Han som ska koka vill ha grötris, jag som ska handla behöver veta på ett ungefär hur mycket mjölk som går åt men kommer inte koka riset.
Hjälpte inte recepten? från ICA här ovan. Då får jag skriva en liten text.
Men det går åt rejäla mängder mjölk när man kokar gröt och nästan inget ris. Och lite salt ska också med.
Så om du ska koka 3-4 l gröt så kan man ju i alla fall gissa på 3-4 liter mjölk till att börja med.
Så jag kokade risgrynsgröt häromdagen till mitt barn och mig.
Jag tog 4 dl ris. 14 dl mjölk, och (minns faktiskt inte men kanske 8 dl vatten eller ngt, men det behöver ju du inte köpa).
Man kokar först riset i vattnet i tio minuter. Det ska koka upp så det bubblar, sedan koka lite hårdare än vanligt ris men inte jättehårt. Så kanske 4:an på plattan istället för att man typ stänger av eller tar ettan.
Sedan ska mjölken i, om det står 14-15 dl mjölk så börjar man kanske med 14 dl. Häller i mjölken och nu ska den koka upp. Det är svårt att se när mjölk kokar, det är som om sjöodjur rör sig under ytan. Den bubblar Inte som vatten. När den börjar skumma så har den strax överkokat och bränt. När ytan har liksom rört sig och hävt sig så stänger man av plattan/sätter på ettan och låter gröten vara ifred i 40-50 minuter. Sedan tittar man på den. Är det typ ris i mjölk så får man värma på lite. Är det något slags cement så får man hälla på sin sista dl mjölk. Det blir inte riktigt fint innan man rört om lite och det fått stå och vänta lite.
Vår risgrynsgröt har räckt nu till middag till oss i tisdags, och till oss två och mamma igår, och vi har fortfarande kvar till en frukost i morgon.
Känner man panik kan man slänga in hela grytan i ugnen på typ låga grader i ett par timmar istället för att man har den på plattan, efter att den kokat upp.
Att mjölken kokar upp är jättejätteviktigt! att den inte överkokar är ganska viktigt.