Sv: Ridolyckorna måsta minska.
Säkerhet är viktigt och när det gäller barn och det är föräldrarnas yttersta ansvar. Victor Hansson som är 6 år är väl rustad inför sin ridlektion i Stora Herrestad. Godkänd hjälm och godkänd säkerhetsväst. BILD: GERD CRONESTÅL
http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061220/SPORT/112201058/1013
Ridsporten – enskadedrabbad sport
Publicerad: 20. December 2006 02:00
RIDSPORT SYDÖST
Ridsporten är ingen riskfri aktivitet. Det krävs att man använder sig av alla säkerhetsåtgärder som rekommenderas. För-äldrar som har barn som rider måste hjälpa till med säkerheten och ta ansvar för sina barn så långt det är möjligt.Fotboll är den mest utövade sporten i Sverige. Som tvåa kommer ridsporten i båda sporterna skadas många varje år.
Runt 13000 personer uppsöker varje år sjukvården för skador i samband med ridning. Dessutom tillkommer cirka 700 som skadas i samband med stallarbete. Det är flest flickor som skadas och de värst drabbade är flickorna mellan 10 och 14 år.
Fotboll har högre antal skadade 30000 och inom fotbollen är det till största delen pojkar som blir skadade.
I år har det varit både dödsfall och svåra skador bland utövare av ridsporten. I Sverige har det varit en dödsolycka så sent som nu i höst. En 39-årig kvinna omkom i Skåne. Kvinnan fick en häst över sig och avled av de svåra krosskadorna som uppkom.
En fälttävlansryttare omkom i Qatar och mycket pekar på att det var arrangörernas fel. Det regnade kraftigt och banan blev mycket hal och tävlingen borde ha avbrutits.
En olycka som hade kunnat få mycket tragiska konsekvenser var Minna Teldes ridolycka i Globen under Stockholm Horse Show.
Sjöboryttaren Minna är glad att hon lever i dag. Hästen föll från en cirka två meter hög sarg. Minna satt på hästryggen och inför den skräckslagna publikens åsyn föll Minna så olyckligt att hon fick hästen delvis över sig. Olyckan såg mycket värre ut än den var och Minna klarade sig förhållandevis bra med bara en ledbandsskada.
Ragnar Bengtsson, också boende i Sjöbo, råkade ut för en olycka för ett halvår sedan. Ragnar fick en flygtur över ett hinder och skadade sig i bäckenet. Nu i höst satt han åter på hästryggen och plötsligt small det bara till. Bäckenskadan från tidigare i år slets upp och han går fortfarande på kryckor.
– Det har gjort djävulskt ont och i början fick jag gå på morfin men hade ändå ont, berättar Ragnar.
Ragnars fru Paula fick också en bäckenskada alldeles före OS i Sidney men kunde klara tävlingarna i alla fall.
Olyckor avskräcker inte ridfolket.
– Livet kan ju inte bara stanna upp man måste gå vidare och fortsätta, berättar Ragnar, som om någon månad räknar med att vara uppe på hästryggen igen,
Olyckan kan vara framme när som helst. Hästen är ett vänligt djur men på grund av att det är ett kraftfullt och tungt djur kan olyckorna bli allvarliga.
Blåmärken är den vanligaste skadeorsaken 227 uppsökte sjukvård. 164 uppsökte sjukvården för frakturer och 73 sökte för hjärnskakning. Urledvridningar, senkador, sår och andra skador står för ett 100-tal.
Professionella och vana ryttare sägs råka ut för mindre skador men när olyckan är framme brukar de bli allvarliga.
Barn och då främst flickor mellan 10 och 14 år är de mest olycksdrabbade.
Vad kan man då göra för att minimera riskera. Använda hjälm är ett måste och det rekommenderas också att man använder ridstövlar eller annan sko med klack. Detta för att förhind-ra att foten fastnar i stigbygeln. Att använda stallskor med stålhätta är också något som kan skydda.
Vid ridning i terräng krävs fälttävlansväst. Västen är perfekt för barn vid vanlig ridning, hemma eller på tävling och det finns även västar för små barn.
Föräldrar har ansvar för sina barn och deras ponnyer. Viktigt är att inte lämna barn ensamma vid ridning och även i stallet bör en vuxen finnas med i synnerhet för de mindre barnen.
Rutinerade ryttare har som regel att rida med huvudet och att inte ta inga risker.
När det gäller barnen så måste de vuxna ta det ansvaret.
Gerd Cronestål