Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Knapplån


En sak jag har funderat på.

Ni som har lite erfarenhet av yngre hästar, är det vanligt att man får "börja om" och gå igenom alla de grundläggande hjälperna med jämna mellanrum?

Ibland så är det precis som att Sol inte förstår vad jag vill, och när jag då stannar upp och går igenom en hjälp i taget för att hon ska förstå att hon ska flytta sig från trycket av skänkeln, så är det precis som att hon har glömt bort vad det betyder. Så jag får lägga ca 10 min på att få henne att förstå vad jag menar, och då berömmer jag såklart massor när hon gör rätt.

Igår så var det samma visa igen, när hon började flyta åt sidan i övergången tryckte jag emot med skänkeln för att få henne att fortsätta rakt fram, men då stannar hon istället. Och när jag sen från stillastående skulle kolla av att hon förstod vad skänkeln betydde så började hon rygga istället. Fick göra om det flera gånger innan jag äntligen fick ett litet steg åt sidan, då fick hon beröm och sen fick jag göra om det kanske 5 gånger till innan hon verkade ha kopplat vad jag ville.

Är detta normalt?
Jag får så otroligt dåligt självförtroende när det blir så :(, och funderar på om jag gjort något fel och om hon hade behövt en uppdatering med någon tränare som har erfarenhet av att sätta grunderna.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Få inte dåligt samvete! Se det som något att jobba på :)

Kan vara orken som är slut, kan vara att du inte är tillräckligt tydlig eller att hon aldrig lärt sig vad det egentligen betyder från början.

Lär henne det på ditt sätt, hur du vill att hon ska göra när du lägger till skänkeln.
När hon glömmer, hur gör du då för att lära om det?

Det är viktigt att du förstärker skänkeln så hon inte tror att man kommer undan varannan gång när hon känner för det. Men inte heller får du kräva för mycket av henne så hon vill komma undan. Förstår du?

Med förstärkning menar jag 1. överdrivet med vikfördelning så hon nästan måste ta ett steg åt det håller du vill, 2. mer tygeltag och 3. gärna pekpinnen på samma sida rumpan som skänkeln du trycker med. Här ser man inte snygg ut :D

Det här bör tränas vid uteritt första gångerna när det kommer en sväng på vägen, då passar du på att printa in hjälperna så att det inte bara blir en sväng för henne automatiskt för att vägen svänger. Sen tar du dom hjälperna med dig till ex paddocken. Kyrasvängar är superbra att träna men då krävs först en balanserad och samlad häst och jag vet inte hur långt ni kommit än?

En annan ide jag har som du kan träna i paddocken när du skriver att hon bara stannar upp . Lägg bommar i olika etapper av paddocken och kom i trav på medellinjen sen väljer du ut en bom i förväg där du bestämmer att du vill svänga av, samla INTE henne för mycket utan lägg bara till skänkel med tygeltag och givetvis viktfördelning. Sitt gärna ner om du kan och tryck dig ner lite extra med rumpan 3 meter innan svängen men hon ska behålla din framåtbjudning! Jag tror att du samlar henne en aning för mycket och tänker i förväg att hon kanske kommer stanna och gör henne konfundersam. Hästar känner minsta viktförändring. Därför tappar hon sitt framåttänk.

Kanske ska rita den sista övningen så du förstår? Inte alltid lätt att förklara från tankarna ;)
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Men hur gör du så när du lär in hjälperna?

Jag har aldrig varit med om att man måste lära om flera gånger däremot kanske påminna lite ibland.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Jag har svårt att tänka mig att orken är slut när vi pecis satt igång. Hon har varit igång max 5 veckor i sträck innan vila.

Att hon stannar hänger ju ihop med det som jag vill att de utreder vidare. Vi ska tillbaka nästa vecka, veterinären skulle ha semester denna veckan och hon ville att vi skulle komma igång lite mer med ridningen för att försöka forsera fram den eventuella hältan som de inte kunde hitta förra gången. Jag och alla andra jag pratat med tycker inte att detta är normalt beteende, även om hon är ung och inte så stark än.

Så stannar gör hon för att hon inte vill gå rakt fram, och det tror jag beror på att hon har ont någonstans.

Det jag däremot funderar över är varför hon i dessa situationer verkar helt som att hon glömt bort vad hjälperna betyder. Det var samma sak i höstas. Vi fick gå tillbaka till grunderna, och bara lära in hjälperna. Fick då hjälp av en tränare hur jag skulle göra och jag har följt det.

Svarar Fjordtokan här också:
Jag börjar med att hon står stilla, har halvlång tygel. Sen lägger jag till först bara innerskänkeln, lite längre bak. Om hon inte lyssnar då så petar jag med spöt på baken samtidigt. När hon flyttar bakdelen så berömmer jag. Om hon backar så stannar jag med rösten och gör om det. Ibland har jag fått leda lite med innertygeln också. Men oftast så fattar hon med bara skänkeln.
Sen gör jag samma sak i skritt. Några steg fram och sen flytta lite utåt för skänkeln. Ingen skänkelvikning, utan ganska lösa tyglar, leder lite inåt så att hon ställer litegranna bara.
Om hon inte har förstått uppsuttet (som igår) så har jag tränat från marken och bara petat med spöt på baken.

En annan sak som jag tycker är lite konstigt, såfort jag byter position så får jag börja om från början. Igår stod jag vid sidan, framför bogen, vid hennes huvud. Och då gick det bra efter några försök.
Sen stod jag framför henne och då var det som bortblåst igen, trots att jag petade på exakt samma ställe. Efter ett tag fick jag henne att flytta ett steg då också, så då avslutade vi träningen.

Ibland tror jag bara att hon inte lyssnar, för då kan hon om man smackar igång henne. Men ibland är det precis som att hon bara inte kommer ihåg eller förstår. Det är ju precis samma som vi har tränat såååå många gånger nu. Jag brukar alltid börja med att rida fram och svänga, ställa, flytta lite. För det mesta funkar det bra, men så plötsligt är det som att hon inte minns något alls.
I helgen fick vi träna halter, och igår sidförande. Det är ju inte direkt så att det är nya och svåra saker, utan sånt som används varje ridtur. :crazy::confused:
Så det är därför jag undrar vad jag gör för fel. Har inte så mycket att jämföra med, men hennes halvbror som var ett år äldre och lika grön lärde sig fort som attan. Efter en vecka gjorde han öppnor utan problem och stannade för sitsen efter en ridturs träning. Sol måste påminnas hela tiden känns det som. :confused:

När hältutredningen är klar ska jag be tränaren rida henne lite och hoppas att det blir bättre. Hon är verkligen hal som en ål.
 
Senast ändrad:
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Du ska inte ha dåligt självförtroende pga att du måste börja om med henne. Jag har bestämt mig för att skritta i 2 veckor nu för att Vilja verkar ha glömt bort att man faktiskt kan skritta. Hon verkar ha glömt bort allt vad gäller sidförande och tror att en skänkel betyder att man ska dra iväg i tölt så vi börjar om lite smått och så vi får grunderna att sitta igen.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Har inte läst igenom allt du skrivit tidigare så måste ha missat det.
Men svarade bara på din fråga om hur du ska få henne att lyssna på skänkeln. Förstog inte att du bara ville veta om det var "normalt normalt".

Äsh någon annan kanske har hjälp av tipsen iaf :) Hoppas hon blir bättre!
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Men om hon har ont så kan det ju vara så att vissa övningar gör ont men hon gör dem i alla fall.
Och sen ibland vill hon inte just på grund av att hon har ont. För det låter ju väldigt konstigt att hon skulle glömma sånt.

Ingår det i hältutredningen att du ska rida?
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Har inte läst igenom allt du skrivit tidigare så måste ha missat det.
Men svarade bara på din fråga om hur du ska få henne att lyssna på skänkeln. Förstog inte att du bara ville veta om det var "normalt normalt".

Äsh någon annan kanske har hjälp av tipsen iaf :) Hoppas hon blir bättre!

Jag glömde visst tacka. Det var jättebra med tipsen! Oavsett om det är normalt eller inte så behöver jag ju jobba med det, och då är det bra att få lite tips kring hur jag ska jobba. Det första är ungefär så som jag gör nu, så det andra kan ju bli lite påbyggnad tänker jag. :)

Jag pratade med en stallkompis idag som har ridit in och är duktig. Hon känner ju Sol ganska bra och hon trodde bara att hon testade och att hon har lärt sig att hon slipper genom att gå åt sidan och backa. I och med att jag inte vetat om något varit fel så har jag ju inte vågat stå på mig riktigt. Så när hältutredningen är klar får det bli lite bättre ordning på torpet och så får jag komma igång med träning och vara lite mer konsekvent. Får hoppas att det blir bättre.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Men om hon har ont så kan det ju vara så att vissa övningar gör ont men hon gör dem i alla fall.
Och sen ibland vill hon inte just på grund av att hon har ont. För det låter ju väldigt konstigt att hon skulle glömma sånt.

Ingår det i hältutredningen att du ska rida?

Ja, jag har också funderat i de banorna. Det första att hon går åt sidan tror jag är att hon har ont. Och eftersom jag inte är konsekvent där när hon går åt sidan så kanske hon missuppfattar eller lär sig att hon kan strunta i skänkeln. Jag vet inte riktigt vad som händer när hon gör så.

Förra gången var det bara longering och böjprov, men denna gången blir det ridprov också. Så förhoppningsvis visar hon detta även då. Ska be att beridaren är med också för det kan vara lite svårt att se vad som händer. Har varit och ridit för två tränare som båda hade inställningen att jag bara fjantade runt och behövde vara lite mer bestämd. Men ju mer jag säger ifrån, desto mer sätter hon sig på tvären. Förra veterinären tyckte samma sak med longeringen.
Ena tränaren lyckades jag övertala att sitta upp och visa mig, jo tjena det gick ju bra. Om det gick dåligt för mig så gick det verkligen inte bättre för henne. Och hennes lätt irriterade suckar över att jag inte red tillräckligt bra byttes ganska snabbt åt "Oj då, det här var inte så lätt", och så var det med det. Hon hade inte heller någon lösning utan vi gick tillbaka och tränade på sidförande istället.

Så jag tror att det är bra att beridaren rider henne också så att de tar problemet på allvar och inte bara tycker att jag ska rida ordentligt, för det är inte så himla bara.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Jag har inte löst det ännu men den enda förhoppning är en kort bomlös med flyttbara paneler.

Låter som min ena sadel Trekker Pro Endurance.
Flyttbara tjocka mjuka paneler, inte alls så tunna som de brukar vara på bomlösa utan denna lyfter verkligen från ryggraden.
Rejäl mankfrihet och benstöd, sitsen går att ändra från 16-18tum utan att längden på sadeln påverkas.
Den är 47cm lång hela sadeln men trycket hamnar ju mest under ryttaren så ju mindre man är destå mindre tryck.
Men om man har 18 tum så är det ju endå max 47cm som trycker emot hästen och troligen mindre eftersom man inte sitter på fram och bakvalv så ca 45cm.
Jag som har 16 ungefär inställt på sadeln nu sitter på en yta av ca 28-30cm(eftersom den går upp på ett specillt sätt vid bakvalvet så ligger rumpan upp där istllet för längre bak eller hur man ska beskriva haha):angel:.

sadel-_172265160.jpg

trekker-pro-endurance_172265702.jpg


nej supernöjd iaf.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Jag tror helt enkelt hon testar dig för att se om hon slipper undan, nu när hon stått ett tag kanske ledarskapet vacklar lite.
Träna från marken och flytta för skänkel/spö några gånger innan uppsittningen och sedan uppsuttet sen är det som det ska igen ingen att hetsa upp sig för:)

Rid i skogen mellan träden nu när du rider igång henne där är det jättebra att träna skänklar och styrningen osv.

Läste igen att hon kanske har ont, då skulle jag inte kräva så mycket av henne förrän ni utrett det ordentligt, rid för skojs skull kravlöst i skritt i skogen ett tag om du ens ska rida?
Verkar som att hon kanske stänger av när det gör ont/blockerar sig=du ser det som att hon inte förstår.
Lite så är Thengill med, tjatar man för mkt med något eller om han har obehag av en sadel osv så stänger han av och blir okänslig dvs pga att han är en mycket känslig häst han pallar inte med det och skyddar sig genom att "försvinna".
 
Senast ändrad:
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Skogen låter jag bli ett tag, annars är mina knän blåa på 3 röda. :devil:
Jag får verkligen jobba som en tok för att få henne att gå dit jag vill och inte in i träden.

Ja, jag har också tänkt i de banorna, därför har jag inte velat vara alltför bestämd, som tränarna och vet. har varit inne på. I höstas så gick det ju skit på träningen när jag skulle vara bestämd. Och sen när jag red hem och lät henne gå lite friare och hade överseende med småsakerna och lirkade förbi det som gick att lirka förbi så gick hon jättebra igen.

Första veterinärbesöket var en veterinär som kom hem till oss, då hade hon blivit igångsatt (2 veckor skritt, 2 veckor med ökande trav/töltarbete och sista veckan någon liten galopp löst) och då var hon jättehalt vid böjprov.
På klinikbesöket drygt en vecka senare hittade de inget alls. Då hade hon vilat däremellan.
Så veterinären på kliniken ville att jag skulle rida henne i skritt och trav tills nästa besök. Har både travat och töltat, utan större krav.
Vi ska dit om en vecka och göra ny hältutredning.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Jag tycker att det låter helt klart som smärtpåverkan. Kan inte ens en beridare få någorlunda ordning på henne så är det de mest logiska svaret.

Gullan86 Hade säkert kunnat funka om det inte var för sadelgjorstropparnas placering och de framskurna kåporna.

Just nu lutar det mest år en Star Trekk Espaniola.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Ja, precis.

Den som red henne sist var i och för sig ingen beridare utan bara en "vanlig" tränare. Har bara ridit för henne två gånger, en billig "vardagstränare". Vet egentligen inte så mycket om henne, blev tipsad av några stallkompisar som ridit för henne ett tag.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

kl

Satt o tittade på gamla bilder idag. Kolla vad fin min häst var i kroppen!
lillarompen.jpg

(Ja, fin för att vara Andi då såklart, han är ju skapt som han är...)

finalangsedan.jpg


Och en bild från idag...
wpid-dsc_1754.jpg


Vad har hänt med min blobb -häst menar jag?

Jag tror det är dags för stora förändringar! Jag har inte vågat RIDA PÅ med honom utan vi môsar runt i skogarna i skritt o på en ridtur kanske det blir nån minut eller två i trav eller galopp. Att försöka samla eller rida på böjt spår har jag i alla fall undvikt och jag har nog varit alldeles för mesig med tempo ute på tur. Det är så otroligt lätt att bara Åka Andi, lalla runt på lång tygel i grimma o njuta av naturen o sällskapet. Men det bränner han inte många kilon på och bygger inga muskler. O så ser han ju ut som han gör... Fet blev han redan första sommaren med spatten och efter det har vi inte hittat tillbaka. Hästen slutar ju aldrig att äta! Har aldrig varit med om liknande, han laddar varje dag för världens undergång.

