldrig orkar börja rida för, för det krävs att man börjar om). Men hästar kan också få problem i hagen.

Intressant, jag kan mista många elever på detta sätt, som jag tidigare beskrev, dvs att jag ber om en grundläggande lösgjordhet eller att backa bandet rejält för att genomföra rörelser med kvalitet.

Sen är det många ryttare rider som rider med falska förespeglingar...dit hör jag oxå...tyvär.
Det har hänt att jag ridigt för tränare som hör till eliten, där jag fått backa bandet rejält och fått inse hur lite jag kan, egentligen.
För det är faktist som du skriver nedan....när kommer vi till en korrekt ridning egentligen.
Jag är 40+ och tror att det kommer ta många år till innan jag får ut max av de hästar jag rider.
Eller aldrig...

Muppen> med ensidigt arbete menar jag att ryttaren inte förmår forma alla hästens kotor på rätt sätt. Jag kan rida program, tömköra, hoppa, promenera och ÄNDÅ aldrig komma åt min hästs rakriktning och korrekta böjning. Hästen har ett grundmönster som jag som ryttare kanske inte ens har en susning om. Och vad värre är, tränaren kan ha tränat ett ekipage i 10 år och inte veta.
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

För ur tävlings synpunkt vill man självklart ha en hållbar, frisk häst, som presterar! Men inte i praktiken, det är inte så dessa sporter praktiseras. Faktiskt. Även om "viljan" hos gemene man, givetvis är att man tycker om sin häst och inte vill att den ska vara sjuk, så grundprincipen runt tävlings sporterna anser jag inte, har att göra med hästens hälsa, i grunden - bara i slutresultatet - dvs att den håller - för att prestera.

För mig stämmer inte riktigt detta, jag har fått lära mig hur långt tid det tar att sätta muskler och hur viktigt en allsidig träning är och slutresultatet är just bara ett kvitto på vägen dit, att allt stämmer så att säga.
För min del är det inte tävlingsresultatet som styr även fast jag håller med om att det är så i många fall, träningsglädjen får inte släckas men om jag tog bort tävlingsmomentet (som nu träder in ca 4gg per säsong om ekonomin räcker ) skulle jag tappa motivationen till träningen totalt.

AR , som jag tolkat det, praktiserar sundheten hos hästen. Men ibland väldigt för mycket å andra sidan. Man vågar aldrig komma till nya höjder, för man har inte ngt "mål" så specifikt som "tävlingsmålet" innebär. Så minus sidan är att man inte alltid uppnår att jobba sina hästar i en ändamålsenlig, hållbar form. Dock är min erfarenhet av AR hästar att de håller bättre - för de jobbas och pressas helt enkelt inte. alls. Ofta.
så synsättet beror på hur man vinklar det.

Så kan det nog vara, de som rider sparsamt låter alltid hästen återhämta sig oavsett om ryttaren rider på snedheter, där hästen kompenserar eller om hästen rids ändamålsmässigt, kanske skulle vi tävlingsryttare lära sig av detta...vem säger att det är av nytta att alltid, 7 dagar i veckan träna på något, oavsett om det är skritt i skogen, cantring eller dressyrträning ?
 
Senast ändrad:
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Med "stängda" ryttare menar jag att man stänger ögon och öron, man är inte "öppen".

Man hör att ET:n säger att hästen behöver ridas lång och låg för att stretcha ryggen, men glömmer fråga hur och hur länge (för sådant brukar ET:s/veterinärer/hästbehandlare inte själva vilja berätta rakt av). Därmed rider man hästarna på bogarna i tre dagar och sen plockar man upp formen igen och slänger på kandaret. (Lite krasst beskrivet, men tyvärr vardag för många hästar).

Man hör inte när ET:n rekommenderar en tränare ens, som skulle kunna hjälpa en komma vidare i ridningen och hästutbildningen "på rätt sätt", utan man håller fast vid sin vanliga ridning, övertygad om att man är rätt duktig på att rida.

Att du mister elever när du vill backa bandet är inget som förvånar mig. Men i gengäld - de elever som biter sig fast - de är ju värda dubbelt upp! Att våga backa och börja om, det är jobbigt och ibland deprimerande. Heder till alla som vågar inse att de INTE kan allt.

Susan> håller helt med om att ingen kan kunna allt! Alla kan olika beståndsdelar, som man kan göra ett pussel av. När jag kikar på hästar som får 10: or i OS exempelvis brukar min spontana tanke vara "Tack gode gud att det inte är jag som sitter i den sadeln - jag hade trillat av!". :D
 
Sv: Spinoff på gelén, svar till Dressyrmupp

Yes de kan ske olyckor givetvis fläka sig osv, vricka sig osv, men om musklerna är i bra kondition dvs inte övertränade så kommer de inte inte sträcka sig. Hästen är så skör som man gör den.
men jag vill inte hårklyva och det är inte antingen eller. Problemet är ju att "alla" hästar har halkat i hagen De kanske de har gjort också men när man ser deras rörelsemösnster så förstår man varför de gjore illa sig - när de halkade


nu vet jag inte riktigt vad du har för erfarenhet eller vad du har för hästar men dressyrhästar på högre nivå som det samtidigt i grunden finns stor motor och nerv i kan det faktiskt vara problematiskt med hagvistelse och skador, inte för ridningen är felaktig utan för att ridningen ger hästen en kondition och en helt annan kraft, styrka att ta sånna tag i hagen som normalhästen inte kommer upp till, normalhästenmed normalridningen har helt enkelt inte den styrkan alls..
så jag håller inte alls med att ."hästen är så skör som man gör den" på vissa hästar kan dess styrka bli en skörhet, så jo, det kan visst bli muskelsträckningar i hagen även om hästen är sunt riden.
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Jag har absolut ingen att prata med om detta. Satt och googlade "karriärrådgivning" och kände att jag kanske ska betala för det (så...
2
Svar
22
· Visningar
4 139
Träning Plockat från tråden om favoritfilmer på Dressyrgnägg Flash frågar ang heike Kemmers ritt i küren Aaachen Nej det är inte det jag...
15 16 17
Svar
320
· Visningar
19 849
Senast: flashlight
·
F
Ridning Eftersom den förra låstes lägger jag en ny här då det är på detta forum som ev "motsättningar" mellan "tävlingsdressyr" och "klassisk...
13 14 15
Svar
284
· Visningar
18 935
Senast: Totola
·
Ridning Akademisk Ridkonst á la IngelaH Att jag skriver just ”Akademisk Ridkonst á la IngelaH”, beror på att det finns tusen och åter tusen...
Svar
14
· Visningar
1 801
Senast: IngelaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Målbilder för trubbnosar.
  • Halt efter vila
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp