Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hela vägen ända upp till treriksröset i norr.Fick frågan om hur långt upp i Sverige det växer träd? Och hur långt upp i landet finns det skogsbruk? Jag fick ju skamset erkänna min okunskap. Jag har försökt att Googla med det var svårt.
I Rovaniemi och söderut så är träden normalstora.. även i Kiruna har vi normalstora barrträd. Lövträd finns det däremot färre av och dom som finns är fjällbjörkar. Lite mindre, men jäkligt mycket segareJag har varit i Rovaniemi och sen åkte vi över till Sverige och reste söderut men inte minns jag hur stora träden var![]()
tack! Jag visste väl att kunskapen fanns på Buke ❤I Rovaniemi och söderut så är träden normalstora.. även i Kiruna har vi normalstora barrträd. Lövträd finns det däremot färre av och dom som finns är fjällbjörkar. Lite mindre, men jäkligt mycket segare![]()
Tänk så fel jag hade. Jag trodde att det på sin höjd växte dvärgbjörk så långt norrut. Nu har jag lärt mig något nytt.I Rovaniemi och söderut så är träden normalstora.. även i Kiruna har vi normalstora barrträd. Lövträd finns det däremot färre av och dom som finns är fjällbjörkar. Lite mindre, men jäkligt mycket segare![]()
I fjällen slutar det växa träd när man kommer tillräckligt högt. Pga höjden gör klimatet för hårt, inte av att man kommer för långt norrut. Det översta som växer är fjällbjörkskog. (som tydligen är ganska unik för Norden - nu lärde jag mig något nytt idagTänk så fel jag hade. Jag trodde att det på sin höjd växte dvärgbjörk så långt norrut. Nu har jag lärt mig något nytt.
Intressant! Jag visste verkligen inget om detta tidigare.I fjällen slutar det växa träd när man kommer tillräckligt högt. Pga höjden gör klimatet för hårt, inte av att man kommer för långt norrut. Det översta som växer är fjällbjörkskog. (som tydligen är ganska unik för Norden - nu lärde jag mig något nytt idag)
Klipper in lite från wikis artikel "fjäll":
Skogsgränsen är den skarpaste av alla naturliga vegetationsgränser i fjällkedjor. Ovanför den breder kalfjället ut sig och nedanför växer fjällskogarna. Skogsgränsens utbredning styrs till största del av trädgränsen.
Trädgränsen är inte en statisk gräns utan beror på många faktorer, lokalt bland annat på breddgrad, sluttningarnas läge och hur vindexponerat området är, men även på antalet djur som betar av marken och eventuella stenras. Alla faktorer är dock ännu inte kända.
Den viktigaste ändringen i träd- och skogsgränsens läge sker om klimatet förändras. Blir klimatet varmare, höjs gränsen medan den sänks om klimatet blir kallare. Detta styr kalfjällets utbredning.
Fjällvegetationen kan delas in i tre bälten som avlöser varandra i höjdled: fjällbarrskog, fjällbjörkskog och kalfjäll
Fjällbjörkskog är som skogstyp unik på många sätt. Den är beroende av närhet till havet och nästan begränsad till den skandinaviska fjällkedjan. I bergskedjor med mer kontinentalt klimat än Skanderna utgör normalt barrskog den subalpina regionen. Det är bara på Island, i Skottland och på Kamtjatka-halvön i nordöstra Ryssland som det finns liknande fjällnära björkskog.
Och här hittade jag lite om nordgränsen https://illvet.se/naturen/vaxter/hur-langt-norrut-ligger-tradgransenIntressant! Jag visste verkligen inget om detta tidigare.
Fast "uppe i stan" hittar du inga tallar, det måste en ner till Lomboloområdet för att hitta och även där är jag lite lur på att de är planterade, för de är inte många.I Rovaniemi och söderut så är träden normalstora.. även i Kiruna har vi normalstora barrträd. Lövträd finns det däremot färre av och dom som finns är fjällbjörkar. Lite mindre, men jäkligt mycket segare![]()
Jag tänkte ju inte direkt Kiruna som står, utan mer området Kiruna.. Jo, uppe i stan är det mest fjällbjörkar. Längs Adolf Hedinsvägen finns iofs det planterade björkar av vanlig kvalisort!Fast "uppe i stan" hittar du inga tallar, det måste en ner till Lomboloområdet för att hitta och även där är jag lite lur på att de är planterade, för de är inte många.
(För de som inte har varit i Kiruna: Själva staden är byggd på ett berg och på den gamla järnvägsstationen som nu är riven pga. stadsomvandlingen stod det 535 m ö h. Detta är den lägsta punkten, resten av staden ligger liksom ovanför.)
Hur gick det med träden som flyttades för något år sedan? Klarade de sig?Jag tänkte ju inte direkt Kiruna som står, utan mer området Kiruna.. Jo, uppe i stan är det mest fjällbjörkar. Längs Adolf Hedinsvägen finns iofs det planterade björkar av vanlig kvalisort!
Hmm, undra vilka träd det var? Har bara bott i Kiruna i 1.5 år..Hur gick det med träden som flyttades för något år sedan? Klarade de sig?
Och här hittade jag lite om nordgränsen https://illvet.se/naturen/vaxter/hur-langt-norrut-ligger-tradgransen
I norra Norge betyder värmen från Golfströmmen att trädgränsen ligger omkring den 70:e breddgraden, medan den på östsidan av Hudson Bay i Kanada finns redan på den 55:e breddgraden – vilket motsvarar södra Danmark.
Vinterkylan är inte avgörande, men när växtsässongen blir så kort att tiden inte räcker till nya årsskott så funkar det inte.
(70:e breddgraden är ovanför Alta i Finnmark)
Jag hittade den här artikelnHmm, undra vilka träd det var? Har bara bott i Kiruna i 1.5 år..
För att man måste flytta staden pga gruvan.Eh ... varfor ar det ett "nytt" Kiruna?