Oj, det är ju helt fantastiskt vilken debatt mitt rop på hjälp startade!
Det är alltså jag som är TS.
Till att börja med. Tack för alla som delat med sig av sin stallvardag och hur ni tänker för att överleva. Jag har fått några tips som jag ska försöka gå vidare med. Bla är det faktiskt rätt att dottern nu börjar bli lite större. Det kanske är jag som står i vägen och tror att hon inte reder ut stallet själv? Ska ta ett snack med henne om hennes möjligheter och lust att rida själv någon gång då och då.
Det är inte aktuellt att sälja ponnyn och låta henne enbart gå på ridskola. Ponnyn har bott hos oss i 14 år, och han är en gudomlig individ. Vi har hästarna hemma, och det är bara våra två, så hur jag än vrider och vänder på det behövs två hästar. Kanske skulle jag sälja min egen, och köpa en som inte är lika skarp? Min är talangfull, men svår i temperamentet, och det påverkar vad jag och dottern kan göra när vi rider tillsammans. Vi rider långt ifrån varje dag. Det finns perioder när vi rider mer, och när vi rider mindre, och det styrs av annat som händer i familjens liv. Ridningen är inte heller den enda aktivitet dottern har, och inte min enda heller. (Och ja, hon leker med kompisar också, trots att hon deltar i organiserad idrott och andra organiserade aktiviteter...)
Sen kan jag inte låta bli att fascineras av hur svart/vitt vissa ser på organiserad idrott. (Ridskola är också organiserad idrott. Att ha häst hemma är det inte.) Förra året, eller om det var året innan, var det lag i ponnyallsvenskan som bestod av bara en eller två ryttare vid några tillfällen. De mindre duktiga fick inte vara med, för de drog då ner medelpoängen. Det kallar jag toppning, och det är ridning och barn vi pratar om. Det har inte varit en debatt om toppning i ridsport tidigare, utan den har kommit längre inom de idrotter där det synts mer.
(Man skulle kunna dra upp det sjuka i att det ens är en debatt om att barn i ridsport ska eller inte ska få prispengar. Enligt min mening helt sjukt att det ens existerar prispengar i ridsport under elitnivå, både vad gäller barn och vuxna. Men det får ju i sådana fall skötas i en annan tråd.)
Våra pojkar spelade fotboll när de var yngre. Här på landet finns inte samma utbud av aktiviteter som i de större städerna, och fotboll blev något hela klassen gjorde. I den enas lag var det en kille som ville mer, hela tiden. Han kämpade mer, var fullt fokuserad på spelet, stannade kvar och tittade på andra åldrars träning osv. För honom blev det inte så roligt att vara med den övriga lite okoordinerade barnskaran som ibland spelade och ibland förlorade sig i någon lek. Till slut tog hans föräldrar ur honom ur vårt lilla lag, och lät honom börja i en klubb i staden några mil bort där de hade lag som satsade lite mer. Den friheten måste vi ge våra barn, att de får möjlighet att utvecklas på den nivå de vill. Det innebar förstås att föräldrarna blev tvungna att skjutsa mer, att han tidigt fick lära sig att ta bussen för att den familjens liv skulle gå ihop. Men att förvägra honom den möjligheten bara för att han troligen inte blir proffs så småningom hade bara lett till att han slutat, av frustration. Så åtminstone här finns flera nivåer på fotboll, som skulle kunna jämföras med att ridskolan delar upp barnen i olika grupper efter ridförmåga istället för efter ålder.
Jag hoppas att de flesta föräldrar verkligen är intresserade av sina barns utveckling, oavsett vad barnen väljer att lägga tid och möda på. Att skjutsa till en match, för att sedan sätta sig och läsa en bok, visar ju tydligt för barnet vilket ointresse man har. Skulle den som tog upp det tänka sig att göra samma om tex en teaterföreställning barnen förberett? "Jag sätter mig här i foajén och läser medan ni apar runt på scenen." Både matcher, spelningar och riduppvisningar är ju en form av uppvisning av vad man lärt sig och är stolt över. Det vill man väl inte förneka sitt barn? Sedan köper jag att man inte är med varje match i ett seriespel, men när man är med bör man vara det även mentalt. Men alla är föräldrar på sitt vis, och vill det bästa för sina barn. Det är olika hur man visar sin kärlek.