Sv: Ska det hända något snart eller??? Del 2.
Man hade ju hoppats att ett entydigt svar skulle komma från kliniken, men här finns ju ett fynd av kroniskt fång från röntgen. Det verkar ju vara det som påståtts från ägarens sida. Den där sucken av lättnad - att det blev helt klart att hovvårdarna hade fel -kommer av sig. Och det kan inte ha varit smärtfritt för hästen att åka så långt.
Jag förstår inte vart du vill komma???
Denna individ har mig veterligt aldrig påvisat fångsymtom under dom drygt tio år den varit uppstallad i Mellansverige. Heller under inga omständigheter uppvisat symtom på fång så sent som i Nov-06 då den skoddes av till barfota av sin sedan många år tillbaka traditionella hovis.
Hade det förelegat misstanke om ev. fång vid den avskoningen så skulle under inga omständigheter hästen skotts av utan
omgående remiterats in till kompetent klinik med Digitalröntgen,magnetkamera för klinisk undersökning och utfört av två av landets främsta experter på fång stationerade på SLU.
Varken hovvårdaren eller hästägaren har fel då båda är mkt väl medvetna om att dom och endast dom utifrån sin hastigt ändrade foderstat,verkningsmetod samt inte minst den transport på drygt 30 mil + lastningsövning i drygt sju timmar utfört under den absolut mest känsliga tidpunkten för denna häst utlöst den för dagen kroniska fång den vid klinikbesöket uppvisade.
Jag skulle själv gärna ha sett ett mer entydigt svar från detta klinikbesök utifrån flertalet motsägelse i redovisade uppgifter. Ett ex är ju den så kallade hovbölden i sulan, ingen hovböld kan uppkomma i en sula utan uppkommer den i sulan så har vi helt enkelt en perforerad sula med secundär varbildning.
Och hur uppkommer då en perforerad sula??? Jo enbart genom att sulan perforerats utifrån för stor primär belastning och icke tillräckligt starkt (tjockt) sulhorn.
Kronisk fång går heller inte att vid endast en kontroll och röntgen fastställa utan kräver återkommande kontroller och då endast med hjälp av digitalröntgen och magnetkamera.
Slutligen så är det oxå för dagen den mest tillförlitliga metoden för att konstatera om det rör sig om foderfång eller belastningsfång samt hur länge denna sk. kroniska fång pågått och vad som utlöst rotationen.
För att denna undersökning skall anses som tillförlitlig bör man även ta hänsyn till hela hästen, d.v.s. inte glömma bort bakdelen.
Vi bör ha i åtanke att hästen för dagen reagerar för visitertång i tådelen BF!!! Den belastning en människa med visitertång klarar av att utföra rör sig om ca max 80kg tryck. En hov i full belastning utsätts för en påfrestning på drygt ett ton!!!