Semmeltråden

Jag som inte varit i Sverige under February sedan mitten pa -80 talet och darfor maste baka mina egna semlor tar mig friheten att baka och ata semlor precis nar jag vill. :p Nu nar jag tanker pa det skulle det nog smaka bra med semlor till sommaren ocksa. :d Jag gjorde mini semlor forra helgen, tror jag det var, i gar var bullarna definitivt torra sa jag gjorde en brodpudding pa de bullar vi hade kvar. Brodpudding med salt karamell sas. Inte dumt alls!
 
Jag gillar semlor, men är inte förtjust i kardemumma så det är så trist att så många har kardemumma i semmelbullarna. Måste svänga förbi stället som inte har kardemumma i bullarna nästa gång jag kör till stugan 🤩
Men mammas hemgjorda är bäst, lite mindre och kompaktare bullar självklart utan kardemumma :)
 
Jag köpte fel. Hem kom en nutella-semla. Söt som bara den. Jättegod till en början, sen bara söt.
 

Bifogade filer

  • 72718567980__59DEBFB4-6F4D-4452-9584-A9C2C9DA568A.webp
    72718567980__59DEBFB4-6F4D-4452-9584-A9C2C9DA568A.webp
    81,6 KB · Visningar: 52
Inspirerad av tråden :d har jag just beställt två kilo cashewnötssmör till mycket förmånligt pris, för jag hittade ett recept med just den ingrediensen som borde funka för mig. Helgerån osv, oh yes!

Jag tycker om traditionen att äta semla vid fettisdagen mer än jag egentligen tycker om semla. En om året räcker därför bra för mig (resten av cashewsmöret ska bli tryfflar och andra bakverk). Eventuellt två, en hetvägg och en au naturel.
 
Jag gillar semlor, men är inte förtjust i kardemumma så det är så trist att så många har kardemumma i semmelbullarna. Måste svänga förbi stället som inte har kardemumma i bullarna nästa gång jag kör till stugan 🤩
Men mammas hemgjorda är bäst, lite mindre och kompaktare bullar självklart utan kardemumma :)
Samma här :)
 
Inspirerad av tråden :d har jag just beställt två kilo cashewnötssmör till mycket förmånligt pris, för jag hittade ett recept med just den ingrediensen som borde funka för mig. Helgerån osv, oh yes!

Jag tycker om traditionen att äta semla vid fettisdagen mer än jag egentligen tycker om semla. En om året räcker därför bra för mig (resten av cashewsmöret ska bli tryfflar och andra bakverk). Eventuellt två, en hetvägg och en au naturel.
Var var? Gillar alla nötsmör :d :d
 
Jag är strikt semmelkonservativ. Semlor ätes ICKE före fettisdagen! I år såg jag semlor till salu redan innan tjugondag knut. :nailbiting: Barbarer! Helgerån! Vart är världen på väg?!?!
Jag är dock öppen för att andra bakverk som innehåller grädde och/eller någon typ av fyllning serveras året runt. Dock utan att kallas semla.

Semlor består av kardemummabulle, mandelfyllning och grädde. Fyllningen består allrahelst av en blandning av det urgröpta bullinkråmet, mandelmassa, grovhackade rostade mandlar samt smör och/eller lite grädde rört till lagom mjuk konsistens och kanske en liten nypa salt. I nödfall räcker en skiva mandelmassa för att bakverket ska kvalificera som semla, men det räcker inte för att vara en BRA semla. Bullen ska helst vara ganska liten så att man inte blir mätt innan man hinner äta upp. Den ska vara saftig och smaka kardemumma. Grädden ska vara färsk och inte allt för hårt vispad. Den får absolut inte börja bli grynig. Locket ska vara täckt med florsocker, så att man får en hostattack om man begår nybörjarmisstaget att andas in alldeles innan första tuggan. Den kan serveras som hetvägg, eller som den är.

r3mlUzRKnm8eMubnYLT4B64TyaBvEPfD-03OiY-oXQo.webp
 
Jag är strikt semmelkonservativ. Semlor ätes ICKE före fettisdagen! I år såg jag semlor till salu redan innan tjugondag knut. :nailbiting: Barbarer! Helgerån! Vart är världen på väg?!?!
Jag är dock öppen för att andra bakverk som innehåller grädde och/eller någon typ av fyllning serveras året runt. Dock utan att kallas semla.

Semlor består av kardemummabulle, mandelfyllning och grädde. Fyllningen består allrahelst av en blandning av det urgröpta bullinkråmet, mandelmassa, grovhackade rostade mandlar samt smör och/eller lite grädde rört till lagom mjuk konsistens och kanske en liten nypa salt. I nödfall räcker en skiva mandelmassa för att bakverket ska kvalificera som semla, men det räcker inte för att vara en BRA semla. Bullen ska helst vara ganska liten så att man inte blir mätt innan man hinner äta upp. Den ska vara saftig och smaka kardemumma. Grädden ska vara färsk och inte allt för hårt vispad. Den får absolut inte börja bli grynig. Locket ska vara täckt med florsocker, så att man får en hostattack om man begår nybörjarmisstaget att andas in alldeles innan första tuggan. Den kan serveras som hetvägg, eller som den är.

Visa bifogad fil 137102
Detta låter mycket väl genomtänkt. En tanke slår mig dock: går inte ”vara ganska liten så att man inte blir mätt innan man hinner äta upp” emot själva semmelfunktionen? Är det inte meningen att det ska vara så mycket, så näringstätt och så stort att en blir asmätt (och fortsätter vara asmätt i ungefär 40 dagar, idealiskt sett?). :p
 
Detta låter mycket väl genomtänkt. En tanke slår mig dock: går inte ”vara ganska liten så att man inte blir mätt innan man hinner äta upp” emot själva semmelfunktionen? Är det inte meningen att det ska vara så mycket, så näringstätt och så stort att en blir asmätt (och fortsätter vara asmätt i ungefär 40 dagar, idealiskt sett?). :p
Egentligen, jo! Att följa själva fastan är dock lite för konservativt även för mig. Jag kör istället på den mer moderna (=1800-tal enligt wikipedia) varianten att semlor ätes under fasteperioden :d
 
Varför ens äta semlor, jäkligt torra kardemumma bullar med grädde och mandelmassa. Hade bullarna varit färska och saftiga med den fyllningen hade jag med glädje ätit dem.

Tacka vet jag norska bakverk som i princip alltid är färska och saftiga.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Gäller inte mig, men min son. Han har ofta blåsor i munnen, vanliga förkylningsblåsor typ, ibland på läppen, men oftast på tungan. Han...
2
Svar
22
· Visningar
1 586
Mat Jag skulle vilja bjuda någon på middag. Men jag vet inte hur man gör eller hur lyckat det är med tanke på att jag varken är bra på...
2 3
Svar
55
· Visningar
4 022
Senast: hundtant
·
Skola & Jobb Ni vet när man hela tiden får höra att ”du är så stark” och hela kroppen och själen skriker ”jag orkar inte mer”. Hela livet har jag...
5 6 7
Svar
120
· Visningar
14 501
Senast: malumbub
·
  • Artikel Artikel
Dagbok För längesen gick undertecknad in på en bilfirma och spontanköpte en ny bil. Jag behövde inte tänka så mycket på pengar på den tiden...
Svar
6
· Visningar
680
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp