Men om man inte vill ha alkoholsmaken då?
/saffransberoende och o-bakkunnig
Provade nu i år, en msk brännvin (uhm rysk vodka) blev ingen alkoholsmak alls.
Men jag tror absolut inte det är nödvändigt. Vanan kommer från en tid då man alltid fick hela saffrans pistiller, trådar, nu är saffranen oftast mald. Och man dessutom i många recept gjorde hela degen med mjölk, salt och mjöl, jäst, varpå man efter första jäsningen rörde smör, ägg, saffran (som torkat i ugnen, malts med socker och legat i sprit en kortis) och rörde i degen, vilket verkar ge mindre smak än att dumpa mald saffran i varm mjölk från början (tex har den ju legat med kortare tid).
Och om man jättegärna vill ha mer saffranssmak men inte ha sprit i kan man antagligen bara ta ett paket saffran till, en bekant gör det och man behöver tydligen gnarfla 3 paket på stubben på en dag för att det ska bli giftigt, och så många bullar orkar man nog inte på en dag.
Så jag testade i år ett sådant recept (hittat i kokbok från 1943 ) men kunde inte låta bli hälla ett paket saffran i mjölken. 25 g jäst, 1 timmas jäsning, blanda i smöret osv med mer saffran 1 timmas jäsning (det var ett litet helvete att få in, borde tagit maskin men tänkte att om man kunde då för hand så borde jag kunna nu), baka ut 30 minuters jäsning. Det blev väldigt bra men saffranssmaken var jämförbar med luciaomgången som vi redan slukat. Det är sannolikt den längre jästiden tillsammans med irört mjukt smör som gör skillnaden. Att röra i smöret ska alltid göra skillnad jämfört med att smälta det och bröd ska alltid bli godare ju längre det jäser och det jäser på längre tid ju mindre jäst man har. Typ en halvtimma extra med halverad 50g förpackning till 5 dl? Och en (halv?)timma extra för 50g jäst om man har kall degvätska. Så kan man dra ut på det mer med mindre och mindre jäst och kallare degvätska (om man tex ska iväg ett par timmar). Och dra ut på det även genom att tex mosa ihop degen när den jäst klart och låta den växa igen lika länge till (osäker på hur många gånger man kan göra det, jästen lär väl ge upp till slut?). För att jäsa över natten 10-12 timmar kan man ha jäst i en ärtas storlek till ett bröd.