Avsolut. Men få pappor som pratar om barn nästan hela tiden...en generalisering här. Det finns mammor som pratar om annat än bara barn
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Avsolut. Men få pappor som pratar om barn nästan hela tiden...en generalisering här. Det finns mammor som pratar om annat än bara barn
Min erfarenhet är faktiskt tvärtom. Men jag har också umgåtts ganska mycket med pappor som valt att vara väldigt mycket med sina barn, inklusive mitt barns pappa. Jag hade ett mycket större behov än honom att prata annat än barn när vårat barn var yngre. Även bland mina kollegor upplever jag att männen pratar mycket mer om sina barn än kvinnorna.Avsolut. Men få pappor som pratar om barn nästan hela tiden.
Jag har lite grann samma funderingar. Att skaffa bekantskaper/ytliga vänner går lätt för mig genom mina intressen, men att ta steget från t. ex. "hundträningsbekant" till att faktiskt bli vänner, tycker jag är svårt. Speciellt nu när vi bor på en mindre ort, där det känns som att de flesta redan har sitt sociala nätverk och inte är så intresserad av nya vänner.
Just att skaffa bekanta tycker jag har varit lättare här än i en större stad. Här är det mer naturligt att heja och byta några ord när man ses. Det är människor som jag då blivit bekant med via jobbet, eller hundaktiviteter, grannar o. s. v. Jag tycker att det småpratandet känns väldigt trevligt, men jag upplever också att det stannar vid just småprat.
Med andra ord har jag inga bra svar, men jag undrar detsamma och hoppas att andra har bra tips att dela med sig av.
Det är svårt att få riktiga vänner när man är vuxen, tycker jag i alla fall. Det är svårt att komma in i nya grupperingar. Som gift kvinna med en asocial make är det helt omöjligt. Att umgås med andra par kräver att maken har behov av vänner, vilket han inte har (har troligen asperger). Utan han trivs bäst hemma utan andra människor omkring sig. Jag är hans totala motsats och har behov av vänner. Nu har vi dessutom uppnått den åldern när vännerna börjar trilla bort pga demenssjukdom och död. Det är tufft.
/Lizzie
Jag tappade mina vänner när jag flyttade, så nu har jag inga nära vänner längre, bara via nätet. Det är lite trist när det blir så, men tycker också det är svårt med vänskap i vuxen ålder. Har fått tips på var jag kan komma ut och "socialisera", men då behöver man ju öppna sig och riskera att bli illa behandlad igen och det känns tryggare att hålla sig för sig själv, jag är nog inte så modig vad gäller det.
Jag skulle också rekommendera att knyta an med andra föräldrar. Dels kommer många tillfällen som bjuder in till det, som man kan ta, och dels blir det ju på ett naturligt sätt mycket fokus på barn under småbarnsåren och då kan det vara skönt att ha vänner som är i samma fas.
Annars funderar jag själv på bokcirkel. Jag har gott om vänner, men jag saknar vänner som delar intresset att läsa böcker och diskutera dem. Jag är dock ganska nischad i vad jag vill läsa och vet inte riktigt hur villig jag är att läsa annat just nu, så det skulle behöva vara en bokcirkel med lite inriktning. Får kanske starta en egen och se om jag hittar folk med samma intresse
Det där med andra föräldrar har aldrig fungerat för mig utom i nåt enstaka fall. Mina barn har varit väldigt high maintenance så det har inte gått att riktigt umgås samtidigt som man ansvarar för dem.
Jag tänker snarare att ditt sätt, som ju inte alls är ovanligt, att prata om (här) och (till synes) förhålla dig till föräldraskapet och resten av livet, ser ut som att du är (kanske vill vara) en annan person som förälder. Jag upplevde något i den stilen hos rätt många bekanta när jag hade småbarn, och jag själv värjde mig så gott jag kunde.Jag tror att definitionen av att umgås har förändrats för mig. Nej, man hinner sällan avsluta en mening men det har i varje fall varit trevligt att göra saker tillsammans. Våra närmsta vänner har barn i samma ålder som våra och man får inte en syl i vädret men vi har ändå roligt ihop. Vi leker tillsammans med barnen och att få till några längre diskussioner får vi nog vänta med. Nu åker vi på en resa ihop under våren så då hinner vi nog med mer prat efter att barnen somnat. Men inga andra hade nog velat resa tillsammans med oss och våra små och vi får ihop det just för att vi är i samma fas och alla är med på villkoren. Vänskapen är väl lite som äktenskapen just nu. Man får kompromissa, göra det bästa av relationen och veta att det kommer en annan tid senare i livet. Men till viss del har vi nog kommit varandra ännu närmare eftersom vi går igenom precis samma sak precis samtidigt. Barnen kan ju vara ett bidrag till, eller i varje fall ett inslag i, relationen. Ibland tycker jag att det kan låta som om vi är olika personer, vi som föräldrar och vi som oss själva. Men jag kan absolut prata om barnen i en lekpark i halva meningar och politik över ett glas rödvin och båda är lika mycket jag, och mina behov av kontakt som tillfredsställs.
