N
Ninni112
Som rubriken lyder är jag lite nyfiken på hur ni tänker om sporrar och unga hästar. Använder ni det? Varför/ varför inte?
/Med vänlig hälsning, Nina
/Med vänlig hälsning, Nina
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men undan vänster skänkel går hon emot och vägrar flytta och flyttar rumpan MOT min skänkel
Självklart är vi oliksidiga, både vi och hästarna.
Och jag menar inte att man ska ta till våld bara för att man använder sporrar och spön, och självklart kommer beröm och eftergift när hästen försöker/gör rätt.
Men, att hästen GÅR EMOT skänklen betyder att
1) Den har inte förstått?
2) Den har förstått men vill inte.
Därför lär jag alltid mina egna från marken först, flytta undan för min hand (som puttar/petar/pekar där skänklen ska vara när ryttaren sitter på)
När hästen kan det från marken översätts det sen från ryttare till häst.
Självklart begär jag inte att hästen ska kunna direkt, men åtminstånde försöka tänka i rätta banor.
Funkar inte detta så tar jag hjälp av någon från marken som flyttar hästen för handen som jag vet att den kan samtidigt som jag ger hjälper från ryggen.
Jag har inte sporrar på unghäst. Har man dem redan på stövlarna är det väl inte hela världen om de sitter kvar om hästen inte är en kanonkula som man kan råka peta till om den far iväg och ens normala skänkelläge rubbas. För normalt ska man ju kunna rida med sporre på stöveln utan att den ligger an mot hästen.
Men jag ser inget skäl till att ha det. Sporren är för mig inte en förstärkning utan en förfining, för att när man nått högre nivå kunna ge mindre hjälper. Hästen ska gå fram för skänkeln, inte sporren.
Går hästen emot framåtdrivande så ser jag pet m pinne bak som bättre hjälp. Den är mer framåtdrivande på en lite tråck häst som står emot.
Jag lär in sidförande för tryck från marken. Och framåtdrivande lär jag in för smackande avsuttet.
Svarar en häst inte för sidförande kan man ju lura dem genom att lite dra dem ur balans genom att böja den åt samma håll som den skänkel man försöker flytta undan.
Jag använder mig också av tygeltag mot halsen för att flytta undan, alt tom en liten boink på halsen med handen. De har redan lärt sig flytta undan tryck och svarar oftast då undan handen.
Har man dem redan på stövlarna är det väl inte hela världen om de sitter kvar om hästen inte är en kanonkula som man kan råka peta till om den far iväg och ens normala skänkelläge rubbas. För normalt ska man ju kunna rida med sporre på stöveln utan att den ligger an mot hästen.
.
Exakt så menade jag. Tänker inte på att alla inte har sporrarna hängandes längst ner på stövlen som jag har...
ANVÄNDER den väldigt sällan, men jag har oftast dom på stövlarna.
Behöver jag den så finns den där.
Sen finns det, enligt mig, hästar som går emot skänklen fastän att dom vet att dom ska flytta sig. Dominans kallar jag det. Har som sagt precis haft ett sådant sto som jag själv har ridit in så jag vet hela hennes historia i ridningen.
Hon var en dominant dam som inte ville flytta på sig. Har även erfaren unghästutbildare (portugisisk) tränare som hjälpt mig med henne och han sa på skoj; Bay her flowers!
Han menade att jag hade gjort rätt som inte pushat henne och flyttat på henne för tidigt, men någon gång måste man ta "dusten" att dom faktiskt ska gå undan för trycket. Och detta va ingen häst som man kunde rida med spö för då blev hon bara stressad.
Och hon kunde som sagt flyttas från marken, hon flyttade sig även när jag fick hjälp från backen men inte om jag var "själv" på ryggen.
Och jag gör även som du, flyttar undan för tyglen mot halsen.
Men men, vi gör alla olika
Min polla har svårt att ta skänkeln på höger, och då brukar min tränare hjälpa med handen, hon har förstått si och så men det är helt enkelt svårt med kordinationen på den sidan. Så den sidan är fortfarande trögare och bråkigare, men vi tar det lungt och förklarar så hon får lära sig att sätta benen själv. .
Att använda sporrar är väl att förstärka skänkeln. Om hästen inte förstår vad skänkeln betyder är det då lönt att bara förstärka??
Inte meningen som nån sorts kritik utan snarare frågeställning så hoppas du inte tar illa upp
Har själv en häst som inte kommit så långt med skänkel hjälperna, dock är hon väldigt lyhörd från marken, tömmar, position, och då spö som användning att flytta bakdel tex, så jag hade nog rent spontant använt mig av det på ryggen också för att lära in.