Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Enligt min stallkompis som är djurskyddsinspektör måste man inte ha ligghall. Det måste finnas ligghall eller likvärdigt och enligt henne räcker det att det finns tillräckligt med träd/buskar i hagen för att dem ska kunna ta skydd. Så det där är en sanning med modifikation. Och finns ett vindskydd så klarar dem sig bra.
Så jag tror kanske reglerna är olika i olika kommuner?
Himla synd att inte hästarna kan läsa detta
Mina hästar är ALDRIG inne i sin ligghall och sover......de får en stor halmbal då och då som de river och sliter i och när den är utspridd på marken så brukar de lägga sig där och sova, speciellt unghästarna.
De äldre ligger väldigt sällan ner överhuvudtaget....
Kanske just p g a det är plåttak!! Det blir lika varmt i ett plåtskjul om sommaren som råkallt på vintern.
Jo jag vet vad mina anser vara dåligt väder. Sommarregn tar de, men inte kallt regn o vind.
Att kunna fly in för insekterna är samma sak
kan meddela att jag mötte glada och pigga hästar i hagen i morse. Ingen rimfrost i pälsen som de haft när de var inne, fast det var ju inte lika kallt i morse.
Då har du snarare en EJ fungerande ligghall där hästarna inte känner sig trygga skulle jag tro. Det kanske beror på att den är för liten, felbyggd, för små felplacerade öppningar mm.
Ligghallen ligger i direkt anslutning till stallet, där är 3 öppningar på en långsidan så det finns alltid en väg ut och den bör räcka enligt föreskrifterna. Sen vet jag att föreskrifterna är minimimått men inte alla har möjlighet/plats att bygga superstort bara för att det är bäst....Bättre minimimått än inget eller ?
Även vuxna hästar har behov att ligga ner och sova. Gör de aldrig det skulle jag oroa mig för min hästhållning i stället för att påstå att de minsann inte vill eller behöver ligga ner. Inte många hästar vill lägga sig direkt ner på marken i blöta, lera eller 30 gradig kyla....
Jag har aldrig påstått att de inte VILL eller BEHÖVER lägga sig ner, bara att de inte gör det....orsaken vet inte jag.
Naturligtvis ligger de ner, kanske 1-2 gånger om dygnet men inte lika mycket som fölen och unghästarna gör.
Som jag skrev så har de en tjock hamlmbädd ute att ligga i och de verkar som att hellre ligger där än att går in i ligghallen.
Har man tillräckligt stora rätt byggda lösdrifter vill hästarna vara där inne. Det har man t om gjort undersökningar på.
Min dröm är att ha ligghall i vinterhagen på höjden med öppningen mot söder...Då tror jag de hade nyttjat den mycket bättre.
Men det har jag inte möjlighet till, tyvärr.
Jag bor så att jag ser mina hästar större delen av dygnet eller hela dygnet om jag inte lägger mig och sover... De går ute med ligghall/vindskydd med halm hela sommaren och hösten. Placerade så att hästarna trivs ihop med varandra. De är inne i ligghallen ofta. Alltid på hösten vid regn och blåst då de springer in där direkt. De ligger ALLTID där och sover i halmen. De ligger också ner inne i stallet och sover stora delen av natten under den installade perioden. Jag har vakat med övervakningskamera vid b la flertal fölningar och gör man det så kan man se hur mycket hästarna ligger, även helt utsträckta på sidan för att sova.
Jag tycker det är tråkigt att se all dålig s.k lösdriftshållning av hästar som ökar mer och mer. Dåliga små leriga hagar utan träd med små skjul, t om med presseningar till tak utan torra platser för hästarna att vistas på eller lägga sig och vila på.
Min vinterhage är drygt 1,5 hektar stor, borde vara större men det är vad som finns. Den är kuperad med slutande skog och en sluttande äng. I skogen finns många torra platser att ligga på och mycket träd att ställa sig under.
Hästarna får inte plats,vill eller törs inte söka skydd där ens i ihållande regn och blåst. Har ett exempel här i närheten där hästarna hålls ute med felaktigt för litet s.k vindskydd och för många hästar. De hade häromdagen alla trängt ihop sig och lagt sig i snön på lite kvarvarande hösilage i hagen i 25 gradig kyla.
Att ha hästarna på en väl skött lösdrift kräver lika mycket krav på miljö, tillräckligt stora hagmarker, skötsel, arbetsinsats som att ha en installad häst i vårt land. Det måste dessutom finnas tillgång till sjukbox att ta in sjuka hästar i. Behöver veterinär tillkallas för behandling måste ju detta kunna ske på ett någortlunda "varmt " ställe där det åtminstone är någon plusgrad. Hovslagare måste ju också ha en vettig arbetsmiljö. Jag skulle aldrig acceptera att stå utomhus i flera minusgrader och sko om jag var hovslagare.
Detta är ju en självklarhet, menar du att det finns stall med lösdriftshållning som inte har sjukbox och utrymme för veterinär och hovslagare ??
Jag tyckert dessutom att man får se till att ordna frostfritt vatten om man ska ha hästarna ute dygnet runt Det finns t ex termobar och det finns eluppvärmda vattenkoppar.
Om inte annat så sparar det ju så enormt mycket arbete för en själv, att ha vatten frostfritt så att man bara behöver fylla på en gång om dagen istället för 3-4 som kan krävas vid mycket låga grader.
Jag har ThermoBar och har haft i 5 år, skulle aldrig klara mig utan den idag
En väl fungerande lösdrift är jättebra men har man inte möjlighet att ordna det under vintern så är man skyldig att i stället ordna ett bra stall till sin häst i tid!
Till TS: De mått som anges i djurskyddslagen för ligghallar är minimimått. Använd det sunda förnuftet. Räcker dessa mått i just min ligghall? Vill hästarna gå in där? Lägger de sig ner för att vila någon gång? Har jag möjlighet att se till att hästarna får ej fruset vatten tillräckligt ofta? Passar hagen att ha som lösdriftshage? etc... Om inte kanske ditt kallstall ändå är bättre nattetid då hästarna ändå ges möjlighet till vila där.
men ser du hästarna 24 timmar om dygnet?
Hej på er,
Det finns säkert nån tråd jag kan läsa mig fram till svar på min fråga i, men jag är på jobbet och har inte tid att surfa just nu.
Har totton tillsammans med en annan häst ute dygnet runt med vindskydd. Har ett stall men det är total oisolerat. Hästarna har när det nu varit så kallt fått stå inne på natten, när jag har frågat den som släpper ut dem på morgonen har hon sagt att det är varmare inne på mornarna. I morse skulle jag släppa ut dem, då har de frost ända upp i öronen. Det måste alltså ligga på en -15 inne i stallet på natten, och de står ju då stilla.
ska jag låta hästarna stå ute hela natten istället? frågan är ju om de rör på sig eller inte när de ute ändå, och inne blåser det ju inte på dem.
Som kanske märks är jag väldigt ambivalent i frågan, just för att de endast har vindskydd och inte riktig lösdrift...
de har fri tillgång på hösilage (väldigt torr) dygnet runt och vi försöker vattna dem så ofta som möjligt, det går dock inte att ha vatten ståend ei hagen när det är så kallt det fryser direkt. Planerar nu självbygga av uppvärmd tunna...
Har ni några råd att ge mig?
kopierat från jordbrukets hemsida:
Utevistelse på vintern ställer särskilda krav
Under den kalla årstiden (den tid då betestillväxt inte sker) får hästar hållas ute upp till 16 timmar per dygn utan tillgång till ligghall. Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det. Även terräng, underlag och andra yttre förhållanden måste vara lämpliga.
Om din häst är ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden ska den ha tillgång till ligghall eller annan byggnad som ger hästen skydd mot väder och vind. Hästen ska också ha tillgång till en torr och ren liggplats. En ligghall för hästar bör normalt bestå av tre väggar och ett tak. Den öppna långsidan bör i normalfallet ha söderläge.
Utrymme per häst i ligghall utan utfodring i hallen Hållningsform Boxstorlek
Vuxna hästar: 80 % av arean för vuxen häst i enhästbox
Sto med föl: 80 % av fölningsboxen
Unghästar 12-24 mån: 60 % av arean för vuxen häst i enhästbox
Unghästar 5-12 mån: 40 % av arean för vuxen häst i enhästbox
Om du har ligghall med utfodring
Har du ligghall med utfodringsanordning gäller samma mått som för ligghallar utan utfodring. Du får alltså inte räkna med utfodringsytan när du räknar ut arean. Utfodrar du istället dina hästar lösa inne i ligghallen gäller samma utrymmeskrav som för gruppbox.
Utrymmeskraven gäller även för utevistelse
Utrymme per häst vid grupphållning gäller även om hästarna vistas ute.