Men jag e så skraj att han skall bli dålig igen! Man kan ju se på honom ibland i hagen när han ouppvärmd och kommer i trav att han är ojämn. Man kan tydligt se på honom om han nån gång får följa med flocken in i paddocken o leka, ouppvärmda busstreck gör ont, han kan efter ett par ouppvärmda bockssprång börja skutta jämfota med bakbenen o ser mest ut som en liten kanin. Är han däremot uppvärmd så ser man ingenting. Om man rider honom 20min innan han får springa i paddocken så kan han hoppa o bocka som en stolle. Men tänk om hårdare ridning skapar mer problem? Om jag börjar rida honom mer i höga tempon för att "bränna fett o bygga muskler" så kanske hans leder tar stryk o han blir halt igen? Då är det tillbaks till promenader... Är det värt försöket? Och vågar jag börja rida i paddocken igen? Böjda spår? Tänk om jag sitter där o kräver samling i paddocken o så har han ont o jag inte märker hälta?

När det gäller ren bantning så skulle det ju fungera dom närmaste veckorna om jag tar honom ifrån flocken. Det skulle förståss skära i hjärtat och förstöra den fina struktur vi byggt upp i hagen. Vi har nämnligen konstruerat det så att dom måste gå "runt" för att komma mellan sina sovplatser, vindlä, ligghallar, foderplatser, bra beten. Andi får alltså vandra väldigt mycket automatiskt vilket är super för hans ben! Jag prövade ju i somras att sätta honom i en bantarhage med nerbetat och grus -det tog tre veckor så fick han nya skov. Så den idén blev skrotad rätt snabbt. Jag har oxå prövat masker, men får så dåligt samvete för han är en såndär mysfarbror som kan stå o klias med dom andra lääänge. Det blir inget kliat ens på sig själv med en korg över munnen...

Nu har jag börjat fundera över att göra en "slinga" i hagen, en 4-5m bred hage runt hela hagen som Andi kan ha. Den blir nerbetad om han får sällskap och så måste han gå mycket. Det blir ett jäkla jobb bara! Vad tror ni?

Oj, det bidde långt... Sorry! Jag behövde få reda ut tankarna, kunde inte sova över det här. Hur hade ni gjort?

För er som inte vet, så fick Andi spatt för två år sedan.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Kolla upp vilket foder du har? Mina ponnyer - islandshästar och fjordingar huvudsakligen - får 12-14 kg hösilage per individ (ingen aning om vem som äter vad pga lösdrift) samt 1-1.5 kg havre. Och ingen är fet. Antingen rör de sig väldigt mycket i hagen - men jag tror inte det - eller så är det rätt foder för de individerna. De som jobbar mest, får gå fyra ridpass per vecka så jag rider heller inte ner dem i vikt.

Elina8: jag tror det är rätt normalt att behöva backa till grund med en unghäst. Min Isa, som inte riktigt är en unghäst, behöver den typen av pedagogik då och då. Man får liksom påminna i stillastående. Och Lester -07 har jag fått börja om i skritt med skänkelvikning och vara övertydlig om hur jag menade att han ska ha kroppen och flytta hovarna. Fast det beror ju mest på mitt slarv:crazy:
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Tror inte du behöver vara rädd för att hålla bra tempo så länge du värmt upp honom ordentligt. Min mamma hade en spatthäst och han reds både mkt och i ganska högt tempo men mådde inte bra av hårda underlag tex grusvägar torra sommrar. Arbete på volt gick också bort.
I skogen på lätt sviktande underlag var han pigg och glad. Min mamma hade haft den här hästen ganska länge och kände tydligt på honom om allt var OK. Du har ju haft Andi länge också och jag är tror nog du känner om han har ont.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

I foderväg så får mina hästar minst 9kg hösilage var, det täcker alla större behov(inte vissa mineraler/spårämnen). Är det ett par minusgrader ökar jag på och kallare än -7 så får de nästan fritt(fast utlagt på många platser i hagen för att de skall vandra mycket)

Den stora skillnaden på Andi o dom andra är att han inte slutar äta. De andra kan stå o sova eller roa sig på annat vis, Andi äter o äter. O när det är slut dammsuger han. Han äter även det som de andra ratar(sånt som bajsats i t.ex.) På sommaren när här är gräs överallt är det samma visa, han äter o äter o äter som om han måste skynda sig innan nån annan tar det. När han förr gick i jordhage där gräset tog slut så åt han bark och bajs(o halm i stora mängder). Det måste va något psykiskt.