Jag är iaf glad att jag har barn i samma ålder som barnets kompis mamma. Det har varit helt fantastiskt att ha en person nära (både fysiskt och psykiskt) som kommer över på middag spontant, sitter och diskuterar över ett glas vin en sen sommarkväll på landet och som jag får umgås med utan att behöva roa mitt barn eftersom de kan roa varandra. Och som också gärna äter den där middagen kl 17.30 en vardag och behöver gå ifrån en stund och lägga barn kl 20.30. Men jag förstår vad du menar, ingen av oss blev nog föräldrar som prio 1 bara för att en bebis plockades ut. Men att vara förälder är ju inte ett hinder för att skaffa nya vänner heller. Vi fick en bonusfamilj (med tillhörande moster, mormor och kusiner). Den är jag glad förJag tänker snarare att ditt sätt, som ju inte alls är ovanligt, att prata om (här) och (till synes) förhålla dig till föräldraskapet och resten av livet, ser ut som att du är (kanske vill vara) en annan person som förälder. Jag upplevde något i den stilen hos rätt många bekanta när jag hade småbarn, och jag själv värjde mig så gott jag kunde.
Jag ville inte bli så olik mig så fort, så att säga. 30-40 år senare, tex, är föräldraskapet såklart mer integrerat i ens person. Då kan man inte veta hur livet och man själv hade varit utan barn. Men under småbarnsåren kan man ju fortfarande ha en rätt realistisk bild av sitt "barnlösa jag", en realistisk kontakt med sitt barnlösa själv. För mig "dog" inte den personen av att en bebis pluppade ut, sas.
Jag kan inte se mig tänka att flera år är en "fas" så distinkt skild från andra "faser" när det ju i grund och botten är jag som lever mitt liv. Och då blir det viktigare att hålla ihop hela livet liksom, inte typ gestalta en "fas" i taget.
Det är typ av såna skäl "att ha narn i samma ålder" inte, verkligen inte, känns som en rimlig bas för vänskap. Snarare ett hinder.
Jo visst är det så. Och det är kanske också vad jag orkar med, det sociala på jobbet liksom. ibland hade det varit skönt med en närmare vän dock, men det är ju som det är.Kom ihåg att det kan ge mycket att vara lite ytligare bekant också. Att sitta brevid varandra på körrepetitionen varje vecka och snacka lite i pausen. Eller prata i duschen efter simlektionen eller medan man rör i grytorna i soppköket för hemlösa eller vad det nu är.
Det är nog lättare att knyta kontakter om man har barn och knyta kontakterna med barnens kompisars föräldrar, men jag är med dig där om att det blir lite mycket barnprat. Jag upplevde det som lite tråkigt ibland,det blev för mycket barn, jag var ju mer än mamma och behövde prata om andra saker också. Det var svårt med andra föräldrar när barnen var små.Och @bumpo
I en bokgrupp på fb som jag är med i, var det en kvinna som efterlyste folk till en bokcirkel som hon ville starta. Hon hade ett antal kriterier, hur ofta cirkeln ska ses, att det ska ske irl i stan där jag bor, och så en del värderingar som hon ville att man skulle dela (det påverkar ju vilka böcker man kommer att läsa också, förutom allt annat som delade värderingar innebär). Vi har en cirkel nu och det är jättetrevligt.
Du kan ju testa något sådant.
(Andra småbarnsföräldrar skulle jag snarare undvika, det blir ju bara barnprat. Åtminstone om det är kvinnor. Genus osv.)
Varför måste ni umgås som par?Det är svårt att få riktiga vänner när man är vuxen, tycker jag i alla fall. Det är svårt att komma in i nya grupperingar. Som gift kvinna med en asocial make är det helt omöjligt. Att umgås med andra par kräver att maken har behov av vänner, vilket han inte har (har troligen asperger). Utan han trivs bäst hemma utan andra människor omkring sig. Jag är hans totala motsats och har behov av vänner. Nu har vi dessutom uppnått den åldern när vännerna börjar trilla bort pga demenssjukdom och död. Det är tufft.
/Lizzie
Jämnårig är helt oviktigt i sammanhanget.Om öppna förskolan är ett ställe där Marodören trivs så låter det väl som en toppenidé att gå dit ?
I vuxen ålder tror jag att gemensamma intressen och samtalsämnen är MYCKET viktigare än att vara jämnåriga!
Jag tror att du har rätt.Just den där enorma skillnaden mellan personer man blir vän med och personer men blir ihop med, som jag uppfattar heterosexuella, skulle jag vilja att författare undersökte i sina böcker så att jag fick läsa om det. (Men jag kan ju ha sett fel, också.)
Det borde ju ge möjlighet att träffa människor med samma syn på livet.Jag är dock ganska nischad i vad jag vill läsa och vet inte riktigt hur villig jag är att läsa annat just nu, så det skulle behöva vara en bokcirkel med lite inriktning. Får kanske starta en egen och se om jag hittar folk med samma intresse
Det finns vi som uppskattar att titta på andras lekande barn också.Bra tips!
Själv har jag uppskattat barnprat. De är ju en stor del av ens liv och mycket nytt som man själv går igenom, jag har tyckt det varit skönt att ha andra att dela erfarenheten med. Det har också varit enklare att hitta tillfällen att ses eftersom man kan träffas tillsammans med barnen, och det inte är så många utav småbarn som tycker det är kul att ses i en lekpark eller bli avbruten två gånger per minut. Väldigt individuellt såklart, men jag har verkligen uppskattat det.