La in en saltsten igår i hagen och ingen har rört den ännu... Den är runtsparkad däremot
Vet att hästar avsöndrar mer natrium och kalium i sitt svett än oss människor, medan vi har större procent vatten. Våran svettningsfunktion är för att kyla ner blodet i kroppen att vi inte bli överhettade, när svetten dunstar från huden bli vi lite "svalare", antar att svetten har samma funktion för hästar MEN varför är hästars svett annorlunda? Är det en nackdel för hästen att ha för mycket Na och K i kroppen när värmen och ansträngningen stiger? Eller är det en fördel att dessa elektrolyter försvinner för att sedan ersättas med ännu mer salt? Kanske är det för att hästens kropp svettas ut Na och K följer vattnet efter och sedan nedkylning! Men om detta är en fördel varför fungerar inte människokroppen likadant?
Exempel: Jag svettas inte i hårbotten men däremot på pannan! Hästar är täckta med hår och svettas som mest DÄR dessa hårstrån har varit i kontakt med något (sadel, träns osv). Eftersom bakbensmusklerna är störst skulle jag tycka att de skulle bli svettiga, men bogen blir det istället. Fysiologin bakom det?
Hästar på sommarbete i gassande sol är inte "blöta" som hästar som varit under träning med utrustning. Men de svettas ändå? Och behöver massvis med saltsten? Kan man inte ge koksaltlösning istället? Om solen skulle vara för het skulle inte hästarna flytta sig till skuggan istället för att envisas med att stå i solen? Är solen bättre än insekterna i skuggan?