Han får lite skrammel i krubban i form av müsli, ledtillskott och lite lusern för magaktiviteten.

Han får alltså inte jättemycket mat, o är lägst i rang så han roffar inte åt sig heller. Han skulle nog kunna leva på en sten :) Det jag har märkt är att han på vintrarna blev väldigt fin i kroppen på hög kvot. Hösilaget iår är lite mer normalt.

Det enda sättet jag skulle kunna banta honom i form vore grushage på sommaren, gräset är den största boven.
 
Sv: Snack & Uppdateringstråden *nr2*

Jag tror kanske inte att jag skulle våga göra allt för stor förändring med en gång. Alltså, böjda spår, samling, tempo skulle jag nog dela upp under en väldigt lång period, kanske kommer du dit en dag då det funkar, eller också inte. Men att rida med mer tempo i fri form tror jag är det som gör minst skada.
Godis spatt hade ju gått ganska så långt, men det var först när vi började tölta som jag märkte av det. Kanske bara ett sammanträffande, kanske berodde det på ridningen. Samma period red vi också mer i ridhuset, mer volter och mer samling. Även om jag aldrig ridit särskilt mycket i ridhus så blev det ändå kanske en gång i månaden, när det var som mest så blev det kanske ett par gånger i veckan.

Jag hade nog börjat med lite mer tempo, låt han vara lite framtung om han vill det i början och låt honom bara få springa på där det är bekvämt. Så kan du ju börja utmana med lite mer form och samling efterhand som du känner att det funkar. Men jag skulle nog gett det en ganska lång utvärderingsperiod så att du hinner märka exakt på vilken nivå han börjar reagera. Om du börjar med allt samtidigt så kanske han bara reagerar på tex. böjda spår. Men då kanske du blir rädd att rida honom samlat på rakt spår och i högre tempo, fast han egentligen hade klarat av det.

Sen tror jag att man får fråga sig själv lite vad hästen mår bäst av. Det är ju du som känner Andi, verkar han vara nöjd med att vara skogsmulle så kanske det räcker.
Det var ju en viktig del i mitt beslut med Godi. Han var ingen promenadhäst, han ville bli riden och han ville springa. Även om vi var ute på långa promenader och travade och galopperade där vi brukade trava och galoppera så var han inte alls samma häst som när jag satt på. Och han var definitivt ingen häst som bara går i hagen. Sen var det såklart så mycket annat som spelade in för hans del, jag märkte ju att han hade ont, även i hagen.


Ang. att stängsla så tror jag det är bra, de brukar ju rekommendera en U-hage till fånghästar, så att de får vandra mycket men får lite gräs.
Har han ätit så hetsigt när han var smal också? Många hästar får ju lite stört ätbeteende när de är feta, och äter precis allt de kommer åt. För att sen som smala återgå till normalt igen. Dels att de blir mindre lättfödda, dels att de inte äter lika hysteriskt. Så på en del hjälper det bara man har kommit över tröskeln, medan andra alltid har ett stört beteende ofta har de även problem med IR och liknande.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Islandshäst Får hem ett par nya hästar inom kort och tittar just efter varsitt utegångstäcke för dem. Skulle gärna vilja ha ett som är anpassat för...
Svar
8
· Visningar
757
Senast: Ajda
·
Utrustning Jag undrar vilken storlek på träns islandshästar brukar ha. Jag har ett träns i storlek cob som min fjordhäst växte ur. Har full på...
Svar
5
· Visningar
271
Träning Hej! Har en fundering på den svenska islandshäst landslaget. Hur tar folk sig dit? Har en kusin vars dotter verkligen vill tävla...
Svar
1
· Visningar
255
Senast: Roheryn
·
Ridning Jag är lite förvånad att vi inte har en tråd uppe om den här katastrofen till tränare, eller så har jag missat den...
2
Svar
25
· Visningar
3 003
Senast: LenaH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Liten fodertunna?
  • Valp 2024
  • Storlek röd Kong?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp